Seizoen 2016/2017 - Eredivisie : PSV - Sparta Rotterdam (1 - 0)

22 oktober 2016 - 19:45 uur

Door: AB

Op 24 september wist PSV voor het laatst te winnen, uit bij een andere Rotterdamse tegenstander; Excelsior. Destijds werd het 1-3. Vanavond stond opnieuw een club uit Rotterdam op het veld; Sparta Rotterdam. Dit keer thuis. De club met als thuishaven het Kasteel die knap 8e staat, werd met 1-0 verslagen door een doelpunt van matchwinnaar Bart Ramselaar.

De eerste helft verliep moeizaam voor de club uit de lichtstad. Sparta begon brutaal en kreeg dan ook de eerste kans in de wedstrijd. Drie corners volgden voor de Spartanen. De eerste 10 minuten kwam PSV nauwelijks in het spel voor. De Eindhovenaren wisten zich daarna echter te herpakken. In de 14e minuut kwam PSV er voor het eerst echt uit via Luciano Narsingh. Kansen genoeg via Nicolas Isimat-Mirin, Gastón Pereiro, Joshua Brenet en Luuk de Jong. Niemand wist de bal echter achter de in de eerste helft uitblinkende keeper Roy Kortsmit te krijgen. Het publiek ging er nog eens flink achter staan, maar Sparta hield PSV tot de rust knap op 0-0. Met twee gele kaarten op zak voor overtredingen van Hector Moreno (34e minuut) en Andrés Guardado (41e minuut) betraden de spelers met het hoofd gebogen onder licht gefluit en boegeroep van de twaalfde man de catacombe.

PSV kwam in de 2e helft goed uit de startblokken. Meteen na rust volgde de eerste kans. Santiago Arias schoot knap op goal, maar Kortsmit wist zijn inzet wederom te keren. Het werd eenrichtingsverkeer. PSV bleef het doel van Kortsmit bestormen, maar hielp kans op kans om zeep. Ook dankzij de inzet van Sparta, want alle ballen werden door de Rotterdammers en de opnieuw uitblinkende Kortsmit gekeerd. Sparta verdedigde sterk en gegroepeerd en kwam duidelijk voor een gelijkspel. In de 62e minuut werd Narsigh gewisseld voor Steven Bergwijn. Guardado maakte in de 74e minuut plaats voor Oleksandr Zinchenko. PSV kwam na de wissels beter in het spel.

Eindelijk kwam in de 77e minuut de verlossende goal. De prachtige steekbal door het midden van De Jong bereikte Ramselaar. Hij prikte de bal achter Kortsmit. In de 83e minuut volgde een dubbele wissel bij Sparta (de 1e wissel vond plaats in de 71e minuut) en ook PSV wisselde voor de derde en laatste keer. Pereiro verliet het veld voor Daniel Schwaab onder een flink fluitconcert vanaf de tribune omdat de PSV supporters al langer de naam van Sam Lammers scandeerden. Grote kansen van onder andere Bergwijn en Zinchenko werden in de slotminuten gekeerd. Het bleef echter bij een magere 1-0. Eindelijk weer een overwinning in het Philips Stadion, al deed PSV zichzelf met maar één doelpunt flink tekort. Dat vond ook trainer Phillip Cocu: 'We beslissen de wedstrijd niet met een 2e doelpunt en belonen onszelf dus ook niet met extra vertrouwen. De zege was vandaag echter het allerbelangrijkste.'

Laatst bijgewerkt : 22 okt 2016 - 22:34

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Senne Potters.