Seizoen 2021/2022 - Eredivisie : PSV - Willem II (4 - 2)

Wedstrijd verslag

01 mei 2022 - 14:30 uur

Door: Peter Vos & Noel Van de Laar

In het eerste weekend van mei maken beide titelkandidaten voor het kampioenschap in de eredivisie geen fout tegen de degradatiekandidaten. Koploper Ajax verslaat eenvoudig PEC Zwolle, waarna een dag later ook PSV wint. Zij het met horten en stoten, maar Willem II keert zonder punten huiswaarts door een 4-2 verlies in Eindhoven.

Voorafgaand aan de wedstrijd moet trainer Roger Schmidt door verschillende blessures een geïmproviseerde opstelling fabriceren. Deze zondagmiddag is het een aanvallende 4-2-4 formatie met middenvelder Érick Gutiérrez centraal in de verdediging en Carlos Vinicius in de spits naast Eran Zahavi. De basiself starten fantastisch; na 90 seconden ligt de bal al achter keeper Timon Wellenreuther. Phillip Max zet een snelle combinatie op met Cody Gakpo, zodat de Duitser vanaf de flank scherp kan voorzetten. De Japanner Ritsu Doan werkt de bal dankbaar van dichtbij in het lege doel.

In de openingsfase hebben de Tilburgers niets te vertellen. Binnen het kwartier staat het op een paar centimeter na 2-0 als Gakpo met een geplaatst schot de bal tegen de paal schiet. PSV houdt het hoge tempo niet vol en wordt in de loop van de wedstrijd slordiger. Met name Joey Veerman leidt onnodig veel balverlies. Het wordt niet afgestraft door de moedig spelende tricolores. Sterker nog; na een halfuur spelen is het alsnog 2-0 als de sterk spelende Doan drie tegenstanders uitspeelt en de bal met een panklare voorzet op het hoofd van Gakpo legt. Deze mikt via de binnenkant van de paal raak. In de slotfase moet de onzichtbare Vinicius het veld ruimen, nadat hij zich tijdens een aanval verstapt. Het is een nieuwe tegenslag voor de Braziliaan, die huilend door twee verzorgers het veld af wordt getild. Na een goede actie met dito schot in de korte hoek van Mauro Junior krijgt PSV nog een tegenslag: Ché Nunnely scoort fraai met het hoofd na een goede voorzet van Leeroy Owusu en brengt de Tilburgers terug in de wedstrijd. Lang kunnen ze niet genieten als in de laatste minuut van de eerste helft Zahavi een rebound van Veerman uit een corner van Gakpo succesvol verlengt. De 3-1 ruststand is het resultaat van een aantrekkelijke eerste helft voetballen.

De tweede helft startten de Eindhovenaren ronduit slecht. Keer op keer wordt er in de opbouw balverlies geleden met als resultaat dat door goed storen Willem II weer kan scoren. Invaller Bruma is de boosdoener; op een gevaarlijke plek verliest hij in de 50e minuut de bal aan Nunnely en ziet hij Elton Kabangu scoren. PSV lijkt zich te beseffen dat scherpte geboden is. Eerst wordt nog een goal van Bruma wegens buitenspel afgekeurd, maar na een uur spelen verdubbelt PSV op gelukkige wijze de marge. Een relatief eenvoudige voorzet van Veerman wordt totaal verkeerd geraakt door verdediger Wesley Dammers, die zijn eigen keeper knullig passeert. De 4-2 stand geeft de Eindhovenaren meer rust aan de bal, zonder dat ze echt gevaarlijk worden. De vele wissels aan beide kanten zorgen ervoor dat er weinig ritme meer in de wedstrijd zit. Wat bijblijft zijn de spreekkoren die aanhoudend scanderen ‘Cody moet blijven’ en in de slotfase de buren uit Tilburg plagen door te zingen dat ze volgend jaar naar Helmond Sport kunnen reizen in de eerste divisie.

Schmidt is realistisch na de wedstrijd: “Het was niet de mooiste wedstrijd , maar we hebben verdiend gewonnen. Nu hebben we een hele week om op Feyenoord voor te bereiden en hopelijk een paar geblesseerde spelers fit te krijgen. De blessuregolf speelt ons parten en we proberen de spelers maximaal te beschermen tegen chronische kwetsuren. Ryan Thomas en Armando Obispo hebben langdurige blessures, maar de uitval door Mario Götze (ziekte) en André Ramalho (verzwikte enkel) is normaal tijdens een lang seizoen zoals deze. Die laatsten hebben samen met Noni Madueke zeker kans om er op tijd te zijn voor de topper in Rotterdam.”

Extra

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis.