Seizoen 2010/2011 - Eredivisie : VVV-Venlo - PSV (0 - 3)

23 januari 2011 - 14:30 uur

Door: ST

Door Noël van de Laar

PSV heeft de uitwedstrijd tegen degradatiekandidaat VVV Venlo met 0-3 gewonnen. Doelpunten werden gemaakt door Wilfred Bouma, Jeremain Lens en direct na de rust kwam de laatste treffer van de wedstrijd op naam van Atiba Hutchinson, die vandaag op de vacante positie van Ibrahim Afellay speelde. De uitslag had vele malen groter kunnen zijn als de spelers van PSV het vizier op scherp hadden staan. Dit was echter niet het geval en de Eindhovenaren mogen het zichzelf dan ook aanrekenen dat het slechts met 0-3 huiswaarts keerde.

PSV kon vandaag hele goede zaken doen in Venlo, doordat Ajax met 3-0 de boot inging bij FC Utrecht. Helaas wist FC Twente wel ternauwernood te winnen in Groningen dus blijft het verschil met de Tukkers één punt. Het verschil met Ajax is nu zes punten.

VVV begon fel aan het duel en probeerde PSV constant op de eigen helft te houden. PSV had moeite met deze manier van voetballen maar wist er in de openingsfase toch een aantal keer gevaarlijk uit te komen. Dat leidde in de eerste minuut al tot een goede schietkans van Ola Toivonen, maar hij kreeg de bal niet goed onder controle en schoot hem net aan de verkeerde kant van de paal over de achterlijn.

In de veertiende minuut kreeg PSV een corner. Balázs Dzsudzsák wist hem gevaarlijk bij de eerste paal te brengen en na doorkoppen van Ola Toivonen rondde Wilfred Bouma met het nodige kunst en vliegwerk bij de tweede paal af. En dus kwam PSV al redelijk vroeg in de wedstrijd op voorsprong, waarna ze weer wat achterover gingen leunen. Dit leidde dan ook al snel tot een gigantische mogelijkheid voor VVV om de gelijkmaker binnen te prikken. Na slecht meeverdedigen van Orlando Engelaar kon Michael Timisela in een keer vrij uithalen in het zestienmetergebied. Gelukkig voor PSV stond zijn vizier niet op scherp en behield PSV de voorsprong.

In vier minuten tijd krijgt PSV twee opgelegde kansen om haar voorsprong uit te bouwen, maar twee keer is het Balázs Dzsudzsák die te gehaast schoot en daardoor de bal niet genoeg effect mee kon geven. Toch wist PSV de voorsprong nog vóór de rust de verdubbelen. Manolev gaf de bal voor, waarna Patrick Paauwe de bal maar half kon weg werken. Dat deed hij recht in de voeten van Lens, die hem keurig over alles en iedereen heen in het net werkte met een lobje. Dit gebeurde met nog een minuut officiële speeltijd en nadat ook de twee minuten extra tijd verstreken waren gingen beide elftallen de kleedkamers opzoeken voor de rust, 0-2.

De tweede helft begon voor PSV voortvarend. Na nog geen minuut voetballen was er een goede assist van Jeremain Lens die het voor Atiba Hutchinson een koud kunstje maakte om de bal tegen het net te werken, 0-3. Zo heeft PSV dus op twee hele belangrijke momenten gescoord. Net voor de rust en direct na de rust.

Fred Rutten had in de rust besloten Marcus Berg van het veld te halen voor Danny Koevermans en ook bij VVV had er in de rust een wissel plaatsgevonden. Achmed Ahahaoui werd vervangen door Robert Cullen. In de vijftigste minuut kreeg Stanislav Manolev de gele kaart van scheidsrechter Kuipers door een vermeende schwalbe ten opzichte van keeper Begois.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd het steeds meer de vraag hoe vaak PSV nog ging scoren deze middag. VVV dat het grootste gedeelte van de wedstrijd onthutsend zwak speelde en met name uitverdedigde, en PSV dat daar keer op keer van profiteerde. Na een kwartier spelen in de tweede helft mocht PSV-huurling Funso Ojo zich opmaken voor zijn tweede wedstrijd namens VVV Venlo. Hij kwam er in voor oudgediende Patrick Paauwe.

Ola Toivonen speelde geen sterke wedstrijd vandaag en leed veel balverlies. Mede daardoor besloot Fred Rutten hem van het veld te halen met nog een klein kwartier te spelen. Stef Nijland was zijn vervanger. Fred Rutten heeft de kritiek van de reserves dus opgepikt en geeft zowel Danny Koevermans als Stef Nijland speelminuten en geeft op die manier dus ook een signaal af naar de bank van PSV dat hun kansen vanzelf komen.

PSV kreeg in het restant van de wedstrijd nog diverse grote kansen, maar met name Jeremain Lens faalde keer op keer in de afronding. Hij kon twee keer vrij doorlopen richting Begois. De ene bal ging huizenhoog over het doel van VVV en de tweede keer schoot hij de bal recht in de handen van Begois. Gelukkig waren het geen dure missers want de overwinning en dus de drie punten gingen gewoon mee terug naar Eindhoven. Woensdag wacht de bekerwedstrijd in Enschede tegen FC Twente.

Bijzonderheden

• Vooraf aan de wedstrijd organiseerde de Supportersvereniging PSV een protestactie tegen de combi-regeling (anticombi).

Laatst bijgewerkt : 23 jan 2011 - 17:15

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Kuipers.