Seizoen 2022/2023 - Europa League : PSV - FC Zürich (5 - 0)

13 oktober 2022 - 21:00 uur

Door: Remco Faasen

Als straks het WK en de winter voorbij zijn, is PSV nog steeds actief in Europa. Iets wat men in Amsterdam nog niet kan zeggen. Een volstrekt kansloos FC Zürich werd vanavond in het Philips Stadion met 5-0 aan de kant gezet, waardoor de Eindhovense ploeg minimaal derde wordt in Groep A van de Europa League en dat geeft recht op deelname aan de Conference League. De Rood-Witten hebben kwalificatie voor de volgende ronde van de Europa League echter volledig in eigen hand.

Wie om 20:59 uur alle supporters in het uitvak de hand wil schudden mist de aftrap niet: zo weinig Zwitserse fans van de regerend landskampioen uit het Alpenland hebben er plaatsgenomen. Het overgrote deel van de meegereisde supporters zit alweer in de bus naar huis, na flinke ongeregeldheden in het centrum van Eindhoven eerder op de dag. De paar die er wel zijn zien dat Guus Til bij PSV in de spits staat en de niet helemaal fitte Anwar El Ghazi op de bank zit. Érick Gutiérrez vormt samen met Ibrahim Sangaré en Joey Veerman het middenveld. De spelers van FC Zürich spreken elkaar vlak voor de aftrap uitgebreid moed in onder toeziend oog van trainer Bo Henriksen die vandaag voor het eerst de leiding heeft over de slechts geklasseerde ploeg in de Raiffeisen Super League: 0 gewonnen, 4 gelijk, 6 verloren.

Érick Gutiérrez

Al in de tweede minuut trekt de Italiaanse scheidsrechter Massimiliano Irrati de eerste gele kaart en wel voor Karol Mets, die de opstomende Xavi Simons dwarszit. De eerste doelpoging van de wedstrijd is voor de gasten: na zeven minuten rukt Aiyegun Tosin op met Armando Obispo in zijn kielzog. Walter Benitez brengt redding maar de aanvaller bleek ook gestart in buitenspelpositie. Een minuut later verplaatst het spel zich naar de andere kant, waar Guus Til een hoekschop afdwingt. Obispo kopt de bal richting het doel maar doelman Yanick Brecher kan er nog een hand achter krijgen en tikt het leer weg… voor de voeten van Gutiérrez die eenvoudig kan binnentikken: 1-0.

Joey Veerman

Nog net binnen het kwartier is er een fraaie PSV-aanval over meerdere schijven waarbij Joey Veerman aan het eind staat. Met een bekeken schot plaatst hij de bal naast de doelman. We zijn nog maar net onderweg en PSV zit op rozen. De stemming is opperbest in het Phillips Stadion, op het plukje in het uitvak én op de hoofdtribune na. Gakpo test vijf minuten later doelman Brecher, FC Zürich-aanvaller Bogdan Viunnyk doet met een fraaie halve omhaal hetzelfde met Benitez maar echt spannend is de wedstrijd al niet meer. De gasten geven zich nog niet gewonnen en blijven speldenprikjes uitdelen aan de thuisploeg. Die probeert te counteren en na een half uur betekent dat opnieuw een gele kaart voor een tegenstander van Xavi Simons, nu is Antonio Marchesano het haasje.

Gatenkaas

De aanvallende intenties van de Zwitsers ten spijt: er zitten meer gaten in de verdediging van FC Zürich dan in de nationale kaas. Na ruim een half uur speelt PSV weer een hoekschop goed uit. Cody Gakpo kan vrij inkoppen, de keeper redt maar de bal komt vervolgens bij Sangaré die het net vindt: 3-0. En waar in de eerste thuiswedstrijd in de Europa League tegen FK Bodø/Glimt het chagrijn overheerste op de tribunes, is het nu een en al vrolijkheid. Bewondering is er voor Simons die met zijn hak de bal meegeeft aan Gakpo. De aanvoerder steekt de hele helft van de Zwitsers over maar kan niet goed uithalen waardoor zijn inzet ongevaarlijk is. Op slag van rust breekt de aanvaller nog eens door, ditmaal op aangeven van Til, maar de inzet van de aanvoerder belandt in het zijnet.

Uïtstel van executie

Xavi Simons en Cody Gakpo blijven na de rust achter in de kleedkamer en worden vervangen door Anwar El Ghazi en de weer teruggekeerde Richard Ledezma. De eerste laat zich binnen vijf minuten gelden als hij het strafschopgebied binnensnelt en twee Zürich-verdedigers geen poot uitsteken. De bal komt bij Phillipp Mwene die keeper Brecher in de bovenhoek wil verslaan, maar zijn inzet is niet zuiver genoeg. Toch is het slechts uitstel van executie voor de gasten. Het is bijna gênant hoe gemakkelijk PSV door de verdediging van FC Zürich kan snijden. Drie minuten later is het namelijk weer Veerman die de goalie passeert met zijn handelsmerk: een bekeken schot in de hoek. De middenvelder maakt vervolgens onder luid applaus gelijk plaats voor Johan Bakayoko en iedereen beseft dat het al lang niet meer de vraag is óf PSV wint, maar met hoeveel doelpunten verschil.

El Ghazi

Het laatste half uur van de wedstrijd had bijna schriftelijk kunnen worden afgedaan. Sávio komt Sangaré aflossen en Jordan Teze komt erin voor Obispo. Voor zijn wissel stuurt de verdediger El Ghazi nog weg met een prachtige dieptepass. De buitenspeler vindt Bakayoko, maar die schiet de bal bijna de tweede ring in. Als het laatste kwartier is ingegaan geeft Mwene voor op Guus Til die vrij staat als een Milka-koe in een Alpenweide, maar de oud-Feyenoorder lukt het niet eens de bal op het doel te koppen. Het maakt de vervanger van Luuk de Jong tot de enige dissonant op deze verder zorgeloze avond. Een avond die eindigt met een laatste glimlach als Til toch nog iets goed doet en El Ghazi wegstuurt. De van Aston Villa overgekomen aanvaller dolt zijn tegenstander en haalt uit. De keeper krijgt nog twee handen achter de bal maar het schot is hem tóch te machtig: 5-0. Uit de tegenaanval is FC Zürich zowaar nog dichtbij, maar de inzet van de Zwitsers gaat rakelings naast het doel van Benitez.

Kings of London

De ijverige Phillip Mwene wordt in de slotminuut nog gevaarlijk maar verder leed blijft FC Zurich op deze ongetwijfeld inktzwarte bladzijde in de clubgeschiedenis bespaart. De dertienvoudig landskampioen zal alle zeilen bij moeten zetten om niet te degraderen, waar PSV een compleet ander beeld heeft: over een week goed voor de dag komen tegen de succesvolste voetbalclub uit Londen: Arsenal.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Ali Palabiyik (TUR).