Seizoen 2022/2023 - Eredivisie : PSV - FC Utrecht (6 - 1)

16 oktober 2022 - 14:30 uur

Door: Peter Vos

In een vrij vol Philips Stadion, waar de herfst even vooruitblikte naar het voorjaar, heeft PSV met maar liefst 6-1 gewonnen van FC Utrecht.

Door Thirza Veenstra

Het duel tussen de nummer 1 en de nummer 9 van de Eredivisie werd afgetrapt met een dosis vreugde én verdriet. Een krachtige minuut stilte begeleidde de herdenking van Rob Landsbergen, de spits c.q. verdediger die van 1978 tot 1984 uitkwam voor PSV en afgelopen september op 62-jarige leeftijd overleed. Even daarvoor ontving sterkhouder Ibrahim Sangaré een staande ovatie voor zijn 100e wedstrijd in het rood-wit van de club.

PSV begon de wedstrijd vurig, een vuur dat wellicht was ingegeven door de vlammen die de opkomst van de spelers sierden. Nog voordat er tien minuten gespeeld waren, kon ook het publiek voor het eerst ontbranden. Een heerlijke steekbal van Veerman bediende Xavi Simons, die zich in de zestien van Barkas dribbelde en daar geen moment twijfelde. De koers naar wederom een overwinning op FC Utrecht was ingezet en een makkelijk weggegeven tegengoal kon daar geen verandering meer in brengen.

Na een halfuur spelen kreeg Guus Til het namens de Eindhovenaren op de heupen. In een kleine vijf minuten tijd koos het driftige werkpaard tweemaal de juiste positie voorin na voorzetten van Max en Gakpo, met als resultaat twee goals en een luid 'Guus Guus Guus' vanaf de tribunes. Ook Simons zou nogmaals bejubeld worden door de PSV-aanhang: op aangeven van Guus kwam het jonge talent oog in oog te staan met doelman Barkas, die hij in de rebound passeerde. Een daverend applaus klonk vanuit alle hoeken van het stadion, toen Simons samen met Veerman naar de kant werden gehaald door Ruud van Nistelrooij. Anwar El-Ghazi, die was ingevallen voor Simons, liet de kans om óók twee doelpunten te maken niet aan zich voorbijgaan en tekende voor de 5-1 en de 6-1. Het inspireerde de fanatieke thuissupporters om de meegereisde FC Utrecht-fans al zwaaiend met jassen naar huis te bonjouren. PSV kwam tegen FC Utrecht nimmer in gevaar en dat leverde na negentig minuten spelen wederom een daverend applaus op.

Laatst bijgewerkt : 16 okt 2022 - 16:49

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Noah Roetert.