Seizoen 2021/2022 - Eredivisie : PSV - AZ (1 - 2)

Wedstrijd verslag

05 februari 2022 - 20:00 uur

Door: Noel Van de Laar & WJS

De Twaalfde Man

PSV heeft zichzelf vanavond een zeer slechte dienst bewezen door na de verliespartij tegen Ajax van twee weken geleden ook thuis van AZ te verliezen. In Eindhoven stond dezelfde eindstand als dertien dagen geleden op het scorebord waardoor de Alkmaarders er met de drie punten vandoor gingen.

Door: Noël van de Laar   Foto's: John Claessens[/B}

Voor PSV scoorde Armando Obispo zijn allereerste treffer als profvoetballer, maar helaas leverde dat niet de drie punten op. Vlak voor rust maakte AZ via Bruno Martins Indi al gelijk en een kwartier voor het einde van de wedstrijd profiteerde Jesper Karlsson van een gigantische blunder van Mvogo, die vandaag eindelijk de kans kreeg boven de al weken teleurstellende Joël Drommel, door de 1-2 binnen te tikken.

Een nieuwe klap voor de selectie van Roger Schmidt, die na de pijnlijke thuisnederlaag tegen Ajax eerder deze week te horen kreeg dat de Duitse trainer zijn aflopende contract bij PSV niet wilde verlengen. Al met al zijn het pijnlijke weken voor de Eindhovense club.

Weinig invloed

Voor PSV begon het vandaag aanvankelijk nog goed. Voornaamste nieuws was dat Yvon Mvogo, die naar verluidt ontevreden was zich ook de laatste maanden van dit seizoen reservekeeper van PSV te moeten noemen, vandaag in de basis mocht beginnen ten koste van Joël Drommel. Op het spel an sich leek die wissel weinig invloed te hebben. PSV probeerde vooral de aanval te zoeken en te proberen de Alkmaarse verdediging te verschalken.

Na bijna een kwart wedstrijd gespeeld te hebben was er een kunststukje van Mario Götze, die de bal meermaals hooghield op de helft van de Alkmaarders om hem vervolgens mee te geven aan Ibrahim Sangaré. De Ivoriaanse sterkhouder, die afgelopen week terugkeerde van de Afrika Cup waar zijn land in de achtste finale na strafschoppen werd uitgeschakeld door Egypte, zette goed door en kon de bal meegeven aan Cody Gakpo. Het schot van de geboren Eindhovenaar werd echter geblokkeerd door Owen Wijndal en verwerkt tot een corner.

Die corner verdween vervolgens van de voet van Ritsu Doan recht op het hoofd van Armando Obispo die onberispelijk hard binnenkopte voor de 1-0.

Beducht

Vanaf dat openingsdoelpunt leek PSV op jacht naar meer doelpunten, maar bleef het vooral beducht op de counter van AZ. De eerste waarschuwing kwam er na een half uur spelen. Na een goede voorzet van Jesper Karlsson was het Pavlidis die bijna de gelijkmaker binnentikte, zijn schot verdween echter in het zijnet.

Tien minuten later was het echter wel raak. Na goed doorzetten van linksback Owen Wijndal richting de achterlijn vond zijn voorzet de volledig vrijstaande Bruno Martins Indi ter hoogte van de strafschopstip. De international bedacht zich geen moment en haalde de trekker hard over, de PSV-defensie en doelman kansloos latend.

Dat die gelijke stand de rust haalde, mocht ook een wonder heten. Vlak voor het rustsignaal was er namelijk nog een onvoorstelbare misser van Ibrahim Sangaré. Hij hoefde een afvallende voorzet van Cody Gakpo enkel bij de tweede paal binnen te tikken, wonderbaarlijk genoeg verdween de bal net aan de verkeerde kant van het doel.

Rebound

Na rust kabbelde het spel rustig voort, maar gebeurde er in het eerste kwartier vrij weinig. Nadat Schmidt besloot om Joey Veerman en Ritsu Doan naar de kant te halen en te vervangen voor Eran Zahavi en Yorbe Vertessen. Een kleine vijf minuten na de invalbeurt was het de rebound van Vertessen op een schot van Mauro Junior die PSV opnieuw op voorsprong had moeten zetten. Een katachtige reflex van doelman Jensen voorkwam dat.

Helaas was er van zo'n reflex aan de overkant niet te spreken. Een simpel te pakken bal verdween zomaar over de Zwitserse huurling Yvon Mvogo door een compleet verkeerde inschatting. Jesper Karlsson bedacht zich niet en kon vervolgens heel eenvoudig de 1-2 binnentikken.

Tevreden

In de fase direct voorafgaand aan de uiteindelijk winnende treffer gingen er in twee minuten tijd vijf spelers met geel op de bon, waarvan Jordan Teze en Ibrahim Sangaré aan PSV-zijde de gele kaart te zien kregen van arbiter Allard Lindhout. Twee minuten na de 1-2 was er nog een afstandschot van Mauro Junior dat in het zijnet verdween, maar verder gebeurde er in het restant van de wedstrijd te weinig om het AZ nog moeilijk te maken, waardoor de Alkmaarders tevreden met de drie punten terug naar huis reisden.

Voor PSV is het zaak zich snel te herpakken. Aanstaande dinsdag wacht de bekerwedstrijd in de kwartfinale thuis tegen NAC Breda en volgend weekend de traditioneel lastige uitwedstrijd bij Vitesse in Arnhem. Of dat nog onder de huidige trainer Roger Schmidt zal zijn, zal de komende dagen moeten blijken. Feit blijft dat de teleurstelling binnen de gehele club groot is gebleken daags na het uitlekken van het vertrek van onze Duitse oefenmeester.

• Allard Lindhout

Laatst bijgewerkt : 21 mrt 2022 - 14:41

Eredivisie

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout.