Seizoen 2010/2011 - Eredivisie : Heracles Almelo - PSV (0 - 2)

17 april 2011 - 14:30 uur

Door: Chris

Dzsudzsák

ALMELO – PSV heeft de koppositie weer heroverd. Door het gelijkspel van FC Twente bij De Graafschap en de overwinning van PSV bij Heracles is de landstitel weer binnen handsbereik. Maar het ging allesbehalve gemakkelijk in Almelo. Hoewel Heracles bijna de gehele tweede helft met tien man speelden, werd PSV vrijwel de gehele wedstrijd onder druk gezet. Maar mede dankzij de goals van Dzsudzsák en Marcus Berg en de gemiste strafschop van Willy Overtoom staat PSV weer bovenaan.

Door Noël van de Laar

Na de uitschakeling van afgelopen donderdag tegen SL Benfica staat er vandaag de wedstrijd tegen het in vorm verkerende Heracles Almelo op het programma. Voor PSV zaak om een Almelose verrassing te voorkomen. Ook om zelf nog volop deel te blijven nemen aan de titelstrijd die in volle gang is. Bij PSV heeft Erik Pieters een dag eerder een tik gekregen op de training waardoor hij geen deel uitmaakt van de wedstrijdselectie. Zijn plaats wordt, net als in de wedstrijd tegen Benfica, ingenomen door Abel Tamata. Dit betekent voor Tamata zijn competitiedebuut, na eerder zijn opwachting gemaakt te hebben tegen Metalist, Glasgow Rangers en dus Benfica. Verder is ook Wilfred Bouma er niet bij. Waar hij donderdag ontbrak vanwege een blessure is hij vandaag afwezig vanwege een schorsing door de rode kaart die hij vorige week kreeg in de wedstrijd tegen SC Heerenveen.

De eerste gele kaart kwam al vroeg in de wedstrijd op naam van Orlando Engelaar. Na acht minuten spelen haalt hij op een meter of vijfentwintig Darl Douglas neer. De vrije trap die daaruit volgde kwam van de voet van Vejinovic. De bal werd nog maar net maar met een puike redding gekeerd door Isaksson. De corner die daar weer uit voortvloeide werd probleemloos verwerkt door de Eindhovense defensie.

Na achttien minuten is er dan eindelijk het eerste gevaar van PSV geconstateerd. Een vrije trap wordt genomen door Dzsudzsák die besluit de een-twee aan te gaan met Labyad. Nadat hij de bal terugkreeg besloot de Hongaarse linksbuiten maar eens uit te halen, maar zijn schot belandde enkele centimeters naast het doel van Remko Pasveer. Vijf minuten later is het wel raak. Jeremain Lens ontsnapt ternauwernood aan de buitenspelval nadat hij wordt weggestuurd door een fabuleuze pass van Labyad. Lens kan daarna alleen richting het doel van Heracles waarna hij aflegt op de meegekomen Balázs Dzsudzsák die op die manier alleen voor het doel kwam te staan. Voor de Hongaar was het vervolgens een koud kunstje de aanval succesvol af te ronden. Op dat moment staat PSV virtueel bovenaan, want in Doetinchem staat het dan nog 0-0 en NEC staat op voorsprong in de thuiswedstrijd tegen Ajax.

Net zoals vaker in het verleden speelde Isaksson weer een dijk van een wedstrijd. Dat zijn over het algemeen de uitwedstrijden tegen FC Utrecht en ook tegen Heracles. In die wedstrijden lijkt de Zweed niet of nauwelijks passeerbaar. Het is na ruim een half uur voetballen als Everton in een keer opduikt voor het doel. Isaksson komt uit en weet met een katachtige reflex het stiftje van de spits uit zijn doel te houden. Mede daardoor bleef de 0-1 stand gehandhaafd tot de rust.

De tweede helft was nog niet begonnen of de tweede gele kaart van Mark-Jan Fledderus en dus de rode kaart was al uitgereikt aan de middenvelder van Heracles. Hij kwam erg onbesuisd ingevlogen op de enkel van Labyad en moet blij zijn dat hij geen directe rode kaart gekregen heeft, waardoor de schorsing maximaal een wedstrijd bedraagt. Na de rode kaart leek het voor PSV een simpele kwestie van de wedstrijd uitvoetballen, de ruimtes klein houden achterin en aanvallend zoveel mogelijk profiteren.

Dat plan slaagde niet al te best. PSV stond vaak langere periodes onder grote druk van een Heracles dat streed voor een plaats in de playoffs om Europees voetbal veilig te stellen. PSV kwam er maar sporadisch uit, en dat zou je toch niet verwachten nadat Heracles direct na rust met tien man verder moest. Maar PSV mocht van geluk spreken dat Isaksson in de goal stond, want die voorkwam met diverse goede reddingen dat PSV definitief afhaakte in de titelstrijd.

Aan de andere kant hadden Lens en Labyad met name het vizier niet op scherp op momenten dat ze de definitieve beslissing op hun schoen hadden liggen. Zodoende bleef Heracles in de wedstrijd. Zo ook als er met nog een kwartier te voetballen Maza Rodriguez gruwelijk in de fout gaat met een nog slechtere getimede tackle in de zestien. De overtreding wordt bestraft met een gele kaart en een strafschop voor de thuisploeg. Maar evenals vorig seizoen staat Isaksson dus weer een dijk van een wedstrijd te keepen in Almelo en het onmogelijke gebeurde toen Isaksson de penalty uit zijn doel hield.

Hoewel het niet verdiend is, is het de inmiddels ingevallen Marcus Berg die weggestuurd wordt door wederom Zakaria Labyad. Bijna vanaf de middenlijn is de weg vrij voor Marcus Berg. Remko Pasveer komt uit, maar komt te laat. Berg omspeelt hem en loopt de bal vervolgens over de achterlijn. Precies op het moment dat de blessuretijd inging was de wedstrijd dus beslist. Nog meer goed nieuws, want doordat PSV de wedstrijd wist te winnen en De Graafschap in Doetinchem op hetzelfde moment van de 0-2 de 1-1 binnenwerkte, staat PSV dus bovenaan en lijken ze af te stevenen op de tweeëntwintigste landstitel! Volgende week wacht Feyenoord.