Seizoen 2021/2022 - Europa League : PSV - AS Monaco (1 - 2)

21 oktober 2021 - 21:00 uur

Door: Noel Van de Laar & Stijn Slaats

PSV heeft de koppositie in de poule uit handen gegeven aan AS Monaco FC dat in Eindhoven met 2-1 zegevierde. In de eerste helft bracht ex-AZ-spits Myron Boadu de bezoekers aan de leiding. PSV hikte lang tegen die achterstand aan maar drong in de tweede helft steeds verder aan. Via Gakpo viel de gelijkmaker waarna de Eindhovenaren wilden doordrukken. Ze kregen het deksel op de neus. In de slotfase gleed Sofiane Diop een spaarzame uitval van Monaco in het doel.

Na twee eerdere ontmoetingen in de Champions League, in 2003 en 2005, treffen PSV en AS Monaco FC elkaar dit keer in de groepsfase van de UEFA Europa League. Daarin hebben beide ploegen vier punten verzameld uit twee duels. Bij de Eindhovenaren start nummer 9 Carlos Vinícius verrassend voor het eerst in de basis. Eran Zahavi zit op de bank. Bij de gasten uit het prinsdom staat Myron Boadu in de aanval. Hij scoorde twee jaar geleden namens AZ Alkmaar twee keer in het Philips Stadion.

PSV begint sterk en krijgt twee corners in de eerste vijf minuten maar het is een afgeslagen hoekschop van Monaco die het meeste gevaar sticht. Calo Henrique brengt de bal terug het strafschopgebied in waar Youssouf Fofana vanaf de linkerkant een schot annex voorzet produceert. Boadu komt net te laat de doelmond in glijden om zijn nieuwe club op voorsprong te zetten.

Boadu scoort weer in het Philips Stadion, nu voor AS Monaco
Ruim tien minuten later lukt het de Nederlander wel om de score te openen. Na een lange bal van Calo Henrique loopt Boadu weg bij Obispo en tikt hij de bal subtiel tussen de benen van Joël Drommel door: 0-1. In plaats van een échte reactie van PSV, blijft Monaco gevaarlijk. Zo moet Drommel gestrekt naar de hoek om een schot van Kevin Volland onschadelijk te maken.

Bij de thuisploeg stroopt de aanval, passes zijn onzuiver en worden steeds door een Monegaskisch been onderschept. Zo springt, op de ‘zestien’, de bal van de voet bij Mario Götze en maakt Marco van Ginkel ook net de verkeerde keuze in zijn passing. De PSV-fans gaan echter vol achter de ploeg staan. Van Ginkel kopt een corner in de handen van Monaco-keeper Nübel.

Obispo herstelt zich en houdt doorgebroken Boadu twee keer van scoren af
een splijtende pass door het centrum lijkt Myron Boadu op weg naar zijn tweede treffer van de avond. Met grote passen stoomt hij op richting Drommel maar Obispo herstelt zijn matige optreden bij het tegendoelpunt en onderschept de bal met een puike tackle. Dat lukt hem vijf minuten later weer, de PSV-verdediger kan dan net de bal op Drommel terug tikken voordat Boadu kan uithalen.

PSV start met meer passie en creëert drie kansen op rij.
De eerste kans na de hervatting is voor Vinícius. De Braziliaanse aanvaller neemt de bal in de lucht aan maar ziet zijn inzet net geblokt worden door een verdediger. Een minuut later haalt Gakpo de trekker over maar heeft Alexander Nübel de bal klemvast. Daarna dribbelt Vinícius richting het doel. Ook zijn schot eindigt niet tegen de touwen. PSV probeert wel, maar is nog niet venijnig genoeg om AS Monaco schrik aan te jagen.

Gakpo brengt stand in evenwicht
Gelukkig lukt het Cody Gakpo na een uur spelen wél om de ban te breken. Phillipp Max ontfutselt de bal aan een Monegask en Gakpo gaat er mee aan de haal. Hij speelt in op Carlos Vinícius. De Braziliaan laat de bal van zijn voet springen maar daardoor kan de Eindhovenaar verdekt uithalen én scoren. Gezien het spel na rust een terechte gelijkmaker.

Tien minuten voor het verstrijken van de speeltijd krijgt invaller Yorbe Vertessen de bal via Mwene in gunstige positie maar zijn schot mist richting. In de tegenaanval komt Monaco met Wissam Ben Yedder voor het eerst sinds de thee écht in de buurt van Drommel. Maar de goalie is goed uit zijn doel gekomen en houdt de score ongewijzigd.

In de 90e minuut pakt AS Monaco toch nog de volle buit mee naar het prinsdom. Na een voorzet van weer Henrique glijdt Sofiane Diop de bal achter Drommel. Een zure ontknoping voor een slordig PSV.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Davide Massa.