Champions League : PSV - Sevilla (2 - 2)

Wedstrijd verslag

03 oktober 2023 - 21:00 uur

Door: Noel Van de Laar

Na een gigantisch hectische slotfase heeft PSV een punt overgehouden aan het thuisduel met Sevilla. Na een 0-0 ruststand kwam Sevilla halverwege de tweede helft op een 0-1 voorsprong. Vanuit een vrije trap kopte Sergio Ramos de bal klaar voor de voeten van Nemanja Gudelj. De Serviër bedacht zich geen moment en haalde onverbiddelijk hard de trekker over. Die stand bleef tot vijf minuten voor het einde van de wedstrijd op het scorebord. Malik Tillman werd hardhandig tegen de grond gewerkt waarna Italiaanse arbiter Astori de bal op de stip legde. Luuk de Jong faalde niet en schoot onberispelijk binnen voor de gelijkmaker. Nog in dezelfde minuut brak Sevilla direct vanaf de aftrap uit. Juanlu gaf de voorzet, Armel Bella Kotchap lette niet op en dus kopte En-Nesyri binnen voor de 1-2. In de vijfde minuut van de extra tijd werkte Jordan Teze via een kopbal van Luuk de Jong de gelijkmaker in het doel. Die behaalde wél het laatste fluitsignaal.

Door: Noël van de Laar Foto's: John Claessens

Wat er twee weken geleden in Londen gebeurde rondom de aftrap die Arsenal in het Emirates Stadion gebeurde vanavond in het Philips Stadion ook. Een orkaan aan geluid brak los, het stadion leek in brand te staan. PSV begon erg sterk aan het duel en leek na een half uur op voorsprong te komen. André Ramalho kopte de vrije trap van Joey Veerman tegen de touwen maar liep daarbij net te vroeg in waardoor hij in buitenspelpositie scoorde. De goal ging dus niet door, waardoor beide ploegen met een brilstand de kleedkamers opzochten.

Na rust lijkt PSV opnieuw de jacht in te hebben gezet naar de openingstreffer. Noa Lang is, net als in de eerste helft, enkele keren dichtbij zijn goal, maar miste hij de precisie in de laatste fase. Dan lijkt het, vanuit het niets, ineens volledig mis te gaan bij PSV. André Ramalho trachtte de bal naar voren te spelen maar zag daarbij Adria Pedrosa over het hoofd, die in zijn rug was meegelopen. De Braziliaan schoot de bal dus in plaats van richting de voorhoede recht in de benen van Pedrosa, die daarna de weg vrijhad om richting het doel van Walter Benitez door te stormen. Ramalho mag de VAR echter wel bedanken, want na de check bleek Pedrosa hands te hebben gemaakt toen hij de bal aangespeeld kreeg van de PSV-verdediger. Zo ging het Spaanse feest dus, net als het Eindhovense feest in de eerste helft, na tussenkomst van de VAR niet door.

De afgekeurde goal betekende voor PSV uitstel van executie. Een kwartier later kwam Sevilla wel op voorsprong. Op totaal onnodige wijze kopte Sergio Ramos de bal bij de tweede paal recht in de voeten van Nemanja Gudelj. De Serviër bedacht zich geen moment en haalde onverbiddelijk hard uit voor de 0-1.

PSV trok, PSV sleurde en kreeg uiteindelijk in de slotfase loon naar werken. Malik Tillman werd aangetikt in de zestien en arbiter Orsato, die het duel tussen beide ploegen een half jaar geleden ook floot in Eindhoven, wees resoluut naar de stip. Luuk de Jong, de vaste penaltynemer, schoot overtuigd binnen voor de gelijkmaker.

In dezelfde minuut stonden de bezoekers uit Sevilla echter alweer op voorsprong. Vanaf de aftrap waren er vier balcontacten voor Juanlu de voorzet gaf op Youssef En-Nesyri. De Marokkaanse spits won het kopduel van de inmiddels ingevallen Armel Bella-Kotchap en tekende zo direct na de gelijkmaker voor de hernieuwde voorsprong.

PSV trachtte vervolgens in de slotfase nog iets te forceren en slaagde daar wonderwel ook nog in. Vanuit een voorzet kopte Luuk de Jong de bal per ongeluk voor de voeten van de bij de tweede paal vrijstaande Jordan Teze, die vervolgens via de kluts nog gelijkmaakte in de laatste seconden van de blessuretijd.

Doordat Lens haar thuiswedstrijd met Arsenal met 2-1 wist te winnen, bezet PSV nog altijd de laatste plaats in de groep. Lens staat door de verrassende overwinning eerste in de groep met 4 punten, gevolgd door Arsenal met drie punten, Sevilla heeft twee punten en PSV sluit de rij met één punt. Over drie weken wacht voor PSV het uitduel met Lens, gevolgd door de thuiswedstrijd twee weken later. Daarna zal duidelijk zijn welk scenario qua Europese overwintering het waarschijnlijkst is voor de slotduels bij Sevilla en thuis tegen Arsenal.

Aanstaande zondag mag PSV aantreden tegen het afgelopen seizoen zeer verrassende Sparta in Rotterdam. De Eredivisiewedstrijd op het Kasteel staat om 16:45 gepland.

Extra

• Deze Champions League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Daniele Orsato (ITA).