Seizoen 2020/2021 - Eredivisie : PSV - Vitesse (3 - 1)

21 februari 2021 - 16:45 uur

Door: Peter Vos & Noel Van de Laar

Schmidt houdt van rouleren en ook in de belangrijke wedstrijd tegen concurrent Vitesse slaat hij toe in de basiself; maar liefst zes reservespelers staan op deze warme zondag in februari in de basis. Na een bedroevende eerste helft weet PSV aan de hand van de invallers Donyell Malen en Mario Götze de wedstrijd in winst om te buigen: met 3-1 winst houden den Eindhovenaren de Arnhemmers op afstand.

Voor aanvang van de semi-topper heeft trainer Roger Schmidt weer eens verrassend uitgepakt met veel wisselspelers in de basis. Zo mogen vaste bankzitters Mauro Junior, Timo Baumgartl, Nick Viergever, Erick Gutièrrez, Adrian Fein en Yorben Vertessen in de basis beginnen. Pablo Rosario begint als centrale verdediger aan de wedstrijd en Mauro als linksback. Het is een zeer gedurfde opstelling van Schmidt, deze opstelling heeft nog nooit in deze samenstelling op het veld gestaan.

Het pakt meteen verkeerd uit. Al na drie minuten krijgt Loïs Openda een kans na slecht verdedigend werk van Rosario. Het blijft bij een rollertje als eerste waarschuwing. Tijd om hiervan te leren krijgt PSV niet, één minuut later is het 0-1 via Armando Broja. Timo Baumgartl kopt een voorzet van Vitesse zo in de voeten van Osmane Tannane. De Nederlandse Marokkaan schakelt snel en bedient Eliezer Dhasa, die Broja in de gelegemheid stelt met een droge schuiver te scoren.  Na de vroege achterstand komt PSV stapje voor stapje terug in de wedstrijd. Eran Zahavi en Jorben Vertessen testen Remko Pasveer. Met name het Belgische talent springt te wild met zijn kans om; binnen tien minuten komt hij tweemaal vrij voor de keeper, maar weet de bal niet om Pasveer te schieten. Daarna gaat het op en neer zonder dat beide ploegen overtuigen. Rosario geeft  Broja vrije doortocht, nadat hij zich verslikt in een terugspeelbal, maar de spits schiet op de paal. Bij PSV krijgt Zahavi nog een kans, bij Vitesse is Tannane gevaarlijk met een schot op de paal en Broja die neergehaald wordt door Gutiérrez. De Mexicaan heeft gelijk dat hij geel krijgt en na tussenkomst van de VAR de bal niet op de stip wordt gelegd, maar nét buiten de zestien meter. Yvon Mvogo houdt vervolgens tot twee keer toe PSV op de been met goede reddingen.

Na rust komen vaste waardes Phillip Max en Donyell Malen in de ploeg voor de kleurloos spelende Fein en Gutiérrez. De komst van de spelers betekent nog niet direct een kanteling van de wedstrijd. Vitesse blijft gevaarlijk via acties van Openda en Broja. Zahavi is een van de weinige spelers die vanaf het eerste fluitsignaal positief opvalt, door zijn instelling het tempo te verhogen, acties en schoten op het doel. Na een uur spelen had hij kunnen scoren, ware het niet dat zijn knal voor de doellijn werd gesmoord door de billen van Richadly Bazoer. In de 65e minuut komen ook Mario Götze en Ryan Thomas binnen de lijnen voor Vertessen en Mauro. Vanaf nu kantelt de wedstrijd wél. Één minuut na de wissel weet PSV de gelijkmaker te scoren via Götze, Zahavi en eindstation Malen. Met name Zahavi speelt zich knap vrij tussen een mélee van spelers om vervolgens de assist op PSV’s topscorer te geven. Vitesse komt vanaf dan niet meer in de buurt van een tweede doelpunt. Malen legt nog een keer aan, maar vindt nu de verder uitstekend keepende Pasveer op zijn weg. De oud-PSVer is deze wedstrijd meerdere malen een sta-in-de-weg voor de rood-witten. Toch moet Pasveer in de slotfase nog twee keer de bal uit het net pakken. Mario Götze wordt als invaller de man van de wedstrijd met twee doelpunten. De eerste tikt hij subtiel langs Pasveer na een goede actie van Malen, De tweede is eenvoudiger: na een subliem hakje van Zahavi komt Thomas vrij voor Pasveer te staan. De Nieuw-Zeelander behoudt het overzicht en stelt zo Götze in de gelegenheid in het lege doel te scoren. Zo behalen de invallers de winst voor PSV en houdt het koploper Ajax nog enigszins in het vizier.

Laatst bijgewerkt : 21 feb 2021 - 21:37

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Bjorn Kuijpers.