Seizoen 2021/2022 - Eredivisie : PSV - FC Utrecht (4 - 1)

04 december 2021 - 16:30 uur

Door: Peter Vos & Noel Van de Laar

Een belangrijke speelronde voor PSV waarin sterkhouders terugkeerden zoals Cody Gakpo en Noni Madueke. Een stroef begin zorgde voor een onoplettend PSV waardoor FC Utrecht de voorsprong nam. Echter namen de Eindhovenaren het heft in eigen handen en wisten de wedstrijd knap om te buigen naar een verdiende 4-1 zege.

Door Jordi Bosmans

Aangezien Feyenoord en Ajax hun wedstrijden gewonnen hebben (Feyenoord – Heracles: 2-1)
(Ajax - Willem II: 5-0), is het van belang dat de Eindhovenaren dit weekend niet achterblijven en de drie punten weten te pakken in de onderlinge clash met de reuzendoder van dit seizoen.

Ondanks de hoge klassering van dit huidige seizoen (plek vier) heeft FC Utrecht het ‘standaard’ moeilijk in Eindhoven.  In de afgelopen tien jaar heeft PSV maar één keer thuis niet weten te winnen van FC Utrecht. In de strijd om de KNVB-beker werd het op, 4 februari 2016, 1-3 voor de Domstedelingen. Vanaf seizoen 2011/2012 legt PSV in thuiswedstrijden tegen FC Utrecht, een doelsaldo neer van 18 (25 gemaakt - 7 tegen).

Rentree Cody Gakpo

PSV start met een aanvallende opstelling waarbij Erick Gutierrez en Ibrahim Sangaré op het middenveld en de verdedigende rol vertolken. Armindo Bruma, Ritsu Doan, Carlos Vinicius én Cody Gakpo zijn voorin aanwezig voor de aanvallende impulsen. Na ruim anderhalve maand in de lappenmand te hebben gezeten, staat de aanvoerder van de Eindhovenaren weer in de basis. Verder bestaat de achterhoede uit dezelfde verdedigers als tegen Heerenveen met Mauro Junior als linksback.

Waar het in het begin aftasten is voor PSV, dat tegen een goed georganiseerd FC Utrecht het balbezit had, kwamen de Domstedelingen binnen het kwartier op een 0-1 voorsprong.  Anastasios Douvikas krijgt een grote kans wat tot een corner lijdt. Carlos Vinicius laat zijn man lopen en Mike van der Hoorn laat Joël Drommel kansloos.

Na de treffer recht PSV wat meer de rug en zijn het spelers als Bruma en Junior PSV aan de hand nemen. De Braziliaan geeft in de 27e minuut een goed balletje mee aan Gakpo die met een droge knal keeper Maarten Paes klopt in de korte hoek, 1-1!  En in de 34e minuut is het alweer 2-1 door een goede voorzet van Gakpo die niet goed wordt weggewerkt door keeper Paes, waardoor André Ramalho knap binnen kan tikken. Zo gaan de Eindhovenaren met een voorsprong de rust in.

Overtuigend PSV in de tweede helft.

Vlak na rust schiet PSV uit de startblokken waarbij Doan en Gakpo met een flitsende 1-2 in de zestien door de verdediging van Utrecht snijden; helaas geen doelpunt. Twee minuten later is het wel raak door diezelfde Japanner, die de bal door een drukte aan spelers heen richting de korte hoek ramt. PSV leidt dan wel met 3-1 maar moet nog altijd oppassen voor de counters van Utrecht, want vlak na de goal krijgen de Domstedelingen weer een kans.

De rest van de wedstrijd werd gedomineerd door PSV waarbij Philip Mwene zijn eerste van het seizoen maakt na een vlot lopende aanval via de rechterkant. Guti zorgt met een leep balletje voor een mooie voorassist waar Yorbe Vertessen (net ingevallen voor Gakpo) de bal richting het midden van het strafschopgebied stuurt waar Mwene klaar staat om binnen te tikken.

Rentree Madueke en Teze

20 Minuten voor tijd krijgen Noni Madueke en Jordan Teze hun rentree.  Madueke probeerde met een aantal dribbels het balgevoel terug te krijgen waarbij Teze zich in de 79e minuut laat zien met een forse tackle. Met een royale voorsprong van drie goals speelt PSV het laatste kwartier uit door met balbezit de subtopper uit Utrecht ongevaarlijk te houden. De focus kan nu meteen naar de Europa League, waar donderdag het laatste groepsduel gaat beslissen of PSV overwintert in de Europa League of een trede lager in de Conference League.

Laatst bijgewerkt : 4 dec 2021 - 20:15

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.