Seizoen 2021/2022 - Europa League : Sturm Graz - PSV (1 - 4)

30 september 2021 - 18:45 uur

Door: Noel Van de Laar

PSV heeft vanavond met heel veel moeite weten te winnen van het Oostenrijkse SK Sturm Graz. Hoewel er kort na de rust geen vuiltje aan de lucht leek voor de Eindhovenaren met een 0-2 stand veranderde dat compleet na de aansluitingstreffer van Sturm Graz. Wat volgde was een ongekende strijd in een imposante ambiance die zich nog het best leek te vergelijken met een ouderwetse heksenketel. Goals kwamen op naam van Ibrahim Sangaré voor de rust en kort na rust verdubbelde Eran Zahavi de voorsprong na een snelle counteruitbraak. Kort daarna volgde de aansluitingstreffer van Sturm Graz met daaropvolgend een gigantisch offensief op jacht naar de gelijkmaker. Die kwam er niet. Een zondagsschot, zo'n zestien minuten voor het einde, van de jarige Philipp Max maakte een einde aan alle aspiraties van Oostenrijkse zijde. Op fabuleuze wijze verdween de bal van grote afstand in de kruising. Niet veel later maakte Yorbe Vertessen, die inviel voor Ritsu Doan, de 1-4 en gooide daarmee de wedstrijd definitief in het slot.

Door: Noël van de Laar

Het stadion van Sturm Graz heeft een capaciteit van zo'n 16.000 man. Toch leek er vanavond aanzienlijk veel meer mensen te zijn, gelet op het geluid dat de fans, met name de harde kern achter het doel, wist te produceren. De gehele eerste helft is het geen moment stil geweest in het stadion en ging het er volle bak op van beide kanten. Zelfs toen Ibrahim Sangaré op aangeven van Marco van Ginkel de 0-1 al draaiend in het doel werkte bleven de fans doen waar ze die eerste vijfendertig minuten al mee bezig waren, namelijk de longen uit hun lijf te zingen. Met die 0-1 voorsprong zochten beide ploegen de kleedkamers op voor de rust.

Direct na rust ontbrandde de wedstrijd pas echt. Eerst was er een behoorlijke mogelijkheid voor de thuisploeg. De huidige nummer twee van de Oostenrijkse Bundesliga kreeg een opgelegde kans op de gelijkmaker maar die werd op pijnlijke wijze gemist. De counter die daarop volgde werd opgezet door Eran Zahavi. Met een mooie een-twee combinatie met Mario Götze kreeg hij de bal terug in de zestien en maakte hij vervolgens de 0-2. Het vieren van die vergrote voorsprong duurde echter maar kort. Aangevoerd door het fanatieke publiek in het stadion maakte Jon Stankovic op aangeven van Jantscher de aansluitingstreffer.

Op dat moment leek de hel echt los te breken. Waar je niet direct denkt aan een heksenketel als je op bezoek gaat bij een Oostenrijkse club, bewees de aanhang van Sturm Graz een kleine twintig minuten het tegendeel. Er waren diverse mogelijkheden om PSV pijn te doen maar geluk en fabelachtige reddingen van Joël Drommel voorkwamen de gelijkmaker. Vervolgens was het nog met ruim een kwartier te spelen een briljante uithaal van halverwege de helft van Sturm Graz van de jarige Philipp Max die het stadion dan eindelijk toch stil kreeg. Zijn schot verdween met een gigantische snelheid vol in de kruising van het vijandelijke doel.

Niet veel later was het stadion opnieuw stil. De voor Ritsu Doan ingevallen Yorbe Vertessen stoomde op, zocht zelf de ruimte en schoot op knappe wijze gericht raak in de verre hoek. In de absolute slotfase kreeg Ibrahim Sangaré op knullige wijze zijn tweede gele kaart. Kort na de Oostenrijkse aansluitingstreffer was er een opstootje waar Sangaré bij betrokken raakte en waar hij zijn eerste gele kaart ontving. Bij een 1-4 stand was zijn tweede geel dan ook onnodig en bovendien ook onbruikbaar gelet op de volgende groepswedstrijd over drie weken thuis tegen AS Monaco.

Voor PSV kwam deze overwinning als geroepen en was broodnodig bovendien, na de recente dompers tegen Feyenoord en Willem II en is er hopelijk weer wat vertrouwen gekweekt. Voor nu gaat het vizier van de ploeg van Roger Schmidt dan ook op komend weekeinde als zondagavond Sparta Rotterdam naar Eindhoven komt waar de jacht op Ajax een vervolg krijgt.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Yevhenii Aranovskiy (UKR).