Vriendschappelijk : PSV - FC Eindhoven (3 - 1)

26 juli 2023 - 20:00 uur

Door: WJS

Er kan nog helemaal niks worden afgeleid van de simpele overwinning van PSV op een matig FC Eindhoven. De grote broer was in de Lichtstadderby gewoonweg een maatje te groot en boekte een regelmatige 3-1 overwinning. Bij vlagen liet het zeer jeugdige PSV wel wat extra klasse zien, maar van deze ploeg zullen er slechts weinig spelers in de basis staan, als het echte werk begint…

Door Willem-Jan Schampers

In het elftal dat trainer Peter Bosz woensdagavond het veld heeft ingestuurd, lijken alleen Patrick van Aanholt en Ricardo Pepi zeker van hun plek. Alle andere ‘kanonnen’ worden blijkbaar gespaard voor de oefenwedstrijd tegen Nottingham Forest. Meest opvallende speler is Julian Kwaaitaal. De aanvallend ingestelde speler, deze wedstrijd als rechtsback geposteerd, doet het uitstekend en is betrokken bij de 1-0 voor PSV. In de 19e minuut levert hij een afgemeten voorzet af op Pepi, die zijn debuut in het Philips Stadion opluistert met een doelpunt.

Het PSV-publiek gaat er eens goed voor zitten, maar veel valt er niet te beleven. Er zijn sowieso weinig uitgespeelde kansen en als de thuisploeg al eens gevaarlijk voor het doel van FC Eindhoven komt, oogt het slordig. Yorbe Vertessen en Anwar El-Ghazi missen enkele mooie kansen. Bovendien is doelman Jorn Brondeel in goeden doen. Ook in de tweede trouwens, als hij schoten van Yorbe Vertessen en invaller Ismael Saibari uit zijn doel ranselt.

Flegmatiek

Het is dan overigens al wel 2-0, want in de 37e minuut mag El-Ghazi doeltreffend afdrukken, na goed voorbereidend werk van Vertessen. De Marokkaanse  Nederlander lijkt geen basisspeler, maar Bosz doet er goed aan om hem binnenboord te houden. De soms wat flegmatieke aanvaller is immers doelgericht en levert vrijwel altijd als het nodig is. Een eigenschap die deze nieuwe ploeg goed kan gebruiken.

Er wordt inmiddels door beide ploegen verder gewisseld. Jason van Duiven komt bij PSV in de ploeg voor de prima spelende Tygo Land en in het doel van FC Eindhoven neemt Jort Borgmans de plaats over van Brondeel. De jonge Valkenswaardenaar heeft meteen een prachtige redding in huis op een schot van Van Aanholt.

Tegenvaller

Echt spektakel levert het vervolg van de wedstrijd niet meer op. PSV probeert het nog wel, maar verder dan een kopbal van Livano Comenencia – doelman Borgmans redt opnieuw fraai – komen de roodwitten niet meer. In de slotfase komt FC Eindhoven zowaar tot scoren. Eerst redt Drommel nog uitstekend, maar in de volgende aanval moet de doelman het antwoord schuldig blijven op een inzet van David Garden.

Het is uiteindelijk voldoende voor PSV om de Lichtstadtrofee wederom te winnen. Zeker als Van Duiven in de blessuretijd de eindstand op 3-1 bepaalt. Aanvoerder Jordan Teze neemt de beker in ontvangst. Ondanks de tegenvaller in de slotfase, is het te hopen dat dit het begin is van een succesvol seizoen voor ons PSV!

Laatst bijgewerkt : 27 jul 2023 - 20:00