Home > Nieuws > Dure nederlaag in Rotterdam

Dure nederlaag in Rotterdam

5 dec 2011

ROTTERDAM - PSV is er wederom niet in geslaagd een topper te winnen onder leiding van Fred Rutten. Na een gelijkwaardige eerste helft waarin Feyenoord op slag van rust de voorsprong pakte, was de thuisploeg het gelukkigst door direct na rust de 2-0 te maken. PSV probeerde in het restant met man en macht die achterstand ongedaan te maken, maar de geroemde aanvalslinie slaagde er vandaag niet in het verschil te maken.

Door: Noël van de Laar

Na de midweekse wedstrijd bij Legia Warschau stond vandaag de wedstrijd tegen Feyenoord op het programma. Feyenoord, dat dit seizoen verrassend maar wisselvallig voetbal speelt, was bij aanvang van de vijftiende speelronde terug te vinden op de vijfde plaats en zouden de drie punten in eigen huis moeten houden, wilden ze gelijke tred houden met Ajax, iets dat zoals bekend nogal gevoelig ligt in de havenstad.

PSV leek voorafgaand aan dit duel op een roze wolk te zitten. In de Nederlandse competitie werd in de gehele maand oktober geen punt verloren, wat inhield dat het laatste puntverlies dateert van 29 oktober, in de uitwedstrijd bij FC Twente. PSV heeft de drie punten hoe dan ook nodig, ook omdat Fred Rutten na het puntverlies bij Twente al aangaf tot de winterstop geen punten meer te willen laten liggen. