Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English

Seizoen 2022/2023 - Eredivisie : Excelsior - PSV (1 - 6)

Wedstrijd verslag

28 augustus 2022 - 14:30 uur

Door: Remco Faasen

PSV

Een paar dagen na de keiharde uitschakeling op de rand van de Champions League, heeft PSV een begin van een herstel laten zien en gedaan wat het moest doen: winnen van Excelsior. In Rotterdam werd het maar liefst 6-1 voor de bezoekers die absoluut niet groots speelden maar nauwelijks tegenstand kregen.

Hiervoor heeft Xavi Simons eerst FC Barcelona en daarna Paris St. Germain achter zich gelaten: voetballen in Nederland. De plastic grassprieten worden vlak voor de aftrap gesproeid, het uitvakje is uitverkocht, het gebiedje waar de luidruchtigste thuissupporters staan ook. De tram stopt weer voor Eredivisievoetbal voor de deur van het Van Donge & De Roo Stadion – beter bekend als Woudestein – in de Rotterdamse wijk Kralingen. Excelsior is weer terug en daarmee ook het gewenste ‘strijd en winnen’ van het clubmotto. Van beide komt niet veel terecht op deze zondagmiddag waarin PSV de draad oppakt zonder Luuk de Jong en Marco van Ginkel die geblesseerd zijn én Andre Ramalho en Erick Gutiérrez die op de bank plaatsnemen. De laatste linie wordt gevormd door Phillipp Mwene en Philipp Max met daartussen het duo Jordan Teze en Armando Obispo. Voorin loopt aanvoerder Cody Gakpo tussen Ismael Saibari en Johan Bakayoko. Xavi Simons heeft een basisplaats op het middenveld, waar verder Ibrahim Sangaré en Joey Verman op zijn gewenste positie acht te vinden zijn.

Bekeken schot
Nog lang niet iedereen zit of staat op zijn plekje als die laatste al heeft gescoord. Vanuit een hoekschop komt de bal terecht bij Veerman, die met de binnenkant van zijn voet een bekeken schot plaatst waar thuisdoelman Stijn van Gassel kansloos op is. Excelsior recht de rug en zoekt de aanval. De lange spits Reda Kharchouch is daarbij het meest gevaarlijk. In de twaalfde minuut krijgt hij bovendien een handje toegestoken van PSV dat loopt te klungelen in de verdediging waarbij ongelooflijk maar waar keeper Walter Benítez de aanstichter is met een veel te korte inspeelbal. Gelukkig speelt Antonio Čolak niet in Rotterdam maar in Glasgow en blijft de fout onbestraft. Ruud van Nistelrooy is er echter niet gerust op en loopt gebarend langs de lijn het spel uit te leggen.

Initiatief
De fase waarin Excelsior het initiatief heeft ebt echter weg om niet meer terug te keren en na bijna een half uur kopt Ibrahim Sangaré kiezelhard een hoekschop binnen: 0-2. Uit de tegenstoot let Benítez goed op en laat hij zich niet verrassen in de korte hoek, waarmee hij de laatste aanval van Excelsior in de eerste helft onschadelijk maakt. Op Woudestein opent vervolgens de schiettent waar Gakpo en Bakayoko het net proberen te vinden maar dat lukt vlak voor rust alleen Sangaré nog een keer. Veerman heeft keeper Van Gassel even daarvoor tot een prachtige duik gedwongen ten koste van een hoekschop. Vanuit de hoek komt de bal via Gakpo bij de Ivoriaan terecht die de bal binnenwerkt. Voor Gakpo betekent het dat hij meer assists heeft gegeven in de Eredivisie dan goals gemaakt: 30 om 29.

Van Duinen
Na de thee in de rust komen Gutiérrez en Carlos Vinicius het veld op voor Sangaré en de onzichtbaar gebleven Saibari. Zij zien Couhaib Driouech namens de tegenpartij op bijna dezelfde positie als Veerman een helft eerder uithalen, maar Benítez redt stijlvol. Trainer Marius Dijkhuizen van Excelsior geeft zich nog niet gewonnen en brengt even later de weer teruggekeerde Mike van Duinen binnen de lijnen maar zijn eerste actie is zo’n beetje het nemen van de aftrap. Bakayoko speelt fraai zijn verdediger uit maar schiet voorlangs. De doeltrap wordt vervolgens zó slecht verwerkt dat het lijkt alsof keeper Van Gassel in de leer is geweest bij Benítez: de bal komt bij een volledig vrijstaande Xavi Simons terecht, die geen enkele moeite heeft binnen te werken: 0-4. Gakpo en Mwene zijn vervolgens dichtbij meer en uiteindelijk is het de aanvoerder die in tweede instantie raak schiet: 0-5.

Carlos Vinicius
Jarrad Branthwaite lost Obispo af, Bakayoko stuit weer op de keeper en een kwartier voor tijd is er het moment van Carlos Vinicius dat we zo goed kennen van het vorige seizoen: het moment waarbij je je afvraagt hoe het mogelijk is dat de bal níet in het doel verdwijnt. De Braziliaan krijgt het speeltuig namelijk op een presenteerblaadje aangereikt na opnieuw knullig verdedigen en hoeft op anderhalve meter van een leeg doel alleen maar binnen te werken, maar weet alleen het scorebord boven het doel te raken. Uit de tegenstoot sleept de thuisploeg een corner die wordt binnengekopt door Siebe Horemans: geen 0-6 maar 1-5 en weer een tegengoal voor PSV, de vijftiende wedstrijd op rij.

Waar is de Champions League?
Sávio Moreia de Oliveira mag ook nog meedoen ten koste van Bakayoko. De Braziliaan ziet Vinicius in de tweeëntachtigste minuut de kans bieden aan Veerman, maar diens schot is te slap waardoor de Excelsior-goalie nog een hand tegen de bal kan krijgen. Twee minuten later maakt Simons de hem aangeboden kans wél af en zorgt de oud-speler van Paris St. Germain voor de eindstand. Terwijl het uitvak de kleine middenvelder minutenlang toezingt, probeert het harde kerntje van Excelsior zout in de PSV-wonden te strooien door zich luidkeels af te vragen ‘waar de Champions League is’. Nou, niet in Kralingen in ieder geval, waar Teze vlak voor tijd boven iedereen uittorent bij een hoekschop, maar voorlangs kopt.

Wat PSV wijzer is geworden van dit middagje Rotterdam? Vrij weinig. Daarvoor was de weerstand van de tegenstander veel en veel te matig. De overwinning van vandaag is mooi maar te weinig indrukwekkend en de zoveelste tegengoal een nieuw teken aan de wand dat de laatste Eindhovense linie kwaliteit ontbeert.  

Karakteristieken

Scheidsrechter

  • Jeroen Manschot

Laatst bijgewerkt : 28 aug 2022 - 22:43

Eredivisie

Extra

  • Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot.

Seizoen 2022/2023 - Eredivisie : Excelsior - PSV (1 - 6)