Seizoen 2021/2022 - Eredivisie : Fortuna Sittard - PSV (1 - 4)

07 november 2021 - 14:30 uur

Door: Peter Vos & WJS

Het scorebord in het stadion van Fortuna Sittard is kapot. De tijd loopt wel, maar het scoreverloop wil het digitale systeem maar niet weergeven. Aan het eind van de thuiswedstrijd tegen PSV staat er 0-0 op de borden, maar op het veld heeft zich iets  anders afgespeeld. Een totaal kansloos Fortuna verliest met 4-1 van de Eindhovenaren. De uitslag had nog hoger kunnen zijn, als PSV minder slordig had gespeeld.

PSV begint met veel vuurwerk aan de wedstrijd. Van de eigen supporters wel te verstaan, de dik driehonderd meegereisde fans zorgen voor veel rode rook over en op het veld, waardoor scheidsrechter Pol van Boekel de wedstrijd even moet staken. Trainer Roger Schmidt heeft deze zondagmiddag door het brede blessureleed veel geschoven aan zijn elftal en komt met een 4-4-2 opstelling voor de dag. Eran Zahavi mag met Carlos Vinícius de aanval vormen, terwijl Jordan Teze als rechtsback start waardoor Philipp Mwene doorschuift naar het middenveld. Ook Erick Gutierrez en Mauro Junior mogen op het middenveld starten.

De krachtsverschillen tussen de nummer twee en de nummer zeventien van de eredivisie worden al snel zichtbaar op het veld. PSV heeft de bal en Fortuna probeert opportunistisch via de counter gevaarlijk te worden. Carlos Vinícius is in het eerste kwartier twee keer gevaarlijk, maar zijn inzetten worden gekeerd door keeper Yannick van Osch. Daarna blijven de Eindhovenaren de regie over het veld houden. Ze worden vooral niet gevaarlijk omdat de laatste pass niet zuiver is. André Ramalho lost na een lange dribbel een hard schot op Van Osch, die in twee keer redt. Teze voegt zich bij de lange lijst geblesseerden als hij na een lange sprint naar zijn hamstring grijpt. Zijn vervanger is Ritsu Doan, waardoor Mwene terugzakt op zijn gebruikelijke positie. De gedwongen wissel pakt goed uit, Doan is gevaarlijk en beloont zijn optreden met een doelpunt, zeven minuten voor rust.

In de rust zet Schmidt nog een aanvallende wissel in; Mwene maakt plaats voor Armindo Bruma. Het wedstrijdbeeld verandert niet; PSV blijft de baas en Fortuna worstelt op het veld ook zichtbaar met zichzelf. De ploeg van Sjors Ultee is geen schim meer van de scherpe middenmoter van afgelopen seizoen. Tien minuten na rust bouwt PSV de voorsprong uit. Aanvoerder Ramalho heeft een strakke dieptepass in huis, waardoor én Bruma én Vinícius vrij uitkomen voor keeper van Osch. De Braziliaan houdt slim een verdediger af, waardoor de Portugees rustig kan afwerken.

Na ruim een uur brengt Schmidt ook Marco van Ginkel voor de matig spelende Zahavi. Met zijn inbreng komt er weer een tweede Nederlander in het veld bij PSV, landgenoot Drommel was na de wissel van Teze nog als enige overgebleven in het elftal. Al de wissels leveren PSV geen problemen op; sterker nog, het loopt uit naar 0-3. Bij een houterig lopende aanval over veel schijven belandt de bal uiteindelijk bij Ibrahim Sangaré, die de bal van dichtbij hard en droog binnenknalt. PSV lijkt ontspannen te zijn met deze comfortabele voorsprong. Te ontspannen; uit een counter van Fortuna komen de Limburgers een kwartier voor tijd op 1-3 waarbij Tijani Noslin via Ramaho scoort.

De slotfase levert veel verprutste kansen voor PSV op. Bruma struikelt in de zestien opzichtig over de bal en Vinícius kopt de bal voor een leeg doel naast. De verder zelfverzekerd spelende Portugees gooit in de slotfase de wedstrijd alsnog in het slot met zijn tweede goal. De 4-1 overwinning had bij scherpte nog veel hoger kunnen uitvallen. PSV is in deze drukke fase blij met de drie punten en Fortuna moet zich ernstig zorgen maken hoe zij van de titel degradatiekandiaat af kunnen komen.

Laatst bijgewerkt : 7 nov 2021 - 21:07

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel.