Seizoen 2005/2006 - Eredivisie : AZ - PSV (1 - 2)

26 februari 2006 - 12:30 uur

Door: HK

Vennegoor of Hesselink

PSV heeft vamiddag in de topper tegen AZ een belangrijke stap gezet in prolongatie van de landstitel. In de Alkmaarderhoud zegevierde PSV, dankzij een ijzersterke start, met 1-2.

Voor het thuispubliek het goed en wel in de gaten had liep AZ, dat met slechts drie verdedigers aantrad, al achter de feiten aan. Het was Vennegoor of Hesselink die in de derde minuut Joris Mattijsen in de lucht klopte na een hoekschop van Jason Culina en PSV op voorsprong zette. Drie minuten later deelde PSV opnieuw een mokerslag uit, toen Farfan met een fraaie passje Koné alleen richting doelman Timmer stuurde. De Ivoriaan omspeelde de doelman eenvoudig en verdubelde de voorsprong van PSV. Ook in het kwartier daarna wist AZ even niet wat te doen en hing de 0-3 in de lucht. Na twintig minuten vod PSV het wel best en beperkte de ploeg zich tot het controleren van de wedstrijd. AZ werd niet een keer echt gevaarlijk, waardoor PSV kinderlijk eenvoudig de voorsprong van twee treffers mee naar de kleedkamer kon nemen.

Na de rust veranderde het spelbeeld enigzins. AZ, met Meerdink voor de tegenvallende Sektioui, zette PSV wat eerder onder druk en creerde daarmee een veldoverwicht. PSV kon via de couner nauwelijks gevaarlijk worden. Toch kwam de aansluitingstreffer min of meer uit de lucht vallen. Middenvelder Schaars werd op links de diepte ingestuurd, waar op dat moment even niemand van PSV te vinden was. Daardoor kon de middenvelder van AZ vanaf de zijkant het strafschopgebied instormen en verscheen hij alleen voor doelman Gomes. Met een bekeken schot in de lange hoek bracht hij de spanning terug in de wedstrijd.

Wie een stormloop en een stortvloed aan kansen voor AZ verwachtte, kwam toch bedrogen uit. Weliswaar zette AZ alles-op-alles om de gelijkmaker te forceren, de verdediging van PSV gaf geen krimp. Sterker nog, de beste kansen waren voor de Eindhovenaren. Met name Vennegoor kreeg nog een dot van een kans, na een mooie aktie van Farfan op rechts, maar hij kon voor een lege goal de voorzet van de topscorer van PSV net niet het laatste gewenste zetje geven. Ook in de drie minuten extra tijd kon AZ geen echte vuist maken, hoewel verdediger Opdam nog wel een aardige kans kreeg. Zijn schot van 14 meter verdween echter over het doel van Gomes, waardoor PSV drie hele belangrijke punten pakte en AZ gezien lijkt in de strijd om de landstitel.