Seizoen 2003/2004 - Champions League : PSV - AS Monaco (1 - 2)

17 september 2003 - 20:45 uur

Door: HK

PSV heeft de 'traditie' van de laatste jaren voortgezet. De Eindhovenaren begonnen opnieuw zeer slecht aan de Champions League. AS Monaco was in Eindhoven de sterkste: 1-2

Het begon allemaal nog niet eens zo slecht voor PSV. De eerste tien minuten had PSV een licht overwicht en ook de eerste kans was voor PSV. Een voorzet vanaf de rechterflank werd door de Fransen niet goed verwerkt, maar Kezman kon de niet zo eenvoudige kans niet tot doelpunt promveren. Daarna kwamen de Fransen beter in de wedstrijd, omdat PSV geen grip kon krijgen op het middenveld, waar met name Van der Schaaf het af en toe heel moeilijk had met het hoge tempo en Van Bommel zijn stempel niet op de wedstrijd kon drukken. Met lepe balletjes vanaf de flanken die tussen de verdediging van PSV en doelman Waterreus vielen, kregen de Fransen een paar aardige mogelijkheden. Uit precies zo'n situatie ontsond ook de 0-1 van Moreintes. Een vrijetrap van de linkerfalnk draaide het strafschopgebied in, waar Bouma de bal verzuimde weg te werken en de daardoor verraste Waterreus niet attent genoeg meer reageerde. Morientes, uit de rug van Ooijer gekropen, kopte de bal vervolgens tegen de touwen. Ook na deze treffer kon PSV geen echte vuist meer maken, waardoor de Fransen de voorsprong eenvoudig tot aan de rust konden verdedigen.

Na de rust, met Vennegoor voor Van der Schaaf, probeerde PSV het met oppertunistisch voetbal. En zowaar begonnen de Fransen lichtelijk te panikeren en incasseerden prompt twee gele kaarten. Net op het moment dat PSV dacht terug te kunnen keren in de wedstrijd, bezorgde Park zijn ploeggenoten een kater van jewelste. De Koreaan verspeelde knullig de bal, waarna de Fransen kinderlijk eenvoudig de niet al te attent reagerende verdediging van PSV uit counterden: 0-2. In een alles-of-niets-offensief probeerde PSV nog een puntje uit het vuur te slepen en dat leek te gaan lukken toen Bouma een vrijetrap prachtig buiten bereik van de Franse doelman in de linker bovenhoek krulde. Met nog een dikke twintig minuten op de klok leek een punt nog haalbaar voor PSV. De Eindhovenaren knokte voor wat ze waard waren. Kezman kreeg een dot van een kans nadat Vennegoor een verbeten duel had uitgevochten met de Franse verdediging, maar de Joegoslaaf schoot te slap in. Diezelfde Vennegoor kopte even later nog tegen de paal en in blessuretijd kreeg invaller John de Jong (hij kwam in het veld voor de tegenvallende Robben, die de grote vorm even kwijt lijkt te zijn) uit een scrimmage nog een been tegen de bal, maar zijn halve volley verdween net aan de voor PSV verkeerde kant van de paal, waardoor PSV opnieuw een zwarte avond beleefde.

Voetbal-technisch gezien kwam PSV vanavond te kort tegen de Fransen, die het balletje bij vlagen -zeker in de eerste helft- net wat makkelijker rond lieten gaan en wel de vrije man konden vinden. Vanaf de vleugels kon PSV nauwlijks gevaar stichten en Mark van Bommel had ook duidelijk zijn avond niet, waardoor de briljante passes uitbleven. Dat werd overigens mede veroorzaakt doordat er te weinig werd bewogen en er dus vaak geen afspeelmogelijkheden waren. Remco van der Schaaf knokte voor wat hij waard was, maar zijn handelingssnelheid was vaak net niet voldoende, waardoor hij af en toe dusdanig in de problemen kwam, dat balverlies onvermijdelijk was. Fysiek kan hij het wel behappen, maar hij mist toch de rust, het overzicht en de balbehandeling van gaatjesdichter Johann Vogel. Ook opbouwend kon Van der Schaaf weinig tot niets toevoegen. Omdat de aanvoer ontbrak, stond Kezman helemaal alleen voorin. Alleen met puur oppertunistisch spel kon PSV het de Fransen bij vlagen lastig maken. Wellicht dat Hiddink er voor kiest om in de return meteen te beginnen met het spitsenkoppel Vennegoor-Kezman.