Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : RKC Waalwijk - PSV (2 - 1)

Wedstrijd verslag

11 april 2012 - 20:00 uur

11 apr 2012

Vennegoor of Hesselink

WAALWIJK – De titeldroom van PSV kan definitief de kast in na de 2-1 geleden nederlaag op bezoek bij RKC Waalwijk. Hoewel PSV met name in de eerste helft de tegenstander de baas was werd het net niet gevonden. Twee minuten in de tweede helft werden fataal. Een afstandsschot van Sander Duits werd gepromoveerd tot doelpunt en een minuut later ging er een defensieve blunder van Marcelo vooraf aan de tweede Waalwijkse treffer van Mitchell Schet. Jan Vennegoor of Hesselink maakte in de slotfase nog wel de aansluitingstreffer maar dit doelpunt was enkel goed voor de statistieken.

Door: Noël van de Laar

PSV stond na de bekerfinale en het bijbehorende feest van afgelopen zondag vandaag voor de taak om het verrassende RKC Waalwijk te verslaan in de strijd om de titel. Naaste concurrent en nummer drie FC Twente moest op bezoek bij nummer twee AZ, terwijl koploper Ajax op bezoek moest bij de nummer vijf SC Heerenveen. Wilde PSV zijn naam als titelkandidaat waar maken moest er vandaag gewonnen worden in Waalwijk.

Het RKC Waalwijk van trainer Ruud Brood is misschien wel dé revelatie van dit seizoen in de Eredivisie. Met nog zes wedstrijden voor de boeg tot het einde van de competitie staat de Brabantse ploeg op een verdienstelijke negende plaats en dat is een positie die recht geeft op een plek bij de playoffs voor Europees voetbal. De laatste keer dat de Waalwijkers daar zo dichtbij kwamen was eind jaren negentig onder leiding van Martin Jol. Het moet voor de Waalwijkse fans dan ook een verrassing zijn dat hun ploeg zo goed draait dit seizoen, nadat ze vorig jaar wisten te promoveren vanuit de Jupiler League.

PSV wist dat het een zware kluif zou krijgen in het Mandemakers Stadion. In de tweede speelronde werd de ploeg van PSV-huurling Jeroen Zoet met een minieme nederlaag naar huis gestuurd. In Eindhoven werd het 1-0 door een doelpunt van Ola Toivonen. Sowieso krijgt de ploeg van Ruud Brood weinig tegentreffers te verwerken. In de laatste vier thuiswedstrijden werd telkens de nul gehouden.

Orlando Engelaar werd na acht minuten al de dugout uit gestuurd om zich warm te gaan lopen. Exact een half uur later mocht hij zijn opwachting maken en werd Kevin Strootman naar de kant geroepen door Phillip Cocu. De jonge middenvelder had tijdens de wedstrijd al wat schoppen te verwerken gekregen en werd uit voorzorg naar de kant gehaald. De routinier liet zich direct gelden en stond op als de ervaren leider die PSV leek te ontberen in het duel.

PSV had moeite om de ruimte te vinden in de stugge defensie van de Waalwijkers. Defensief kreeg Tyton twee speldenprikjes te verwerken maar verder bleef de nummer negen van de Eredivisie ongevaarlijk. Scheidsrechter Wegereef matste de Eindhovenaren nog wel vlak voor rust. Mitchell Schet profiteerde van een steekbal vanaf het middenveld en kon alleen door op Tyton. De Poolse doelman snelde uit het doel en uit zijn zestienmetergebied. De bal kwam wel in het bezit van de goalie maar bij zijn actie raakte hij de bal wel met zijn handen. Wegereef stond te ver weg om te zien wat het hele stadion wel zag en spaarde Tyton door zijn actie onbestraft te laten.

Met een 0-0 ruststand begon PSV voortvarend aan het tweede deel. Binnen twee minuten werd de ploeg van Phillip Cocu al twee keer gevaarlijk. Maar na tien minuten in de tweede helft ging het volledig mis. Een houdbaar lijkend afstandsschot van Sander Duits werd gepromoveerd tot doelpunt en direct daarna kwam RKC ook op 2-0 na defensief geblunder van Marcelo.

Daarmee komt er maar geen einde aan de dramatische reeks die PSV neerzet in uitwedstrijden in de Eredivisie. Sinds achttien december werd er niet meer gewonnen in een uitwedstrijd in het kader van de Eredivisie. Toen won PSV met 1-5 bij SC Heerenveen. Daarna volgden er gelijke spelen bij FC Utrecht, Heracles Almelo( beiden 1-1) en nederlagen bij NAC Breda(3-1) en Ajax(2-0).

De aansluitingstreffer van Jan Vennegoor of Hesselink, die zijn eerste goal maakte voor PSV sinds zijn rentree, kwam voor PSV te laat. Met nog vijf minuten op de klok bracht PSV nog een slotoffensief maar tot een gelijkspel kwamen de Eindhovenaren niet meer waardoor de titeldroom definitief de kast in kan, in de hoop dat het volgend seizoen anders verloopt.