Seizoen 2021/2022 - Conference League : Leicester City - PSV (0 - 0)

07 april 2022 - 21:00 uur

Door: WJS & Peter Vos

PSV heeft zich donderdagavond een prima uitgangspositie verworven voor het bereiken van de halve finale van de Conference League. Tegen Leicester City werd het in de eerste wedstrijd 0-0. Er konden slechts weinig kansen worden genoteerd, maar de Eindhovenaren hadden wel een strafschop verdiend, toen Cody Gakpo werd neergemaaid. Volgende week moet het karwei worden afgemaakt.

Door Willem-Jan Schampers

Wat een ambiance in het King Power Stadium van Leicester City! De PSV-supporters laten zich nadrukkelijk horen, al valt het aantal van 1.600 Eindhovense fans toch enigszins in het niet bij de massale samenzang van de Engelse supporters. Hopelijk is dit in de thuiswedstrijd volgende week juist andersom. De steun van de fans kan PSV immers goed gebruiken. In de basiself eigenlijk maar één échte verrassing. Doelman Joël Drommel is gepasseerd en wordt vervangen door Yvon Mvogo. Zijn weifelende optreden tegen FC Twente heeft Drommel dan toch zijn plek onder de lat gekost. Daarnaast zijn Cody Gakpo en André Ramalho terug in de ploeg.

De Eindhovenaren openen brutaal en de eerste kans is voor Mario Götze, die door Joey Veerman vrij voor doelman Kaspar Schmeichel wordt gezet. De Deen redt echter knap. Niet veel later is Noni Madueke gevaarlijk, maar zijn schot gaat ver naast. Hierna wordt Leicester City sterker en moet PSV alle zeilen bijzetten. Technisch heeft de thuisclub een knap elftal. Ook zonder topscorer Jamie Vardy zijn de Engelsen levensgevaarlijk. Mvogo hoeft echter nog niet in actie te komen.

Ren je Rot

De eerste échte kans voor Leicester in de 20ste minuut. Veerman verliest op het middenveld de bal, waardoor Ramalho uit positie is gespeeld en Kalechi Iheanacho alleen op Mvogo kan gaan. Zijn inzet gaat echter ruim naast. Hier komt PSV goed weg. Misschien is het zaak om het tempo enigszins uit de wedstrijd te halen. Het is soms net ‘Ren je Rot’ en het is de vraag of PSV dit kan volhouden. Leicester is sterk in de omschakeling en met name Veerman heeft zich al tweemaal schuldig gemaakt aan slordig balverlies.

Geen hele grote kans in de 34ste minuut voor Leicester, maar het is goed te zien dat Mvogo een schot van Timothy Castagne klemvast pakt. De Zwitser is nog niet echt in actie hoeven komen, maar straalt toch rust uit. In de 43ste minuut is er zelfs gejuich vanuit het PSV-vak, want Mvogo plukt een hoekschop stijlvol uit de lucht. Vervelend voor Drommel, maar wel begrijpelijk. In de 45ste minuut is Lecester heel dichtbij de 1-0. Harvey Barnes knalt de bal op de lat. Nu was Mvogo kansloos geweest. Het is net op tijd rust: 0-0.

Strafschop!

Nog geen wissels in de tweede helft, terwijl eigenlijk wel werd verwacht dat Eran Zahavi naar de kant zou gaan. De Israëliër kwam niet voor in het spel en grossierde in balverlies in de combinatie. PSV begint sterk en verdient in de 52ste minuut misschien wel een strafschop. Gakpo wordt onderuitgehaald door Ricardo Pereira, maar de scheidsrechter wuift het weg. In de herhaling is echter te zien dat PSV hier gewoon wordt bestolen. Geen VAR, dus geen pingel. PSV wordt in ieder geval brutaler en voelt dat hier iets is te halen!

De Engelse fans moedigen hun team hartstochtelijk aan, maar moeten toch ook zijn geschrokken van het penaltymoment. PSV oogt volwassen en is niet onder de indruk van de sfeer in het King Power Stadium. Gakpo mag best wat zelfzuchtiger zijn als hij in de 62ste minuut oprukt, Hij wil de bal passen op Götze, maar had beter voor eigen succes kunnen gaan. Ook Leicester krijgt een kansje, maar het schot van Iheanacho gaat meters naast. Dan gaat PSV wisselen. Zahavi gaat naar de kant voor Ritsu Doan. Ondertussen gaan de supporters van Leicester zich steeds meer ergeren aan de scheidsrechter, die veel laat doorgaan en ‘Engels voetbal’ toe staat.

Slotoffensief

PSV wisselt voor de tweede keer. De toch wat tegenvallende Madueke wordt vervangen door Bruma. Kan hij nog voor een verrassing zorgen? Leicester begint aan een slotoffensief, maar de complimenten aan PSV, dat in de tweede helft uitstekend overeind blijft. Zonder zelf trouwens kansen te krijgen. Jammer voor de meegereisde PSV-supporters – in deze periode te horen boven de aanhangers van de tegenpartij - maar de ploeg van Roger Schmidt lijkt wel hersteld van de klap die het opliep tegen FC Twente.

Cody Gakpo en Mauro jr. worden in de extra tijd nog gewisseld voor Marco van Ginkel en Jordan Teze. Resultaat heeft dit niet meer. PSV moet in staat zijn om dit Leicester City volgende week te verslaan.

Laatst bijgewerkt : 11 apr 2022 - 10:25

• Deze Conference League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Ivan Kruzliak (SVK).