Seizoen 2021/2022 - Conference League : PSV - Maccabi Tel Aviv (1 - 0)

17 februari 2022 - 18:45 uur

Door: Stijn Slaats & WJS & Noel Van de Laar

Door Willem-Jan Schampers

PSV heeft donderdagavond een eenvoudige, maar magere, overwinning behaald op Maccabi Tel Aviv. In Eindhoven werd het 1-0. Ondanks het minieme verschil, moeten de Eindhovenaren in staat worden geacht zich te plaatsten bij de beste zestien ploegen van de Conference League. Dit Maccabi is immers een zeer matige ploeg. Voor PSV scoorde Cody Gakpo.

Wat kijkt iedereen uit naar weer een vol stadion! De ambiance voor deze wedstrijd is immers toch wat mat, met slechts elfduizend supporters. Zij zien dat Philiip Max door trainer Roger Schmidt is geposteerd als centrale verdediger. Niet onlogisch, want in de PSV-selectie zitten nauwelijks nog achterhoedespelers. Het is een overigens een wat tam begin. Het publiek laat zich niet echt horen en dit motiveert de spelers op het veld niet…

Dit verandert in de 11e minuut, als Cody Gakpo zich behendig vrijspeelt en de bal in de korte hoek voorbij doelman Daniel Peretz knalt. Het enthousiasme van met name Gakpo en Mauro slaat over op de tribune. In de 14e minuut is het bijna 2-0. Philipp Mwene zet de bal voor op Noni Madueke die met een krachtige kopbal Peretz tot een katachtige redding dwingt. Ook hierna is het eenrichtingsverkeer. Erick Gutiérrez is de volgende die lijkt te scoren, maar ook zijn kopbal is een prooi voor de Maccabi-doelman.

Geen Europacupsfeer

Na een klein half uur kruipen de bezoekers wat uit hun schulp en dit levert een vrije trap én een gele kaart voor Jordan Teze op. De vrije trap wordt trouwens prima gepareerd door Joël Drommel. Maccabi wordt duidelijk wat sterker, maar echt in gevaar komt PSV niet. De gelegenheidsdefensie – met Teze, Max, Mauro en Mwene – kwijt zich uitstekend van zijn taak. Lange tijd gebeurt er weinig en er is niet echt sprake van een Europacupsfeer. Pas in de 40e minuut veert het publiek weer op. De vrije trap van Eran Zahavi scheert echter over het doel.

In de tweede helft opent PSV – met Ritsu Doan voor Mwene en Gutiérrez nu als centrale verdediger  – aanvallend, maar echte kansen zijn er nog niet te noteren. Madueke en Gakpo zitten redelijk in de tang bij hun directe tegenstanders en kunnen weinig uitrichten. In de 53e minuut is er een eerste kansje. Gakpo komt vrij in het strafschopgebied. Hij bedient Madueke, maar het schot van de Engelsman verdwijnt in het zijnet. Niet veel later komt Yorbe Vertessen voor hem in het veld. Schmidt is duidelijk zuinig op zijn groeibriljant.

Pover

Ook Macabbi gaat wisselen. Of het aanvallend hierdoor iets beter wordt, valt te betwijfelen, want het spel van de Israëliërs is bijzonder pover. Ook als PSV geen grote uitslag neerzet, moet deze ploeg geen beletsel zijn om de achtste finale te bereiken. In de 66e minuut is PSV dicht bij de tweede treffer. Götze stuurt Gakpo de diepte in, die strak voorzet. Via het been van een verdediger caramboleert de bal net voorbij de tweede paal. Aan de andere kant is Maccabi twee keer gevaarlijk, maar toont Drommel zich een betrouwbare doelman.

Eindelijk komt het publiek ‘los’ en gaat achter de ploeg staan. Dit resulteert in kansen voor onder Max en Zahavi. De laatste wil dolgraag scoren tegen zijn oude ploeg, maar is nog niet echt gevaarlijk geweest. Intussen is er nog een tweede dubbele wissel bij Maccabi en blijft scheidsrechter verbazen. Nu geeft hij Mauro weer een gele kaart voor een ogenschijnlijk lichte overtreding op Matan Hozez. De Zweed fluit warrig en is niet erg consequent.

Enorme kans

In de slotfase zet Maccabi nog een keer aan, maar PSV raakt niet erg ondersteboven van de aanvallende kwaliteiten van de gasten. Met name Max en Gutiérrez spelen een uitstekende wedstrijd. Zahavi, wat ongelukkig in zijn acties, verlaat het veld voor Bruma. Veel verschil zal het niet meer uitmaken, want er is nog slechts een paar minuten te spelen. In de 90e minuut is er nog een enorme kans voor PSV. Veerman zet hard voor, maar Vertessen komt net te laat om de bal in te glijden. Jammer, want met twee doelpunten verschil is het toch iets lekkerder afreizen naar Tel Aviv…

Laatst bijgewerkt : 6 mrt 2022 - 20:25

• Deze Conference League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Glenn Nyberg (SWE).