Seizoen 2021/2022 - Europa League : PSV - Sturm Graz (2 - 0)

25 november 2021 - 21:00 uur

Door: WJS & Noel Van de Laar

Door Willem-Jan Schampers

PSV heeft donderdagavond een probleemloze overwinning behaald op Sturm Graz. In een leeg Philips Stadion werd de Oostenrijkse opponent met 2-0 verslagen. Doelpunten van Carlos Vinícius (uit een strafschop) en Bruma. Omdat Real Sociedad in Monaco met 2-1 verloor, staat PSV nu tweede in de poule. Een gelijkspel, over twee weken, in Spanje volstaat om te overwinteren in de Europa League.

Terwijl buiten het stadion een grote groep supporters zich laat horen met gezang en vuurwerk, start PSV in dezelfde opstelling als tegen Vitesse. En waarom ook niet? Roger Schmidt huldigt het principe ‘never change a winning team’. Bovendien speelde PSV afgelopen zaterdag uitstekend – zeker de eerste helft. Wel benieuwd of spelers als Carlos Vinícius, Mauro jr. en Bruma het niveau kunnen vasthouden. We moeten winnen, als we nog kans willen maken om te overwinteren in de Europa League.

Een raar Europacup-avondje. Een leeg stadion en alleen een redelijk gevulde perstribune. Anno 2021 een vaststaand feit, maar het blijft een vreemde gewaarwording. Binnen vier minuten had PSV al zomaar op 1-0 kunnen komen. De voorzet van Mario Götze is echter net te hoog, waardoor Vinícius de bal over kopt. Dat zou wat zijn geweest! Aan de andere kant kijkt Joël Drommel in deze openingsfase werkloos toe. Sturm Graz is nog niet gevaarlijk.

Pakken

Op de achtergrond zijn nog steeds harde knallen te horen. Jammer genoeg ontbreekt het vuurwerk nog op het veld. PSV valt aan en Sturm Graz verdedigt. Dit kan wel eens het beeld van een groot deel van de wedstrijd worden. Even opwinding als Mauro op links de bal verspeelt en Sturm Graz kan counteren. Gelukkig voor PSV legt Manprit Sarkaria de bal slordig terug en kan Olivier Boscagli simpel opruimen. Deze matige Oostenrijkse ploeg moet te pakken zijn! In de 28ste minuut krijgt Bruma een aardige schietkans. Op aangeven van Mauro krult hij de bal echter over de kruising.

Bij Monaco-Real Sociedad is de thuisclub opnieuw op voorsprong gekomen (2-1) en dit is bijzonder gunstig voor PSV. Winnen en we gaan de Spanjaarden op de ranglijst voorbij. Zo ver is het echter nog lang niet. Ondanks een mooie actie van Bruma. Zijn dubbele één-twee met Vinícius sterft in schoonheid. Wéér een mogelijkheid voorbij. Dan in de 44ste minuut: strafschop voor PSV. Wanorde in de verdediging van Sturm Graz, waarna doelman Jürg Siebenhandl Götze haakt. Vinícius gaat achter de bal staan en schiet – met de nodige mazzel – raak: 1-0.

Onmachtig

Meteen na rust moet PSV eigenlijk op 2-0 komen. Phillip Mwene zet strak voor, waar Götze de bal voor het inkoppen heeft. De Duitser raakt de bal echter verkeerd en knikt over. Vooralsnog breekt het missen van de (weinige) kansen PSV niet op. Sturm Graz is aanvallend onmachtig en komt niet één keer tot een fatsoenlijke aanval. In de 56ste valt toch het tweede doelpunt van PSV. Wederom geklungel in de Oostenrijkste defensie brengt Ritsu Doan in balbezit. Met enig geluk krijgt hij de bal bij Bruma, die de bal beheerst voorbij de doelman schuift.

PSV gaat wisselen: Yorbe Vertessen komt voor Vinícius en Armando Obispo vervangt Boscagli. De Eindhovenaren lijken een probleemloze overwinning te gaan behalen. Opvallend daarbij is het goede spel van Erick Gutiérrez en het weer voortreffelijke optreden van Ibrahim Sangaré. Zij controleren, zodat Götze zich aanvallend kan uitleven. Sturm Graz wisselt nog eens drie spelers. De trainer van de Oostenrijkers is duidelijk niet tevreden over het povere spel van zijn ploeg. Ook PSV brengt verse krachten (kan ook wel bij deze stand!): Marco van Ginkel en Davy Pröpper komen in het veld. Götze en Gutiérrez gaan naar de kant.

Venijnig

PSV laat zich wat terugzakken en Sturm Graz gaat – inmiddels met vijf invallers – wat aanvallender spelen. Tot kansen komt het echter niet. Vertessen heeft in de 80ste minuut de 3-0 op zijn schoen, maar verzuimt vrij voor de doelman een uitstekende voorzet van Doan te verzilveren. Dan volgt het eerste kansje van Sturm Graz. Anderson Niangbo haalt venijnig uit, maar Drommel laat zich niet verrassen. Vertessen scoort aan de andere kant nog in buitenspelpositie. De spanning is dan al lang uit de wedstrijd. Laatste hoogtepunt? Het debuut van Jeremy Antonisse…

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Pawel Raczkowski (POL).