Seizoen 2020/2021 - KNVB Beker : Ajax - PSV (2 - 1)

10 februari 2021 - 20:00 uur

Door: Noel Van de Laar

PSV is er vanavond niet in geslaagd op drie fronten actief te blijven. In een zwakke eerste helft was het recordaankoop Sébastien Haller die de PSV-defensie twee keer pijn deed. Hoewel PSV na het tweede doelpunt de rug leek te rechten, wisten ze de aansluitingstreffer niet voor rust te forceren. Na rust was het vlot lopende aanval die eindigde met een voorzet van rechtsback Denzel Dumfries op de rechtsback van Ajax, Jurriën Timber, die de bal knullig achter de eigen doelman Maarten Stekelenburg werkte. PSV ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker om een eventuele verlenging af te dwingen, maar slaagde daar ondanks diverse mogelijkheden niet in. Daardoor kan de ploeg van Roger Schmidt zich nu volledig focussen op de Eredivisie en Europa League.

Door: Noël van de Laar

Waar de voortekens gunstig leken te zijn voor de Eindhovenaren, leek daar in het eerste half uur totaal geen sprake van te zijn. Verleden week kwam immers het nieuws naar buiten dat de Amsterdammers vergeten waren een vinkje te zetten achter de naam van miljoenenaankoop Haller waardoor de Franse topspits niet speelgerechtigd is in de Europa League. Dat bericht verdween nog geen dag later echter volledig naar de achtergrond nadat bekend werd dat doelman André Onana, een van de absolute sterkhouders in de ploeg van trainer Erik ten Hag, voor een jaar geschorst wordt vanwege een verboden middel dat bij een routinecontrole naar boven kwam.

Ajax domineerde in het eerste deel van de wedstrijd en drukte PSV massaal op de eigen helft. De ploeg van Roger Schmidt werd compleet overbluft en kwamen er niet aan te pas. Iedere bal die veroverd werd, werd vrijwel direct weer ingeleverd. Na een steekbal van Davy Klaassen dook Haller ineens op voor Lars Unnerstall. De spits faalde niet en schoot feilloos binnen. Nog geen vijf minuten later leed Pablo Rosario dom balverlies na fel doorjagen van de thuisploeg. Via Antony ging de bal razendsnel naar Dusan Tadic die direct voorgaf op de wederom vrijstaande Haller die eenvoudig de 2-0 binnenwerkte.

Zoals gezegd leek PSV daarna pas een beetje wakker geschud. Veelzeggende statistiek dat de eerste corner pas na achtendertig minuut werd toegekend aan de bezoekers. Kort daarna kon Donyell Malen in eens vrij doorlopen richting het Amsterdamse doel. De normaal zo koelbloedige spits schoot nu iets te gehaast waardoor de bal net langs het doel verdween. In de laatste minuut voor rust had het echter ook zomaar 3-0 en beslist kunnen zijn. Goed keepers-en verdedigingswerk voorkwamen erger.

Na rust zagen we vrijwel direct weer een heel ander PSV, zoals het verschil dit seizoen tussen de eerste en tweede helften ook al vaker ongekend groot is. Zoals Ajax aan de wedstrijd begon, zo leek PSV nu aan het tweede deel te zijn begonnen. Ajax werd compleet vastgezet op de eigen helft, maar leverde dat relatief weinig kansen op. Dat de aansluitingstreffer uiteindelijk werd gemaakt door een Ajacied is dan ook veelzeggend. Telkens liep de aanval in de laatste fase stuk op de verdediging van Ajax.

Waar in de eerste helft nog sprake was van een vrij vriendschappelijke wedstrijd leek het in de tweede helft wat onvriendelijker te worden. Zeker na de eigen goal van Timber, begon de thuisploeg meer en meer van zich af te bijten. Na een uur spelen leverde dat dan ook in korte tijd twee gele kaarten op voor Ajax, waar ze ook niet hadden mogen klagen als een van die gele kaarten een rode zou zijn geweest. De eerste gele kaart was voor Niclas Tagliafico na fel inkomen op Mohammed Ihattaren. Nog geen minuut later kwam de direct na de rust ingevallen Devyne Rensch met twee benen én van achter invliegen op Olivier Boscagli. Hoewel voor een dergelijke charge normaal gesproken rood gegeven wordt, besloot scheidsrechter Gözübüyük het met een gele kaart af te handelen.

Voor PSV is het nu zaak de wonden te likken. Komende zaterdag wacht ADO in Den Haag om vervolgens op woensdag af te reizen naar Athene. In de Griekse hoofdstad staat de Europa League wedstrijd tegen Olympiakos op het programma, waar dus ook een weerzien wacht met onze huurling Bruma.

KNVB Beker

• Deze KNVB Beker-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.