Seizoen 2004/2005 - Eredivisie : ADO Den Haag - PSV (0 - 2)

16 oktober 2004 - 19:30 uur

Door: DvG & ES

Op zondag 12 september was heel Nederland in rep en roer, nadat er kwetsende spreekkoren te horen waren geweest tijdens de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Ajax. Niet alleen was iedereen geschokt door de aard van de uitlatingen, de algemene opinie was tevens dat de wedstrijd had moeten worden gestaakt. De ADO-supporters leken zich de kritiek aan te trekken en kwamen de daaropvolgende wedstrijd met een charme-offensief. Vanavond was het echter wederom raak op de tribunes van het Zuiderpark-stadion, maar deze keer werd de wedstrijd wél vroegtijdig beëindigd.

Eigenlijk was de ellende al begonnen, voordat er ook maar een bal was getrapt. Drie bussen vol PSV-supporters hadden het stadion nog niet bereikt, toen de inzittenden plots werden verrast door de vernielzuchtige ADO-aanhang. Ruiten werden met stenen aan diggelen gegooid, en één van de PSV-fans moest met verwondingen naar Ziekenhuis Leyenburg worden overgebracht. De bussen reden desalniettemin door en de overige inzittenden werden alsnog bij het stadion afgezet.

Daar begon om 19:30 uur, precies op tijd dus, de wedstrijd, die door PSV op flitsende wijze werd geopend. Binnen de minuut was het Johann Vonlanthen die scoorde, en daarmee onderstreepte dat hij momenteel in bloedvorm verkeert. Vorige week zaterdag was hij immers ook al trefzeker tijdens de interland tegen Israel. Toen tekende hij het tweede Zwitserse doelpunt van de avond aan. Die eer viel hem overigens ook vanavond ten deel, want in de 53ste minuut was het wederom Vonlanthen die het net vond. Net als bij de eerste treffer penetreerde hij de zestien-meter vanaf de linkerkant, om vervolgens af te ronden met een droge schuiver.

Het feestje van de Eindhovenaren mocht echter geen negentig minuten duren. In de tachtigste minuut gebeurde namelijk datgene, waarvoor de stadionspeaker de ADO-aanhang nog wel zo gewaarschuwd had: de wedstrijd werd stilgelegd. Het was de Haagse burgemeester Deetman, die vervolgens een revolutionair besluit nam. De wedstrijd werd definitief gestaakt.

KNVB-directeur Henk Kesler kwam diezelfde avond nog op radio 1, om op de kwestie te reageren. Naar alle waarschijnlijk zal ADO worden bestraft en krijgt de club drie punten in mindering. Of de laatste tien minuten nog overgespeeld gaan worden, is nog niet zeker. Er is namelijk een goede kans dat de tussenstand van 2-0 als einduitslag in de boeken zal komen te staan.

Bijzonderheden

• Nog nooit eerder werd een wedstrijd in de Nederlandse Eredivisie gestaakt naar aanleiding van spreekkoren. Overigens zouden de kwetsende leuzen niet de enige reden voor de staking zijn geweest. Burgemeester Deetman van Den Haag liet weten, dat ADO-supporters tevens geprobeerd hadden om de bestuurskamer binnen te dringen. Ook het feit dat supportersbussen van PSV zijn vernield, heeft bijgedragen aan het uiteindelijke besluit om niet meer verder te spelen.

Laatst bijgewerkt : 17 okt 2004 - 10:32

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Temmink.