Seizoen 2005/2006 - Eredivisie : PSV - FC Twente (1 - 1)

29 december 2005 - 18:00 uur

Door: HK

Phillip Cocu

PSV is er gisterenavond in geslaagd om in de laatste wedstrijd voor de winterstop het 'winterkampioenschap' veilig te stellen. Daarvoor moest PSV thuis gelijkspelen of winnen van FC Twente, dat ruim een week geleden nog met 3-0 werd verslagen in de strijd om the Gatorade Cup. Het werd een gelijkspel en daar had vooraf eigenlijk niemand op gerekend.

De start was veelbelovend. Al na twee minuten lieten de Eindhovenaren zien snel om te kunnen schakelen van verdediging naar aanval, na balverlies van de Tukkers. Aruna Koné werd gelanceerd en had de 1-0 op de schoen, maar zijn inzet was verre van perfect en verdween voorlangs. Dat was het teken voor de Tukkers om de loopgraven wat beter te bemannen. PSV, met Aruna Koné en Damarcus Beasley op de vleugels, mocht het spel maken en dicteerde het duel, maar zonder groots te spelen. Kansen leverde het nauwelijks op. Daarvoor lag het tempo te laag, was de passing niet nauwkeurig genoeg en had een aantal mensen hun dag niet. Met name Aruna Koné speelde zwak. De snelle en behendige spits leed veel balverlies, zag bijna al zijn acties mislukken en liet twee grote kansen liggen. Maar FC Twente had zijn zaakjes een stuk beter op orde dan twee weken terug in de bekerwedstrijd tegen PSV. De verdediging, onder leiding van Majstorovic, stond goed georganiseerd en sloeg met veel zelfvertrouwen de aanvallen van PSV af.

Kort voor rust sloeg het noodlot voor PSV toe. In een duel aan de zijlijn op de helft van PSV tussen Simons en Sibum, leek de bal over de zijlijn geweest. Simons appeleerde, maar zag tot zijn grote verbazing dat de Tukker door mocht gaan. Sibum bediende zijn maatje Bakircioglü, die zich door de verdediging van de Eindhovenaren worstelde en Gomes passeerde met een zachte schuiver in de verre hoek.

In de rust greep Hiddink in. Hij probeerde zijn mat spelende elftal nieuw leven in te blazen en verving de wat bleek spelende Beasley en verdediger Eric Addo voor de niet geheel fitte Jefferson Farfan (had enkele dagen last van griep) en middenvelder Mika Vayrynen. Philip Cocu werd een linie naar achteren gestuurd en moet de opbouw van achteruit gaan verzorgen en daar waar mogelijk inschuiven. Voetballend was het nog steeds niet geweldig, maar PSV leverde nu wel meer strijd. Met vooral lange ballen richting Vennegoor of Hesselink, maar hier en daar ook enkele goede combinaties werd FC Twente teruggedrongen en de verdediging van de Tukkers begon wat haarscheurtjes te vertonen.

De beloning kwam twintig minuten voor tijd toen doelman Sander Boschker een volley van Vennegoor of Hesselink voor de voeten van Philip Cocu bokste en moest toezien hoe de 'alleskunner' van PSV de ploegen op gelijke hoogte bracht. In het slotoffensief dat volgde (met Sibon als extra targetman voor Koné) leek het erop dat PSV de drie punten nog in eigen huis zou kunnen houden. Lamey was nog dichtbij de tweede treffer, toen hij na een fraaie combinatie verwoestend vanuit de tweede lijn uithaalde, maar moest toezien hoe zijn schot uiteen spatte op de lat boven Sander Boschker.

Ondanks het gelijkspel zal PSV als koploper de winterstop in gaan. Maar met een tevreden gevoel zal dat niet zijn. Feyenoord profiteerde optimaal vabn de halve misstap van PSV. De Rotterdammers verpletterden thuis Willem II en naderde de koploper uit Eindhoven tot op 1 punt. Vandaag kan AZ hetzelfde doen.