Seizoen 2022/2023 - Eredivisie : FC Utrecht - PSV (2 - 2)

19 februari 2023 - 14:30 uur

Door: Remco Faasen

Op een koude en natte zondagmiddag in Utrecht heeft PSV de strijd om de landstitel zo’n beetje opgegeven. De ploeg van Fred Rutten, die de zieke Ruud van Nistelrooij verving, had lange tijd het initiatief in de Domstad maar onderscheidde zich te weinig van mede-subtopper FC Utrecht. De achterstand op koploper Feyenoord bedraagt nu zes punten. Met nog twaalf wedstrijden te spelen is er nog van alles mogelijk maar er moet wel een bijzonder rooskleurige rood-witte bril op worden gezet om voor te stellen dat de schaal weer eens naar Eindhoven komt.

Na de nederlaag in Sevilla afgelopen donderdag klonken weer eens de bekende geluiden uit de monden van de spelers van PSV. Het Grote Clichéboek werd uit de kast gehaald. Stof zit er niet op, want de laatste jaren is het vaak nodig: het was allemaal PSV-onwaardig, de rug moest worden gerecht, er moest goed in de spiegel worden gekeken en een goed resultaat in Utrecht was nu noodzakelijk. Toegegeven: wat het spel betreft speelde PSV zeker niet beroerd in Stadion Galgenwaard. In een wedstrijd waarin Ibrahim Sangaré wegens ziekte ontbrak, Érick Gutiérrez op de bank begon en daar Ismael Sibari weer zag, stond Mauro Júnior in de basis. Niet in de verdediging, maar op het middenveld, omdat achter hem een plek was ingeruimd voor Jordan Teze. Centraal in de verdediging begonnen Armando Obispo en Jarrad Branthwaite. Johan Bakayoko begon rechts naast spits Luuk de Jong, Xavi Simons meldde zich op links. Op de bank: Fred Rutten: elf jaar nadat zijn contract als hoofdtrainer van PSV werd ontbonden. Hij vervangt zijn zieke baas.

Bekers en aanstekers
De eerste taak van PSV-doelman Walter Benitez is zijn collectie plastic bekers en aanstekers aanvullen die allemaal in zijn doelgebied worden gegooid, terwijl hij wordt begeleid door de even massaal als veelvuldig herhaalde mededeling dat alle boeren de liefde louter vinden bij mensen van hetzelfde geslacht. De brullende fanatieke supporters van de thuisploeg achter het doel zien daarna hoe de thuisploeg begint zoals verwacht: vol strijd ten aanval trekken. Kansen levert het echter niet op, mede omdat PSV minstens zo fel van zich afbijt. De eerste gevaarlijke momenten spelen zich dan ook af voor het doel van Utrecht-goalie Vasilis Barkas, als de bal vanuit een vrije trap terechtkomt bij Luuk de Jong. De inzet van de spits is echter geen schot op goal en ook geen voorzet en eindigt dus in de handen van de doelman. Nog binnen tien minuten na de aftrap glijdt de sterk spelende Johan Bakayoko soepel door de thuisverdediging maar de Belg geeft vervolgens voor op niemand.

Taylor Booth
Als FC Utrecht is uitgeraasd neemt PSV het initiatief, zonder dat dat tot écht grote kansen leidt. Na bijna een half uur sluiten de gasten de thuisploeg op in een hoek van het veld en laat Bakayoko binnen een tijdsbestek van enkele seconden zijn sterkte én zwakte zien: handig en moeilijk van de bal te krijgen maar belabberd met het vervolg: een voorzet of inzet op doel. Als Utrecht bekomen is van de schrik meldt het zich voor het eerst bij de goal van Benitez: de langsvliegende Branthwaite verwerkt een voorzet tot hoekschop. Daarbij komt de bal uiteindelijk voor de voeten van Othmane Boussaid, die niet nadenkt maar uithaalt en prachtig binnenkrult: 1-0. Even later heeft de prima spelende Taylor Booth (de eerste opdracht van de nieuwe technisch directeur Earnest Stewart zou een belletje naar FC Utrecht voor deze speler moeten zijn) de 2-0 op de voet, maar Benitez keert zijn inzet vanaf een meter of twintig.

Johan Bakayoko
FC Utrecht heeft de smaak echter te pakken, snijdt weer door de PSV-verdediging maar verprutst de aanval waardoor Benitez de bal eenvoudig kan oppakken. In de tegenstoot vindt Bakayoko de inlopende Joey Veerman: diens rollertje gaat naast. Vijf minuten voor rust geeft de naar de linkervleugel uitgeweken Luuk de Jong voor en zijn bal lijkt niet moeilijk weg te werken, maar gaat langs alles en iedereen heen om terecht te komen bij Johan Bakayoko. Die scoort zijn langverwachte treffer: 1-1. Voordat de ploegen aan de thee kunnen vindt De Jong Mauro Júnior maar Barkans pakt diens inzet fraai.

Flipperkast
Het spelbeeld na rust is hetzelfde als ervoor: PSV valt aan en ziet zes minuten na de hervatting van de wedstrijd Luuk de Jong een voorzet van Mauro Júnior binnenwerken, maar zijn treffer wordt afgekeurd wegens buitenspel. FC Utrecht leeft weer op als de bal in een soort flipperkast in het strafschopgebied van PSV heen en weer gaat en er twee kansen uitkomen, maar in de zevenenvijftigste minuut is daar weer Bakayoko. Hij haalt uit van afstand, Barkas krijgt de bal niet klem en geeft Luuk de Jong de gelegenheid de eenvoudigste goal uit zijn carrière te maken. Scheidsrechter Allard Lindhout denkt eerst nog aan buitenspel, maar wordt gecorrigeerd door zijn VAR-collega Rob Dieperink. Direct vanaf de aftrap laat Benitez zien hoe je wél moet handelen met een spits voor je neus en krijgt Tasos Douvikas geen kans. Het toont echter wel aan dat PSV weer eens niet scherp is: FC Utrecht krijgt weer de gelegenheid een aanval op te zetten en nu heeft Sander van de Streek namens de thuisploeg het laatste woord: 2-2.

Afhaken
PSV lijkt lang van slag door de tegengoal en krijgt maar moeilijk de grip terug op de wedstrijd. Pas het laatste kwartier is wordt de aanval weer gezocht. Tien minuten voor tijd is er plotseling een fout in de verdediging bij FC Utrecht maar de ingevallen Phillipp Mwene kan niet profiteren: zijn lob over de keeper wordt tijdig weggewerkt. Er volgen liefst drie hoekschoppen waarbij de tweede de gevaarlijkste is: Guus Til komt met een halve omhaal maar tikt Barkas de bal uit de hoek waardoor het  thuispubliek – dat ook nog Xavi Simons homoseksualiteit verwijt - weer rustig ademhalen. In de laatste minuten belandt de bal plots op de Utrecht-paal, duikt keeper Barkas onder een het speeltuig door, gaat een kopbal na een vrije trap van Joey Veerman nèt voorlangs en schiet Xavi Simons van dichtbij recht in de handen van de Griekse doelman. Gescoord wordt er niet meer en dus voelt het gelijkspel als een nederlaag. Terwijl de lente nog niet is begonnen lijkt PSV op twee van de drie fronten waarin het om een prijs strijdt, af te haken.

Laatst bijgewerkt : 19 feb 2023 - 20:17

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout.