Seizoen 2021/2022 - Eredivisie : N.E.C. - PSV (1 - 2)

Wedstrijd verslag

12 december 2021 - 20:00 uur

Door: Noel Van de Laar

PSV heeft vandaag, drie dagen na het debacle in het Spaanse San Sebastian, uitstekende zaken gedaan in de strijd om de landstitel in de Eredivisie. Na een vroege achterstand boog PSV de wedstrijd, niet voor het eerst dit seizoen, in de slotfase volledig om. Goals werden gemaakt door Magnuss Mattsson namens de thuisploeg, voor PSV kopte Yorbe Vertessen tien minuten voor tijd de gelijkmaker binnen uit een corner van Cody Gakpo. In de laatste minuut officiele speeltijd was het Carlos Vinicius die eenvoudig kon binnentikken na een door invaller Maximiliano Romero verlengde voorzet van Philipp Max.

Door: Noël van de Laar

Op deze voor Nederland historische dag, begon het voor de PSV-fans halverwege de middag ineens te duizelen toen Max Verstappen in de laatste ronde van de F1-race vandaag de wereldtitel veiligstelde ten koste van Lewis Hamilton. Niet veel later bereikte ons het nieuws dat Feyenoord niet had weten te winnen in Groningen, 1-1. Het duurde vervolgens nog een kleine twee uur toen het beste nieuws binnenkwam dat Ajax thuis verloor van AZ. Bij winst zou PSV dus eindelijk de koppositie zelfstandig in handen krijgen, voor het eerst dit seizoen.

Lange tijd zag het daar niet naar uit. NEC begon brutaal aan de wedstrijd en dat resulteerde al vroeg in de openingsfase in een voorsprong voor de promovendus uit Nijmegen. PSV leek lange tijd onmachtig en werd in de eerste helft enkel gevaarlijk met schoten vanuit de tweede of derde lijn maar echte mogelijkheden waren in de eerste helft op een hand te tellen.

Dat beeld veranderde volledig in de tweede helft. PSV speelde aanvallend, zette de tegenstander volledig klem op de eigen helft en NEC kwam daar dan ook niet meer van af. Met nog een klein half uur te spelen leek Ibrahim Sangaré na een scrimmage eindelijk de verlossende gelijkmaker binnen te schieten. Na tussenkomst van de VAR bleek dat aangever Boscagli buitenspel stond bij zijn assist aan de Ivoriaanse middenvelder. Nadat de wedstrijd ruim drie minuten stil had gelegen kwam het antwoord vanuit Zeist dat de goal geen doorgang kon vinden.

Naarmate de tijd verstreek werd het voor PSV alsmaar moeilijker om de vrije ruimtes te vinden in de zeer compacte defensie van de Nijmegenaren. Na een dubbele spelerswissel van Roger Schmidt, waar Marco van Ginkel en Mauro Junior werden gewisseld voor Yorbe Vertessen en Philipp Max kreeg PSV het initiatief nog steviger in handen. Dat resulteerde in diverse grote mogelijkheden voor Gakpo, Vinicius en Götze. Keer op keer beet de Eindhovense voorhoede zich stuk op de defensie van de thuisploeg in stadion De Goffert.

Tot de tachtigste minuut als een schot van Götze wordt geblokt en verwerkt tot een corner. De corner, normaal vaak genomen door Philipp Max kwam nu van de voet van Cody Gakpo. De Eindhovenaar vond het hoofd van Yorbe Vertessen die hem feilloos in de verre hoek kopte en zo eindelijk voor de gelijkmaker aantekende.

Met incluis de blessuretijd nog ruim een kwartier te spelen ging PSV vol op jacht naar de volle drie punten en zo ook de koppositie. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd was het een indraaiende voorzet van de ingevallen linksback Philipp Max. De bal leek vrij kansloos langs het doel van keeper Branderhorst over de achterlijn te gaan, tot daar de andere invaller Maximiliano Romero zijn been uitschoof, net genoeg om terug te kunnen leggen op Carlos Vinicius. Voor de Braziliaanse spits was het vervolgens een koud kunstje om de winnende goal eenvoudig binnen te tikken in het Nijmeegse doel.

Ondanks de kater die de wedstrijd in Spanje met zich meebracht, heeft PSV die kater vandaag weggespoeld met de drie punten uit Nijmegen. Dankzij de eerder genoemde resultaten van Max Verstappen, het gelijkspel van Feyenoord in Groningen en de thuisnederlaag van Ajax tegen AZ is het een bijzonder memorabel weekend geworden voor de ploeg van Roger Schmidt en haar supporters.

Voor PSV gaat het vizier nu op de midweekse thuiswedstrijd om de KNVB-Beker als Fortuna Sittard op bezoek komt in Eindhoven. Vervolgens wacht er volgend weekend een traditioneel lastige tegenstander op PSV in Waalwijk waar de wedstrijd tegen RKC op het programma staat. Daarna wordt het jaar 2021 thuis afgesloten tegen Go Ahead Eagles.

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.