Champions League : PSV - Rangers FC (5 - 1)

30 augustus 2023 - 21:00 uur

Door: WJS

PSV kan zich gaan opmaken voor minimaal zes topwedstrijden in de Champions League. De beslissende wedstrijd tegen Rangers FC werd met maar liefst 5-1 gewonnen. En dit was – na de 2-2 in Schotland – ruim voldoende om zich te plaatsen voor het belangrijkste en zeer lucratieve Europese toernooi.

Door Willem-Jan Schampers

Een opvallende naam in de opstelling van PSV. Jerdy Schoutens speelt in plaats van André Ramalho en heeft post gevat in de defensie, die verder bestaat uit Jordan Teze, Sergino Dest en Olivier Boscagli. Op het middenveld staan Ibrahim Sangaré, Joey Veerman en Ismael Saibari. De aanval wordt ‘uiteraard’ gevormd door Luuk de Jong, Noa Lang en Johan Bakayoko. Is deze ploeg in staat om Rangers FC op de pijnbank te leggen?

Een volgepakt Philips Stadion ziet een aftastend begin, waarin PSV wat slordig oogt. Niet dat Rangers hierdoor gevaarlijk wordt, maar de zenuwen lijken de Eindhoven enigszins parten te spelen. Na een minuut of acht wordt het beter en er is een eerste kansje. De Jong kopt de bal net naast. In de 11e minuut volgt een échte mogelijkheid voor PSV. Veerman kan vanaf een meter of vijftien aanleggen en knalt de bal op de vuisten van doelman Jack Butland.

Verzorgd

Opvallend is dat de Schotten – in de media een beetje neergezet als een matig voetballende ploeg – zeer verzorgd spelen en het PSV bijzonder lastig maken. De roodwitten hebben moeite om tot een fatsoenlijke aanval te komen. Ondanks de vele positiewisselingen van Bakayoko en Lang. In de 20e minuut is het bijna 1-0. Bakayoko levert een uitstekende voorzet af en bij de tweede paal komt De Jong net te kort om de bal in te koppen.

Rangers is blijkbaar bevreesd voor de kopkracht van de PSV-aanvoerder, want bij elk luchtduel wordt hij geschaduwd door meerdere tegenstanders. Intussen lijkt Walter Benitez weinig geleerd van de fouten van vorige week. De doelman speelt door het midden Schouten aan. De nieuweling heeft gelukkig voldoende techniek om de bal te verwerken, maar achter hem keken twee Schotten al verlekkerd toe… Waarom zo’n risico nemen, als het helemaal niet nodig is?

Pietluttig

Ondertussen zorgt scheidsrechter José Maria Sanchez voor de nodige ergernis bij spelers en supporters van PSV. De Spanjaard fluit bijzonder pietluttig en als een speler van Rangers maar een beetje verongelijkt kijkt, krijgt hij al een vrije trap mee. In de 33e minuut moet Saibari scoren. Vrij voor Butland schiet hij de bal echter op de voeten van de doelman. Drie minuten later ontploft het stadion alsnog. Op links breekt Veerman door en geeft een afgemeten voorzet op Saibari, die hard inkopt: 1-0.

Hoewel het publiek om meer treffers schreeuwt, hinkt PSV in het vervolg een beetje op twee gedachten: vol voor de 2-0 gaan of consolideren? Er zijn kansjes voor Bakayoko en Veerman, maar een tweede Eindhovense doelpunt zit er nog niet in. Tegelijkertijd staat het verdedigend uitstekend en is met name Teze een rots in de branding. Twee keer grijpt hij bij een snelle counter van Rangers vakkundig in en krijgt hiervoor luid applaus van de PSV-aanhang.

Gekraakt

Geen wissels bij PSV, dat ook Saibari dus nog in de ploeg heeft. De Marokkaan leek enigszins aangeslagen in de eerste helft, maar kan gewoon verder. Meteen is er trouwens een kans voor de Eindhovenaren. Het schot van Veerman wordt echter gekraakt door een verdediger. Ook de volgende mogelijkheid is voor de Volendammer. Aangespeeld door Lang, moet hij meteen schieten, maar hij wil de bal eerst goedleggen en hierdoor kan een speler van Rangers alsnog ingrijpen.

In de 55e minuut is Saibari opnieuw de gevierde man. Teze zet voor op De Jong, die de bal voor het doel brengt, waar Saibari een niet meer te missen kans krijgt: 2-0. De PSV-supporters gaan helemaal los, want het lijkt er nu toch echt op dat hun ploeg het hoofdtoernooi van de Champions League gaat halen. Rangers reageert echter direct en twee maal komt PSV goed weg. Aan de andere kant zorgt Saibari – weer hij! – bijna voor 3-0. Zijn schot vanaf de rand van het zestienmetergebied kan maar ternauwernood hoekshop worden getikt door Butland.

Altijd weer die…

Wat een tegenvaller! De verdediging van PSV staat even vreselijk te slapen en hiervan profiteert Rangers onmiddellijk. Invaller Sam Lammers mag zomaar de bal voorzetten en James Tavernier is bij de tweede paal Dest te slim af: 2-1. De supporters van PSV reageren ontzet, maar dan is daar altijd nog Luuk de Jong. Nauwelijks twee minuten na de treffer van Rangers is het al weer 3-1. Veerman lepelt een vrije trap voor het doel, waar De Jong hoog en droog inkopt.

Het spel is nu volledig open en er zijn kansen voor beide doelen. Bakayoko dwingt Butland tot een prachtige redding en uitblinker Teze heeft een messcherpe tackel in huis, om Rabbi Matondo van scoren af te houden. De Rangers-aanvaller was in de omschakeling veel te snel voor André Ramalho, die Noa Lang is komen te vervangen. In de 75e minuut heeft PSV mazzel, als Matondo de bal op de paal puntert. Even later is het aan de andere kant wel raak. Eindelijk pikt Veerman zijn doelpuntje mee: 4-1.

Wissels

De afgang van Rangers wordt nu wel heel groot! In de 81e minuut is Connor Goldson even helemaal de weg kwijt en passeert zijn eigen doelman: 5-1. Het is het sein voor Bosz om wat spelers te wisselen. Olivier Boscagli wordt vervangen door Guus Til en Shurando Sambo komt er in voor Jordan Teze. En even later verlaat ook ‘man van de wedstrijd’ Ismael Saibari het veld. Yorbe Vertessen is zijn vervanger. Ook Malik Tillman (vorig seizoen nog speler van de Rangers, red.) maakt zijn eerste minuten voor PSV 1. Hij komt in de ploeg voor Johan Bakayoko en kan nog even meegenieten!

Champions League

• Deze Champions League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter José María Sánchez (ESP).