Seizoen 2022/2023 - Europa League : PSV - Arsenal FC (2 - 0)

27 oktober 2022 - 18:45 uur

Door: Remco Faasen

Op een ouderwets magische Europese avond in Eindhoven heeft PSV vriend en vijand verrast met een welverdiende overwinning op Arsenal, koploper in de Premier League. Na een kalme en gelijk opgaande eerste helft, sloeg de thuisploeg na rust onder de bezielende leiding van Luuk de Jong toe en scoorde twee goals. De feestvreugde werd extra vergroot toen de uitslag van de andere poulewedstrijd binnenkwam: FC Zürich – Bodø/Glimt eindigde in 2-1, waardoor PSV zeker is van overwintering in de Europa League.

Armando Obispo, die tegen FC Groningen een dramatische wedstrijd speelde, begon op de bank bij PSV, waar Jarrad Branthwaite in de basis startte. Obispo komt er Guus Til tegen die Érick Gutiérrez op zijn plek ziet spelen. Xavi Simons start centraal in de aanval, met Anwar El Ghazi en Cody Gakpo naast hem. Arsenal, al zeker van overwintering in de Europa League en koploper in groep A, speelt niet in de sterkte opstelling en is duidelijk gekomen met het idee zich niet teveel in te spannen. Een gelijkspel of een kleine overwinning boeken, de groepswinst pakken en het de laatste wedstrijd lekker rustig aan doen: dat is duidelijk de spelopvatting van de gasten.

Schaakspel

Het levert een eerste helft op die weliswaar boeiend is maar ook wat wegheeft van een schaakspel. Het is PSV dat zich voor het eerst laat zien als Xavi Simons na negen minuten doorstoot naar het Arsenal-doel en misschien wel af had moeten geven op de meegelopen Cody Gakpo maar zelf schiet. Zijn niet eens zo harde inzet wordt met moeite door keeper Aaron Ramsdale verwerkt tot een hoekschop. Drie minuten later vinden Simons en Gakpo elkaar wel, maar krijgt de laatste de bal recht voor het Arsenal-doel niet onder controle om uit te halen. Nog binnen twintig minuten wordt Cody Gakpo weggestuurd door Joey Veerman. De Eindhovenaar is iedereen te snel af en wipt de bal handig over Ramsdale heen in het doel, maar zijn voorsprong op de Arsenal-verdediging blijkt mede te zijn verkregen doordat hij in buitenspelpositie liep.

Vuurwerk

Even later is Arsenal gevaarlijk als Eddie Nketiah plots voor zijn bewaker Jarrad Branthwaite opduikt om vanuit een voorzet de bal subtiel binnen te wippen, maar Walter Benítez let goed op. Het zijn samen met Simons die Albert Sambi Lokonga door de benen speelt, spaarzame hoogtepunten in de eerste helft, waar in de vijfentwintigste minuut een staande ovatie in het hele stadion klinkt voor een door een verkeersongeval overleden supporter. Achter de Oost-tribune schiet vuurwerk de lucht in. Gabriel Martinelli probeert de bal nog een keer vanuit de lucht in één keer op de PSV-goal te mikken, maar zijn inzet is volstrekt ongevaarlijk. Vlak voor rust rommelt de uitstekend spelende Xavi Simons zich door drie verdedigers het strafschopgebied in en schuift de bal binnen: 1-0... Totdat er twee minuten later alsnog buitenspel wordt gegeven voor El Ghazi die de bal op Simons meegaf. Aan de andere kant voorkomt Benítez zelfs erger door een schot van dichtbij met zijn vuisten te keren.

Joey Veerman

De wereld is compleet anders na de thee, als Anwar El Ghazi is vervangen door Luuk de Jong. Eerst is het Arsenal dat met Eddie Nketiah en daarna met de mee opgekomen back Kieran Tierney gevaar probeert te stichten, daarna is het PSV dat de trom slaat. In een aanval krijgt eerst Simons en direct daarna Veerman een kans. Keeper Ramsdale pakt de inzet van de middenvelder en als dat niet het geval was geweest, was een eventueel doelpunt waarschijnlijk afgekeurd voor buitenspel. In de vijfenvijftigste minuut geeft Simons een steekpass op Gakpo, die bijna in een onmogelijk hoek van het strafschopgebied uitkomt. Zijn inzet gaat niet alleen voorlangs, de bal rolt niet eens over de achterlijn. Arsenal werkt de ingooi echter belabberd weg en de bal komt terecht bij Luuk de Jong die meegeeft op de meegelopen Veerman. Die schiet de bal in een streep binnen en nu is er geen arbitraire medewerker dan ook om de goal af te keuren: PSV - koploper Premier League: 1-0.

Luuk de Jong

Nog geen tien minuten later ontploft het uitverkochte Philips Stadion weer. Arsenal-goalie Ramsdale wil een hoekschop van PSV wegstompen maar tast mis. Extra pech voor hem: direct naast zijn vuisten zweeft het hoofd van Luuk de Jong. De afloop van de situatie is geen verrassing: 2-0. Drie minuten later is Simons zelfs niet door vier verdedigers af te stoppen en vindt Gakpo, die afrondt maar startte in buitenspelpositie. Arsenal is de PSV-overheersing dan wel een beetje zat. Martin Ødegaard schoffelt de ijzersterk spelende Ibrahim Sangaré onderuit en mag op zich nog blij zijn met alleen een gele kaart. Uit de vrije trap die het oplevert wordt Luuk de Jong weer gevonden die voorlangs kopt. Arsenal probeert het met een tegenaanval maar is kansloos tegen Benítez. In de zeventigste minuut kan weer Luuk de Jong vanuit een voorzet van Gakpo inkoppen. Keeper Ramsdale kan de bal nèt wegduwen maar Gakpo stond… inderdaad.

Overwintering

Het is een avond waarop meerdere PSV’ers boven zichzelf uitstijgen en vandaag is dat onder meer de zo vaak verguisde Philipp Max. In de zevenenzeventigste minuut is hij tot twee keer toe bijzonder nuttig bij inzetten van Arsenal, dat zich nog niet heeft neergelegd bij een nederlaag. Even later gooit Jarrad Branthwaite zich met gevaar voor eigen leven voor een inzet van Eddie Nketiah. Het is de laatste poging van de gasten nog iets van de wedstrijd te maken. Goals vallen er niet meer voor de Londense club, een gele kaart nog wel. Uitgerekend Granit Xhaka, de enige doelpuntenmaker in de wedstrijd in Londen, wordt gestraft als hij kwelgeest Xavi Simons bij diens wissel hardhandig maant vaart te maken. Het is een passend slot van een wedstrijd waarin Arsenal geen moment uitstraalde te willen winnen. PSV heeft zelfs nog een vreugdemomentje als na maandenlang blessureleed Mauro Júnior terugkeert. Een minuut na het laatste fluitsignaal volgt een nog groter jubelmoment als blijkt dat FC Zürich Bodø/Glimt heeft verslagen waardoor PSV nu al zeker is van overwintering in de Europa League. Er is zelfs nog uitzicht op de groepszege: een situatie die het chagrijn na de uitschakeling voor de Champions League definitief zal wegspoelen.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Marco Di Bello (Ita).