Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English

Seizoen 2022/2023 - Eredivisie : Ajax - PSV (1 - 2)

Wedstrijd verslag

06 november 2022 - 16:45 uur

Door: Remco Faasen

PSV

Wedstrijden tegen PSV staan voor Ajax tegenwoordig gelijk aan rode lappen op een stier. Na de bekerfinale en de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, hoefde PSV in de Arena alleen maar op het veld te stappen om te zien hoe Ajax het hoofd verloor. Na negentig minuten, een spannende maar weinig hoogstaande wedstrijd én de nodige opstootjes, stond er 1-2 op het scorebord en vertrok PSV in ieder geval als tijdelijke koploper weer naar Eindhoven.

Nadat het twee dagen alleen maar over een spandoek ging dat, getuige de reacties van diverse prominente politici, tot een soort Nationale Ramp was uitgeroepen, draaide het zondagavond vanaf 16:45 uur dan eindelijk om voetbal. Ajax – PSV in de Johan Cruijff Arena, waar Ajax laat zien gelijk te hebben geprofiteerd van het weghouden van uitsupporters: de vrijgekomen plaatsen zijn verdeeld onder de eigen aanhang. Een vol stadion ziet PSV beginnen met Armando Obispo en André Ramalho als centraal duo met als backs Phillip Mwene en Philipp Max. Voor hen heeft trainer Ruud van Nistelrooij gekozen voor de brekers Ibrahim Sangaré en Érick Gutiérrez met Joey Veerman tussen hen in. Spits Luuk de Jong heeft Cody Gakpo en Xavi Simons naast zich.

Politici

PSV vliegt er vanaf het eerste fluitsignaal direct op, is gevaarlijk maar creëert geen kansen. Sterker nog, terwijl de thuissupporters claimen dat de bezoekende spelers louter van de herenliefde zijn (de prominente politici zwijgen massaal) is het Steven Berghuis die namens Ajax voor het eerste gevaar zorgt. Zijn schot vanuit een hoekschop gaat over. Twee minuten later meldt Ajax zich weer bij het PSV-doel, maar Edson Álvarez kopt nu ongevaarlijk in de handen van Walter Benítez. Het niveau van de wedstrijd daalt daarna en verwordt tot een foutenfestival met kleine overtredingen, slechte passes en een Ajax dat heel slim Ramalho vrijlaat om op te bouwen.

Hands

En dan ligt de bal na ruim twintig minuten plots achter Ajax-doelman Remko Pasveer. De verder compleet onzichtbare oud-PSV’er Steven Bergwijn is verongelijkt na een vermeende overtreding maar PSV heeft er geen boodschap aan als Cody Gakpo voorgeeft en Luuk de Jong eenvoudig kan binnentikken. Het antwoord van Ajax laat drie minuten op zich wachten. Uit een hoekschop schiet Brian Brobbey van dichtbij tegen het been van Gutíerrez, redt Benítez even later met een fraaie zweefduik op een inzet van Steven Berghuis en heeft Mohammed Kudus een omhaal in petto die tegen een arm van Obispo komt. Althans, zo interpreteert het stadion dat massaal maar in de herhaling blijkt er geen enkele sprake van.

Ontregelen

Na ruim een half uur vliegen er aan beide kanten plots ledematen in het rond, zingt het publiek weer massaal over de herenliefde (waar het hart vol van is…) en zijn er aan het einde van het opstootje gele kaarten voor Obispo en Álvarez. Het valt dan al een tijd op dat PSV Ajax probeert te ontregelen door nèt iets te lang te doen over het hervatten van het spel bij dode spelmomenten, de duels scherp aan te gaan en verder vooral ijselijk koud te blijven. Het heeft effect, want zowel publiek als tegenstanders ergeren zich er zichtbaar aan. Het probleem voor Ajax is dat de spelers hun ergernis nauwelijks de baas kunnen. Net als in de bekerfinale vorig seizoen is Ajax vooral met zichzelf bezig en vergeet het te voetballen. De spelers reageren zich af richting de scheidrechter en proberen massaal hun tegenstander gele kaarten aan te naaien. Vooral aanvaller Brian Brobbey gaat vaker naar de grond dan een deurmat en doet dat bij voorkeur luid kermend. Het levert hem aanvankelijk nog wel eens een vrije trap op (in de negendertigste minuut bijvoorbeeld als de versleten Dusan Tadic ongevaarlijk over het PSV-doel mikt), later kijkt scheidrechter Makkelie niet eens meer naar ‘m om. Ook naaimachine-op-noppen Álvarez doet een duit in het zakje als hij vlak voor tijd tot twee keer toe een strafschop probeert te versieren waarbij met name zijn eerste poging een bespottelijke duik naar de grasmat is. Een 10 voor de uitvoering, geen punten voor de effectiviteit.

