Seizoen 2021/2022 - Conference League : PSV - FC Kopenhagen (4 - 4)

10 maart 2022 - 21:00 uur

Door: WJS & Noel Van de Laar

Door Willem-Jan Schampers

PSV heeft zichzelf donderdagavond een bijzonder slechte dienst bewezen. In een knotsgekke wedstrijd werd het 4-4 (!) tegen FC Kopenhagen. Verdedigend waren de Eindhovenaren zwaar ondermaats en bovendien miste Cody Gakpo ook nog een strafschop. Het wordt derhalve nog een hele klus om de kwartfinale van de Conference League te bereiken.

In vergelijking met de basiself van afgelopen zondag, toen Heracles simpel met 3-1 werd verslagen, zijn er twee wijzigingen: Cody Gakpo speelt voor Eran Zahavi en Armando Obispo vervangt de zieke Olivier Boscagli. En dat tegen FC Kopenhagen dat, op papier althans, zonder spits speelt. De Denen openen sterk, maar al snel neemt PSV het heft in handen. Kansen zijn er echter nog niet.

In de 6e minuut is het zomaar 0-1. Eerst schiet William Bøving de bal buiten bereik van Joël Drommel de bal op de paal. In de rebound krijgt PSV de bal onvoldoende weg en is het Isak Bergmann Johannesson die uit de rug van Philipp Max wegloopt, Drommel omspeelt en simpel afrondt. Wat een tegenvaller voor PSV dat even niet bij de les is en meteen de rekening gepresenteerd krijgt.

In de periode hierna blijkt wel dat FC Kopenhagen over een uitstekende defensie beschikt. Er is voor PSV – vooralsnog – geen doorkomen aan. Bovendien helpt de Engelse scheidsrechter Craig Leight Pawson ook niet echt mee en fluit een paar maal erg pietluttig. In de 17e minuut wordt het bijna 0-2. Weer snijdt een soepele Deense aanval door de PSV-achterhoede en het is aan Drommel te danken dat de marge één blijft. Vier minuten later is het plotseling 1-1. Noni Madueke krijgt op rechts net genoeg ruimte en bedient Gakpo op maat. De aanvoerder kopt prachtig in.

Bijbenen

Wat is er toch aan de hand met PSV? Binnen een minuut na de gelijkmaker is het aan de andere kant al weer raak! Nota bene Joey Veerman verliest de bal aan Rasmus Falk, die onmiddellijk Pep Biel aan het werk zet. De snelle aanvaller laat alles en iedereen zijn hielen zien en klopt Drommel met een harde schuiver in de verre hoek: 1-2. Waar de defensie van PSV al weken zeer stabiel oogde, is het vandaag verre van goed. Het lijkt af en toe wel of de verdedigers van PSV het niet kunnen bijbenen.

Een enorme kans voor PSV. Mario Götze zet in de 32e minuut met een schitterend steekpassje Madueke vrij voor doelman Kamil Grabara, maar de Engelsman schiet wild naast. Dit had de 2-2 moeten zijn! PSV heeft wel het meeste balbezit, maar de  Denen lijken dit prima te vinden. De ploeg vertrouwt op een ijzersterke verdediging en een snelle counter. En dit levert bijna de 1-3 op. Met drie man gaat Kopenhagen op het doel af. Drommel wordt (weer) simpel gepasseerd, maar het is Mauro Junior die op de lijn redt. Uit de hoekschop scoort Kopenhagen echter alsnog. Lerager kopt raak. Als we toch een keeper hadden die durft uit te komen…

Vastbesloten

Opvallende wissels bij PSV: Madueke en Veerman zijn vervangen door Eran Zahavi en Ritsu Doan. De Japaner zorgt al snel voor het nodige gevaar. Een scherpe voorzet vanaf links kan echter net niet door hem worden ingetikt. PSV zet Kopenhagen vast op eigen helft en is vastbesloten om de achterstand snel ongedaan te maken. In de 50e minuut wordt het 2-3. Een hoekschop van Gakpo wordt niet goed verwerkt, waarna Doan van de rand van het zestienmetergebied de bal binnen kogelt. PSV lijkt ‘los’, maar moet oppassen voor de gevaarlijke uitbraken van Kopenhagen.

Gakpo is in de 56e minuut dichtbij de 3-3. Hij speelt zich behendig vrij, maar zijn schot belandt in het zijnet. Ook tot opluchting van doelman Grabara, die plotseling veel meer roodwitten voor zich ziet opduiken. Dan een strafschop voor PSV. Pawson ziet in een actie van Peter Ankersen op Max een overtreding. Grabara pakt echter de inzet van Gakpo. Tot ontzetting van alles en iedereen van PSV. Komt de ploeg van Roger Schmidt deze klap nog te boven?

Wat een wedstrijd!

Ja dus! In de 69e minuut knalt Gakpo alle frustratie van af, na een goede actie van Götze, die nog op Grabara stuit. De rebound wordt door de Eindhovenaar snoeihard ingeschoten. Het publiek gaat nog eens massaal achter de ploeg staan en schreeuwt de spelers naar voren. PSV valt aan, maar kan Kopenhagen nog geen pijn doen. Er moet echter worden gewonnen, om enigszins met een positief gevoel naar Denemarken af te reizen.

In de 78e minuut valt het doelpunt echter aan de andere kant. Ibrahim Sangaré speelt de bal zomaar in de voeten van Biel, die Obispo kinderlijk eenvoudig passeert en voor 3-4 zorgt. Sangaré wordt ook meteen gewisseld en voor hem komt Carlos Vincicius Niet veel later is er bijna de beslissing. Lerager mag vrij aanleggen, maar zijn schot gaat naast het doel. En dan is het zomaar 4-4! Gakpo schept de bal vanaf links voor het doel, waar Zahavi de luid bejubelde gelijkmaker binnen kopt. Wat een maffe wedstrijd!

In de slotfase zet PSV nog alles op alles, maar Vinicius en Max komen niet meer tot scoren. Een gelijkspel is het gevolg. Het publiek klapt dankbaar voor dit spektakelstuk, maar wat heeft PSV het zichzelf moeilijk gemaakt. Dat wordt nog een zwaar karwei in Kopenhagen…

Laatst bijgewerkt : 11 mrt 2022 - 12:08

• Deze Conference League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Craig Pawson (ENG).