Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English

Seizoen 2001/2002 - Eredivisie : PSV - FC Groningen (8 - 0)

Wedstrijd verslag

22 december 2001 - 19:30 uur

Een mooi kerstkado, of een verlaat sinterklaas kado zo u wilt. Dat was wat de toeschouwers in het Philips-stadion kado kregen van een gretig en bij vlagen zeer goed voetballend PSV. FC Groningen werd zowat door de achterdeur naar buiten geschopt door een ontketend PSV. Dat de teller bij acht bleef steken mocht zelfs nog een kleiner wonder heten.

Zelden werd het PSV publiek zo verwend als tijdens de eerste helft tegen Groningen op zaterdagavond 22 december. Vijf keer wisten de Eindhovenaren het net te vinden. En dan te bedenken dat Jan Vennegoor of Hesselink nog twee goede kansen onbenut liet. Maar Jan had nog iets in petto voor het publiek. Dat bewaarde hij echter voor de tweede helft.
PSV startte agressief en joeg FC Groningen meteen terug op eigen helft. Het eerste kansje was voor PSV, maar het was Tuhuteru die het PSV-publiek bijna het stilzwijgen oplegde, toen hij Nikiforov in een sprintduel klopte en alleen op Lodewijks mocht gaan. Zijn schot was echter een afzwaaier eerste klas en daarmee was het over en sluiten voor de bezoekers. PSV draaide Groningen de duimschroeven aan en onder aanvoering van Mark van Bommel en de wederom goed spelende Theo Lucius werd een wervelend offensief ingezet. Na 16 minuten opende Ooijer de score na een goede voorzet van Wilfred Bouma. Diezelfde Bouma scoorde twee minuten later op fraaie wijze na een even zo'n mooie voorzet vanaf de rechter flank. Voordat Groningen goed en wel in de gaten had wat er gebeurde, zorgde Rommedahl binnen het halfuur voor PSV's derde treffer. Hij werd fraai de diepte in gestuurd en sprintte drie Groningse verdedigers voorbij alsof ze aan de vierdaagse bezig waren en scoorde met een fraai stiftje. Adil Ramzi tekende voor de laatste twee treffers van de eerste helft. De Groningse verdediging zag er in beide gevallen niet best uit. Een opvallende rol was weggelegd voor Vennegoor. Hij scoorde zelf niet, maar stond wel aan de basis van twee treffers dankzij prima voorzetten vanaf de rechter flank.

In de tweede helft deed PSV het wat kalmer aan. Het eerste kwartier viel er niet veel te beleven. Het was een schot van Mark van Bommel (dat op de paal uiteen spatte) dat nieuw vuur in de strijd bracht. Vanaf dat moment was het de beurt aan Vennegoor om eens lekker uit te pakken. Drie keer trof de Tukker doel en maakte daarmee zijn twee gemiste kansen uit de eerste helft meer dan goed. Een onvervalste hattrick. Drie doelpunten gescoord in een helft, zonder dat er iemand anders tussendoor scoorde. Ook Van Bommel (2x) en Lucius kregen nog fraaie mogelijkheden, maar de dubbele cijfers bleven Groningen gespaard.

De ziek in Groningen achter gebleven trainer Dwight Lodeweges zal er een flinke hoofdpijn bij gekregen hebben en voorlopig nog wel even onder de wol blijven liggen. Een kleine attentie voor hem van de spelersgroep van FC Groningen zou op dit moment zeker niet misstaan.

Karakteristieken

PSV:
Patrick Lodewijks, Kasper Bøgelund, Yuri Nikiforov (70. Eric Addo), André Ooijer, Jan Heintze (59. Giorgi Gakhokidze), Dennis Rommedahl (78. Marquinho), Mark van Bommel, Theo Lucius, Wilfred Bouma, Adil Ramzi, Jan Vennegoor of Hesselink

FC Groningen:
Roy Beukenkamp (11. Egbert Darwinkel), Kurt Elshot, Mohammed Allach, Paul Matthijs, Mattias Florén, Sander van Gessel, Hugo, Joost Broerse, Ignacio Tuhuteru, Martin Drent, Arjan Robben

Scheidsrechter: Hugo Luijten

Toeschouwers: 30.400

Kaarten
Geel: Van Bommel (PSV), Broerse (FC Groningen)

Scoreverloop:
1-0 Ooijer (16.)
2-0 Bouma (18.)
3-0 Rommedahl (28.)
4-0 Ramzi (31.)
5-0 Ramzi (45. )
6-0 Vennegoor of Hesselink (62.)
7-0 Vennegoor of Hesselink (82.)
8-0 Vennegoor of Hesselink (87.)

Eredivisie