Champions League : PSV - Arsenal (1 - 1)

12 december 2023 - 18:45 uur

Door: WJS

PSV heeft dinsdag gelijk gespeeld tegen Arsenal. De ploeg van trainer Peter Bosz speelde uitstekend en kreeg meerdere mogelijkheden om de Engelse topclub pijn te doen. Het lukte echter niet om meer dan één keer te scoren. Yorbe Vertessen zorgde voor de 1-1. Door dit gelijkspel is PSV als tweede geëindigd in de poule en gaat overwinteren in de Champions League.

Door Willem-Jan Schampers

Met een heel andere opstelling als de laatste weken – zonder Joey Veerman, Jerdy Schouten, Guus Til, Sergino Dest en Luuk de Jong, maar met Armando Obispo, Ricardo Pepi, Mauro Junior, Patrick van Aanholt en de weer fitte Jordan Teze – begint PSV aan de laatste poulewedstrijd tegen Arsenal. Een wedstrijd om ‘des keizers baard’, zoals ze dit zo mooi noemen. Beide ploegen zijn al geplaatst voor de volgende ronde en alleen de eer én een flinke premie staan nog op het spel.

De supporters in een niet geheel gevuld Philips Stadion zijn dus benieuwd hoe PSV gaat spelen, Komt er een revanche voor de kansloze 4-0 nederlaag in Londen? Na pakweg zeven minuten is het al bijna raak. Malik Tillman stuurt Johan Bakayoko diep, die de bal voorzet op Van Aanholt. De gelegenheidsmiddenvelder stuit op doelman Aaron Ramsdale. In de rebound lift Pepi de bal over het doel.

Onbevangen

PSV speelt uitstekend en met name Bakayoko, Saibairi en Tillman bezorgen de Engelse verdediging het nodige werk. Arsenal heeft weliswaar meer balbezit, maar de kansen zijn toch écht voor de thuisclub. De ‘invallers’ spelen onbevangen en het is gewoon leuk om naar te kijken. Pas in de 18de minuut kan het eerste kansje voor Arsenal worden genoteerd. Kai Havertz kop de bal echter ver naast. Twee minuten later geeft Teze een afgemeten voorzet, maar kopt Vertessen de bal op de paal.

Wat staat PSV goed te spelen! Een prachtige aanval via meerdere schijven komt uiteindelijk bij Bakayoko terecht, die zijn schot net over de kruising ziet scheren. De Belg is geregeld een ware plaag voor de Arsenal-defensie. De Engelsen worden hierna echter toch wat sterker en in de 30ste minuut raakt Mohamed Elneny met een strak schot de buitenkant van de paal. Het eerste échte gevaar van Arsenal.

Blokken

Tja, als zelfs André Ramalho gaat toveren met de bal – hij zet in de 33ste minuut met een bal achter zijn standbeen Tillman aan het werk – kan het nog leuk worden. De bal gaat supersnel naar voren, waar Pepi en Saibairi combineren. De Amerikaan mag het afmaken, maar heeft net te veel tijd nodig, waarna een Gabriel het schot kan blokken. Het enige dat ontbreekt aan dit duel zijn doelpunten!

En dan is het zomaar 0-1. De eerste de beste serieuze aanval van Arsenal is meteen raak. Op de rand van het strafschopgebied krijgt Eddie Nketiah de bal aangespeeld. Met links haalt hij meteen uit. Door de benen van Ramalho verdwijnt de bal onhoudbaar in het PSV-doel. Een lesje in effectiviteit of het verschil tussen Europese top en subtop? In de blessuretijd is Bakayoko nog dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Ramsdale redt knap.

Bijna 1-1

In de tweede helft zoekt Arsenal meteen de aanval, maar het is PSV dat bijna op gelijke hoogte komt. Bakayoko speelt Vertessen aan, die de bal net naast schiet. Enkele minuten later is het alsnog 1-1. Tillman geeft een prachtige dieptepass op Pepi, die de bal doorschuift op Vertessen. De Belg drukt nu wel doeltreffend af. Een verdiende gelijkmaker, maar wat heeft PSV vandaag veel kansen nodig om te scoren! Een ‘euvel’ dat ook tegen Heerenveen zichtbaar was. Toen overigens ‘gewoon’ met Luuk de Jong.

Wat een actie weer van Saibairi. Nadat Arsenal een grote kans mist en Nelson de bal in het zijnet schiet, is de Marokkaan aan de andere kant bijna succesvol. Hij zet zijn directe tegenstander soepel aan de kant en knalt uit een moeilijke hoek de bal op de paal. Dit had een doelpunt verdiend! Samen met Bakayoko is hij sowieso de smaakmaker van dit PSV, dat de Arsenal-verdediging bij tijd en wijle helemaal zoek speelt.

Publiekswissel

En juist deze twee spelers verlaten in de 73ste minuut het veld. Onder luid applaus uiteraard. Zij worden vervangen door Sergino Dest en Isaac Babadi. Een wijze beslissing van Peter Bosz, want zondag wacht al weer AZ en dan staan Bakayoko en Saibairi ongetwijfeld aan de aftrap. In de 78ste minuut schreeuwt het Philips Stadion om een strafschop, nadat Tillman lijkt te worden vastgehouden. Scheidsrechter Tobias Stieler vindt het echter niks.

Arsenal scoort in de 80ste minuut, maar de vlag gaat omhoog voor buitenspel. Ondanks het protest van Gabriel, die koppend dacht te scoren. Dan gaat PSV weer wisselen. Guus Til komt voor Tillman, die kan terugkijken op een fantastische wedstrijd. Met na de winterstop – op zeker – ook weer Noa Lang en Hirving Lozano terug in de selectie, heeft Bosz een zwaar luxe probleem!

Wat een kans!

In de slotfase krijgt Til nog een enorme kans. Hij besluit zelf te schieten, in plaats van af te leggen op Saibairi. De bal gaat voorlangs… Beide ploegen geloven het dan wel en de wedstrijd krijgt geen winnaar meer. Of toch? Walter Benitez redt uitstekend op een schot van Emile Smith Rowe. Het zou ook zeer zuur zijn geweest voor PSV. De Eindhovenaren hebben zich van hun beste kant laten zien en dit schept verwachtingen voor de toekomst!

Champions League

• Deze Champions League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Tobias Stieler (Dui).