Gutiérrez

Zonder wissels gaan de ploegen de tweede helft in en vijf minuten na de aftrap valt de toch al bepaald niet luidruchtige Arena weer stil. Ajax geeft gemakkelijk een hoekschop weg, die het vervolgens dramatisch wegwerkt. Érick Gutiérrez krijgt de bal zomaar voor zijn voeten en hoeft weinig te doen om ‘m achter Remko Pasveer te werken. Edson Álvarez probeert een paar minuten later wat terug te doen maar zijn inzet vanaf een meter of twintig wordt door Benítez naast gewerkt. Uit de hoekschop schiet Mohammed Kudus wild over: voor PSV weer eens een moment het rustig aan te doen met de doeltrap.

Genieten

Na een uur speeltijd besluit het stadion dan toch maar een van zich te laten horen en juist dan wordt er in het strafschopgebied een overtreding gemaakt op de weggestuurde Xavi Simons. Scheidsrechter Makkelie fluit direct voor een strafschop maar trekt deze enkele minuten later toch weer in. De Arena juicht alsof het kampioenschap is behaald, PSV haalt er de schouders over op. Het laatste half uur begint met Jordan Teze en Anwar El Ghazi (die als ex-Ajacied direct een fluitconcert krijgt) voor Joey Veerman en Philipp Max. El Ghazi mikt vervolgens een vrije trap op de lat en geeft even later nèt te strak voort op Gakpo die de bal zomaar binnen het kunnen glijden (al was dat buitenspel geweest). Voor het fanatieke deel van het thuispubliek is de maat inmiddels wel vol. Ze roepen dat ze Ajax willen zien en daarna moet trainer Alfred Schreuder vooral oprotten. Het chagrijn druipt al de hele wedstrijd van de tribunes af en bereikt nu een kookpunt. Het is kortom genieten.

Lorenzo Lucca

PSV gaat het slot van de wedstrijd in met Yorbe Vertessen en Guus Til, die Luuk de Jong en Xavi Simons komen vervangen. De wissels van Schreuder kunnen het publiek niet bekoren: er wordt weer geroepen om het hoofd van de trainer. In de drieëntachtigste minuut laat de ingevallen Lorenzo Lucca zien dat zijn trainer het misschien toch niet zo slecht had gezien: een voorzet van Steven Berghuis komt precies voor zijn voeten: 1-2. De goal is voor Ajax het teken het slotoffensief in de lucht te zoeken: iedere bal wordt voor de pot gegooid. Het is spekkie voor het bekkie voor de PSV-verdedigers. Ajax heeft nauwelijks koppers in huis en de ballen worden vrijwel probleemloos weggewerkt. De enige kans die het nog oplevert is voor Edson Álvarez, die goed naar de grond kopt maar wel in de richting waar Benítez inmiddels op de grond ligt om de bal te vangen.  

Kansloos

Het thuispubliek is volgens goed Ajax-gebruik inmiddels massaal op weg naar de uitgang als Yorbe Vertessen nog wordt weggestuurd, maar de Belg neemt het te slordig en zonder overtuiging op. Het is zo’n beetje het laatste wapenfeit in een wedstrijd die in stijl eindigt: met drie groepen trekkende en duwende spelers, waarbij met name Davy Klaassen en Calvin Bassey zich laten gaan. Ook Steven Bergwijn legt meer passie en vuur in het lastigvallen van PSV’ers dan in zijn spel en druipt daarna met zijn teamgenoten kansloos af. Na twee opeenvolgende nederlagen om de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker nu voor het eerst sinds 2015 ook weer voor de competitie. Het brengt PSV terug naar de top van de Eredivisie, in ieder geval tot aan de inhaalwedstrijd van Ajax tegen Vitesse. Is er dan helemaal niets goeds te vertellen over Ajax? Eén ding: voor aanvang van de wedstrijd houdt een jochie een balletje hoog voor wat de Richard Witschge Bokaal blijkt te heten. De bel stuitert pas na 1.310 keer van zijn voeten.  

Karakteristieken

Ajax
 • Pasveer
 • Sánchez
 • J.Timber
 • Bassey
 • Rensch (Taylor/66)
 • Berghuis
 • Álvarez
 • Kudus (Klaassen/81)
 • Bergwijn
 • Brobbey
 • Tadic (Lucca/81)
PSV
 • Benítez
 • Mwene
 • Ramalho
 • Obispo
 • Max (Teze/62)
 • Sangaré
 • Veerman (El Ghazi/62)
 • Gutiérrez
 • Simons (Vertessen/81)
 • L.de Jong (Til/80)
 • Gakpo (Branthwaite/88)
 
Gele kaart(en)
 • Álvarez
 • Berghuis
Gele kaart(en)
 • Obispo
 • L.de Jong
 • Til
 

Scheidsrechter

 • Danny Makkelie

Toeschouwers

 • 54.969

Scoreverloop

 • 0-1 L.de Jong (23)
  0-2 Gutiérrez (50)
  1-2 Lucca (83)

Laatst bijgewerkt : 6 nov 2022 - 23:16

Eredivisie

Extra

 • Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie.

Seizoen 2022/2023 - Eredivisie : Ajax - PSV (1 - 2)