Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : sc Heerenveen - PSV (1 - 5)

18 december 2011 - 16:30 uur

18 dec 2011

HEERENVEEN – PSV heeft op de valreep van de winterstop uitstekende zaken gedaan in de strijd om de koppositie. Waar AZ en FC Twente verloren profiteerde PSV optimaal door SC Heerenveen in eigen huis met 1-5 te kloppen. De score had een stuk hoger uit kunnen vallen als PSV wat preciezer te werk was gegaan. Doelpunten voor PSV werden gemaakt door Toivonen(2x), Matavz, Wijnaldum en Marcelo. Na de laatste competitiewedstrijd van 2011 staat PSV op slechts één punt van koploper AZ.

Door: Noël van de Laar

Na een Europese wedstrijd die nergens meer om ging maar die PSV wel winnend heeft af weten te sluiten stond vandaag de competitietopper tegen SC Heerenveen op het programma. PSV, de nummer twee en SC Heerenveen als nummer vier van de Eredivisie namen het tegen elkaar op. Bij de PSV-supporters leefde vooral de angst dat Fred Rutten weer voor een te behoudende tactiek zou kiezen met als gevolg dat PSV overlopen zou worden. Die angst was voornamelijk gebaseerd op het resultaat dat SC Heerenveen twee weken geleden boekte tegen de koploper AZ, die met 5-1 naar huis werden gestuurd.

Het beloofde een open duel te worden en getuige de openingsfase was het dat ook. Na de eerste tien minuten stond het met ieder een goede doelkans dan ook gelijk wat betreft het aantal kansen. PSV begon overigens aan de wedstrijd in de wetenschap dat zowel koploper AZ als nummer drie FC Twente verloren hadden van respectievelijk NAC en Feyenoord. De laatste keer dat de mogelijkheid om drie punten in te lopen op de koploper voorkwam was in de uitwedstrijd bij Feyenoord waarbij iedereen natuurlijk weet hoe die wedstrijd afliep. Voornaamste vraag was dan ook of PSV die inhaalslag vandaag wel kon maken door drie punten mee te nemen uit het HogeNoorden.

Na een goede voorzet van Dries Mertens die nog weggekopt kon worden door Gouweleeuw kwam Toivonen in balbezit. Hij verlegde het spel naar de rechterkant waar Labyad op de bal stond te wachten. Na goed doorlopen van de Zweed kon hij keurig binnenkoppen waardoor PSV na een kleine twintig minuten op voorsprong kwam. SC Heerenveen speelde vervolgens met open vizier op zoek naar de gelijkmaker. Na een goede counter met Strootman, Toivonen en uiteindelijk de over de rechterflank doorgekomen Manolev die voorgaf op de volledig vrijstaande Tim Matavz die de bal met een harde kopstoot achter Kenny Stepte werkte en zodoende de 0-2 maakte. Het hield niet op met de doelpuntenregen. Met weergaloos galleryplay rolde de voorhoede van PSV de opportunistisch spelende Friezen op. Zo ook bij de een-twee tussen Matavz en Toivonen. De Zweed gaf de bal op Matavz, waarna de Sloveen eenvoudig terug tikte op de goed doorgelopen Toivonen die vervolgens keurig binnenschoot. De teller stond na vijfentwintig minuten dus op 0-3 en die drie doelpunten werden in een tijdsbestek van slechts vijf minuten gerealiseerd.

PSV bleef maar komen en de grootste kans op de 0-4 kwam van de schoen van Wijnaldum die Steppe passeerde maar zag dat zijn schot op de lijn gekeerd werd door Jeffrey Gouweleeuw. SC Heerenveen dat de afgelopen weken geprezen werd om hun goede spel en al veertien opeenvolgende wedstrijden niet verloren had leek vandaag zijn meerdere te vinden in het spel van de Eindhovenaren die daarmee vriend en vijand verbaasden. Beide ploegen scoorden niet meer in de eerste helft wat er voor zorgde dat die stand van 0-3 behouden bleef tot de rust.

SC Heerenveen had een totale offday. Ook na rust probeerden de Friezen PSV onder druk te zetten en vooral op de eigen helft te houden maar daar faalden ze al vrij snel in getuige de 0-4 die volgde in de achtenveertigste minuut. Na diverse fouten in de Friese defensie kon de in de zestien volledig vrijstaande Georginio Wijnaldum de bal eenvoudig achter de Belgische doelman Kenny Steppe werken. Het hield niet op wat betreft de Eindhovense dadendrang. Zes minuten na de 0-4 werd er een corner gegeven die bij de tweede paal werd binnengekopt door Marcelo waardoor er dus 0-5 op het scorebord stond. Reden voor diverse Heerenveensupporters om vroegtijdig het stadion te verlaten. Zij geloofden het wel en de overwinning kon PSV dan ook niet meer ontgaan.

Nadat Fred Rutten besloot Bouma in te brengen, brak de ijzersterke defensie uiteen. Bouma kon de snelheid van invaller La Parra niet bijbenen en zodoende maakte de thuisploeg de ‘aansluitingstreffer’. Op het moment dat het doelpunt viel was er nog een kwartier te spelen. Dat kwartier was te weinig om PSV nog serieus in de moeilijkheden te brengen waardoor enkel en alleen de bekerwedstrijd tegen FC Twente PSV nog van de winterstop afhoudt.