Seizoen 2016/2017 - Eredivisie : PSV - Feyenoord (0 - 1)

Wedstrijd verslag

18 september 2016 - 14:30 uur

Door: Peter Visser

Feyenoord heeft zijn momentum weten te pakken in de titelstrijd door in het Philips Stadion te winnen van PSV Eindhoven. Beide ploegen hielden elkaar in de matige topper goed in balans, maar in slotfase sloegen de Rotterdammers toe: bij een corner schoot verdediger Eric Botteghin geheel vrijstaand het enige doelpunt van de wedstrijd binnen.

Tekst: Peter Vos

In aanloop naar de wedstrijd in de eredivisie tussen de nummer 1 en 2 presteerden beide ploegen naar behoren. PSV verloor weliswaar van Atlético Madrid met 1-0 maar met volwassen spel. Feyenoord tankte zelfvertrouwen door met dezelfde cijfers te winnen van Manchester United. De clash in het Philips Stadion is voor beiden een test wie in Nederland baas is in de competitie.

Al snel blijkt het duel een schaakspel op het middenveld. De eerste mogelijkheid komt halverwege de eerste helft voor PSV als aanvoerder Luuk de Jong een voorzet van Luciano Narsingh naast kopt. Één minuut later brengt Narsingh zichzelf in stelling, maar de uitstekend spelende keeper Brad Jones blokkeert zijn poging. Ook een tweede schot van de buitenspeler komt niet langs de Ierse keeper. De Rotterdammers worden pas na een half uur gevaarlijk via Steven Berghuis met een één-twee met Dirk Kuyt in het zestienmeter gebied, waar Jorrit Hendrix de laatste goed blokt. Een paar minuten later lijkt spits Nicolai Jórgensen te gaan scoren, maar Jetro Willems voorkomt dit met een uitstekende sliding. Dichterbij de goal komen beide ploegen voor de rust niet.

Na rust komen de immer hardwerkende Rotterdammers steeds beter in de wedstrijd. Een hoekschop van Berghuis wordt ingekopt door Kuyt en zijn inzet wordt uit de doelmond weggekopt door Andres Guardado. Vier minuten later speelt Tonny Vilhena zich vrij en kan ongehinderd uithalen op het doel van Jeroen Zoet, maar mikt over. PSV stelt daar weinig tegenover, mede doordat de laatste pass steeds niet goed bij de moeizaam spelende De Jong terecht komt. Ook buitenspeler Gastón Perreiro mist finesse. Zeker als hij tien minuten voor de tijd dé kans krijgt om zijn ploeg op voorsprong te zetten. De Uruguayaan frommelt zich in combinatie met De Jong langs de Feyenoord verdediging en komt vrij uit voor Jones, maar zijn inzet is een eenvoudige prooi voor de Feyenoord keeper.

Het voetbalcliché "als je aan de ene kant niet scoort, krijg je aan de andere kant een goal tegen" wordt na de kans van Perreiro weer eens waargemaakt. Uit de tegenstoot krijgt Feyenoord een corner waarbij Botteghin ongehinderd binnenschiet. In de slotfase is zo'n goal meteen goud waard, omdat beide ploegen in de wedstrijd nauwelijks grote kansen weten te creëren. PSV probeert nog wel een gelijkmaker te forceren en komt zelfs nog dichtbij in de laatste seconden, als Hector Moreno uit een voorzet van invaller Bergwijn hard inkopt. Jones onderstreept zijn goede optreden door ook deze kopbal te pareren, waarna de wedstrijd meteen is afgelopen.