Seizoen 2021/2022 - Champions League : PSV - Galatasaray (5 - 1)

Wedstrijd verslag

21 juli 2021 - 21:00 uur

Door: Peter Vos & Noel Van de Laar

Met eindelijk weer een sfeervol Philips Stadion als decor zet PSV een reuzenstap richting een vervolg op het hoogste podium van Europa: de Champions League. Galatasaray verbleekte in Eindhoven door de aanvalsdrang van de Eindhovenaren. Dankzij een subliem spelende ‘special one’ Zahavi (3 goals) en ‘super’ Mario Götze (2 goals) staan de Turken nagenoeg buitenspel om nog door te kunnen op het hoogste niveau van Europa.

Terwijl de selectie van trainer Roger Schmidt nog steeds niet op volle sterkte is, staat al een uiterst belangrijke wedstijd op het programma: de tweede voorronde van de Champions League tegen de Turkse topper Galatasaray. De Duitse trainer begint meteen met een paar nieuwe gezichten in de basis: zo mogen Phillip Mwene en Andre Ramalho starten en kan ook keeper Joël Drommel Europees debuteren voor PSV. Opvallend is toch wel de bankpositie voor Mohamed Ihattaren en zeker Cody Gakpo.

Gelukkig zijn de fans eindelijk weer decor bij de Europese eerste wedstrijd van PSV dit nieuwe seizoen. Tweederde van het stadion is gevuld en doet zijn uiterste best het stadion als uitverkocht te ervaren. Met een topsfeer starten de rood-witten het duel en de fans lijken het team te dragen naar een droomstart. Na twee minuten ligt de bal achter doelman Fernando Muslera van Galataseray. De Roemeens international behandelt onder druk van Noni Madueke en Eran Zahavi uiterst ongelukkig, waardoor de laatstgenoemde kan profiteren en scoort. De Turken zijn daarna twintig minuten lang de weg totaal kwijt door het felle aanvalsspel van PSV. Yorbe Vertessen en met name de fysiek zeer sterk spelende Madueke maken het de defensie uit Istanbul ontzettend lastig.

De dadendrang van PSV leidt niet tot een snel tweede doelpunt. De Turken komen halverwege de eerste helft enigszins in de wedstrijd met een tweetal corners, waarvan de laatste het gevaarlijkst is. Na een halfuur noteren ze ook een eerste kans, wanneer Muhammed Aktürkoglu via het been van Ibrahim Sangaré keeper Drommel test. Daarna ligt het initiatief weer bij PSV. Eerst geeft uitblinker Zahavi Marco van Ginkel de gelegenheid om te scoren (gekraakt schot) en een paar minuten later rondt hij een bliksemsnelle aanval na een opbouwende fout van Emre Kilinc af. De Israëlier wordt prima bediend door Madueke, die vanavond ontketend is. Vlak voor rust krijgen de Eindhovenaren onnodig een tegengoal te verwerken als Mwene niet kort op tegenstander Ömer Bayram zit, waardoor de linksback van Galatasaray een panklare voorzet geeft op Kilinc, die zijn eerdere fout koppend goed maakt.

Het doelpunt deert PSV totaal niet. Na rust gaat de aanvalsdrift onverminderd door met een fantastische goal van Mario Götze in de 52e minuut. De schoonheid zit ook in de assist van Zahavi, die in één beweging de Duitser vrijspeelt. Na een klein uur komen Davy Pröpper en Cody Gakpo in het team, waardoor het team niet echt verzwakt. Gakpo wordt meteen aanvoerder en laat met een paar fantastische rushes zien dat hij voornemens is zijn goede prestaties van vorig seizoen meteen door te zetten. In de tweede helft komen de Turksen geen moment meer in het spel en ook Nederlander Ryan Babel kan weinig uitrichten in de spits. In de slotfase beloont PSV zichzelf door Galatasaray de nekslag te geven. Eerst completeert man van de wedstrijd Zahavi zijn geweldige wedstrijd met een hattrick en een paar minuten later promoveert  Götze een voorzet van Philipp Max met een subtiel kopballetje tot zijn tweede doelpunt.

Het publiek wordt ouderwets verwend in het Philips Stadion en kan helemaal los bij de applauswissel voor Zahavi. Volgende week is de return in Istanbul waar PSV de 5-1 voorsprong met vertrouwen gaat verdedigen.

Extra

• Deze Champions League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Alejandro Hernández.