Home > Nieuws > PSV rolt de Graafschap op en vestigt nieuw keepersrecord

PSV rolt de Graafschap op en vestigt nieuw keepersrecord

PSV wint met 4 tegen 0 van De Graafschap

5 dec 2004 - Door: ES
Gomes

Alles stond vanavond in het teken van hét record. Al weken lang werd recordhouder Heinz Stuy overstelpt met media-aandacht. In 1971 slaagde de toenmalig Ajax-doelman erin zijn goal 1082 minuten schoon te houden, en vanavond dreigde dat record te sneuvelen.

Vele keepers, waaronder Oranje-goalie Edwin van der Sar, probeerden in het verleden de mijlpaal van Stuy voorbij te streven, maar steeds was er wel weer een tegenstander die roet in het eten strooide. Allemaal kregen ze van Stuy een bloemetje toegestuurd. Helaas voor de voormalig doelman werden er vanavond geen bloemen verstuurd. PSV zette het record van Stuy op scherp.

De spaarzame keren dat PSV-doelman Gomes in actie moest komen, deed hij zijn werk naar behoren. Hij hield de nul, iets wat PSV nu al 1110 succesieve minuten is gelukt. Omdat Gomes er hiervan 'slechts' 871 voor zijn rekening nam, merkte Stuy vanavond in Studio Sport nog wel fijntjes op dat het 'clubrecord' weliswaar gebroken is, maar dat zijn 'persoonlijk' record nog altijd staat. De betere verliezers komen blijkbaar niet (altijd) uit Amsterdam.

Over de rest van de wedstrijd valt niet veel spectaculairs te melden: het was eenrichtingsverkeer. "Al zou De Graafschap nog uren doorvoetballen", zo merkte de commentator van NOS Langs de Lijn op, "dan nog zullen ze niet tot scoren komen". En zo was het ook. De tegenstand van de ploeg uit Doetinchem was uitermate zwak. Een afstandschot was feitelijk het enige echte gevaar dat Gomes in de eerste helft op zich af zag komen. Ook was er nog een worsteling waarbij de keeper zowel Ooijer als Cocu ligt blesseerde, maar die situatie had nog niet eens de schijn van een kans. Doelman Gomes wilde alleen maar het zekere voor het onzekere nemen, en stompte de bal met beide vuisten weg.

De treffers kwamen uiteindelijk op naam van Farfan (2x), Alex en Van Bommel. De eerste goal was een gelukkige. Doelman Van Dijk had de bal klemvast, maar rolde hem vervolgens voor de voeten van Alex. Die tikte droogjes de 1-0 binnen. De 2-0 ontstand al even comfortabel. Nadat Berck-Beelenkamp Farfan had gevloerd, mocht Van Bommel aanleggen vanaf elf meter. De PSV'er mikte de bal keurig links in de hoek. Wat fraaier waren de 3-0 en de 4-0, waarbij Farfan, na assists van Beasley en Lee, de mooie aanvallen afrondde met twee zachte schuivers.

Gomes toonde zich na afloop een gelukkig mens. Nog even had hij in spanning gezeten, toen de supporters in de 63ste minuut de seconden begonnen af te tellen. Toen het record eenmaal binnen was, kon de doelman een glimlach niet onderdrukken. "Dit record is van het team", zo sprak de Braziliaan. "Het geeft maar weer eens aan dat PSV een geweldige club is."