Seizoen 2021/2022 - Eredivisie : PSV - Go Ahead Eagles (2 - 0)

23 december 2021 - 18:45 uur

Door: Remco Faasen & Noel Van de Laar

Statici moeten diep in de boeken graven om te achterhalen wanneer Go Ahead Eagles voor het laatst in Eindhoven van PSV won: in 1968/1969 werd het 0-1. Het was de pas de tweede keer dat de Deventenaren met drie (toen nog twee) punten weer naar huis gingen en dat blijft het voorlopig, want ook in het seizoen 2021/2022 was de overwinning voor de gasten geen moment realistisch. PSV had een eenvoudige avond en won met 2-0 door doelpunten van Philipp Mwene en Cody Gakpo.

De ijskoude decemberavond was warm begonnen. Op de lege stoelen van het Philips Stadion brandden duizenden lampjes: een initiatief van de Supportersvereniging PSV om overleden dierbaren van supporters van zowel de thuisploeg als de gasten te herdenken. Om 18:45 uur was het echter tijd voor bittere realiteit: PSV moest winnen om als koploper de winterstop in te gaan. De geblesseerde Ritsu Doan en Bruma voegden zich bij het rijtje langer uitgeschakelden. Positief was dat na lang blessureleed Richard Ledezma weer bij de wedstrijdselectie zat. Hij zag in de basis Carlos Vinícius en Yorbe Vertessen startten tegen de vijfmansverdediging van Go Ahead Eagles die in de Johan Cruijff Arena nog een gelijkspel tegen Ajax uit het vuur sleepte.

Philipp Mwene

Van die gedrevenheid van eind oktober is twee maanden later in Eindhoven weinig te merken. Go Ahead Eagles begint slordig aan de wedstrijd. Doelman Warner Hahn heeft zijn team al twee keer bijna in de problemen gebracht als zijn verdedigers in de negende minuut de bal niet wegkrijgen. Het speeltuig wordt opgepikt door Philipp Mwene, die op rechts helemaal is vrijgelaten, de hoek kan uitkiezen en de goalie passeert. Het spel van de gasten wordt er na de 1-0 niet beter op. De verdedigende linies worden nauwelijks verlaten maar met de concentratie zit het niet goed. In de achttiende minuut verovert een ijverig jagende Vertessen de bal, maar juist als hij wil uithalen glijdt hij uit waardoor zijn inzet hoog over gaat.

Muur

Het verandert evenwel niets aan het wedstrijdbeeld: Go Ahead Eagles heeft een muur opgetrokken, PSV probeert ‘m te doorbreken. Halverwege de eerste helft is de concentratie daarbij even weg en kopieert de thuisploeg het spel van de gasten: Joël Drommel speelt Olivier Boscagli ongelukkig aan, die doet dat op zijn beurt weer terug, André Ramalho laat zich de kaas van het brood eten en moet zich een paar minuten na een blessurebehandeling laten vervangen door Armando Obispo.

Matig

De korte onderbreking brengt de scherpte deels weer terug bij PSV, dat even later tot viermaal toe het doel van Go Ahead Eagles onder vuur neemt, maar de inzetten van Mario Götze, Vinícius, Vertessen en Gakpo leveren niets op. Warner Hahn helpt PSV in de negendertigste minuut nog door een volstrekt ongevaarlijke voorzet van Mwene tot hoekschop te verwerken, maar ook dat levert geen doelpunt op. Phillipe Rommens zorgt diep in blessuretijd namens de gasten nog voor een speldenprikje, maar dat mag verder geen naam hebben. Dat gaat niet op voor de poging van Vertessen. Terwijl scheidsrechter Higler de fluit al in de mond heeft, stuurt Érick Guitérrez Gakpo nog een keer weg. Die vindt de compleet vrijstaande Vertessen, die veel te gehaast schiet en de bal over ziet gaan. Het is een treffend slotstuk van een matige eerste helft met een Go Ahead Eagles dat niet kan en een PSV dat niet scherp genoeg is.

Eerste schot

Na de broodnodige warme thee heeft PSV alweer een paar keer aangedrongen als Cody Gakpo en Carlos Vinícius door het hart van de Deventer defensie snijden. Warner Hahn kan redden op de inzet van de Braziliaan en ziet de Nederlander in de rebound over de bal heen maaien. De marge blijft maar één en dus blijven de gasten in de wedstrijd. De schrik zal de thuiskijkende supporters dan ook om het hart zijn geslagen als Mwene een paar minuten later op de helft van Go Ahead Eagles de bal volkomen verkeerd raakt en terugspeelt op… niemand. Eagles-aanvaller Iñigo Córdoba pikt op, kan op Drommel aflopen maar schiet veel te slap in. Het is het eerste schot op doel voor de gasten.

Rood

PSV blijft het gepromoveerde Go Ahead Eagles in leven houden: Vinícius schiet uit de draai maar zijn inzet is te slap. Gakpo neemt de naar alle waarschijnlijkheid zeshonderdste hoekschop van PSV van vanavond, krijgt de bal weer terug en werkt zich het strafschopgebied in maar het lukt hem niet de bal voorbij Hahn te krullen. Even later schiet de Eindhovenaar voorlangs na een voorzet van Mwene. Ondertussen speelt Go Ahead Eagles met tien man: Joris Kramer haalt de rappe Vertessen neer maar speelt volgens scheidsrechter Higler de bal. In Zeist grijpt de VAR echter in en raadt de leidsman aan nog maar eens goed te kijken. Op het scherm naast het veld ziet de scheidsrechter dat er maar één conclusie mogelijk is: rood.

Maxi Romero

Met tien man lukt het Go Ahead Eagles nog één keer Drommel bezig te houden. Ver van het doel neemt Philippe Rommens een vrije trap. Zijn inzet gaat aan alles en iedereen voorbij maar komt in een rare stuit en wordt opeens een kans: de goalie tikt het Deventer buitenkansje over. Van PSV-zijde is de wedstrijd nog niet over. Marco van Ginkel en Maxi Romero komen in het veld voor Vertessen en Vinícius en de Argentijn is direct gevaarlijk. Hij jaagt goed door en vindt de vrijstaande Gakpo, die met gemak kan binnen werken. Eindelijk is daar de 2-0. Mauro Júnior wordt nog een keer in stelling gebracht, maar raakt de lat boven Hahn. Vlak voor tijd is er een persoonlijk hoogtepunt voor Ledezma: hij mag nog even meeballen als de wederom zwaar tegenvallende Götze naar de kant gaat.

En zo eindigt PSV de eerste helft van het seizoen als koploper. Ajax maakt furore in de Champions League, scoorde de meeste doelpunten in de Eredivisie, kreeg maar liefst twintig goals minder tegen dan PSV maar speelt wel tweede viool. De volgende afspraak: 16 januari, FC Groningen – PSV.

Laatst bijgewerkt : 23 dec 2021 - 23:34

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler.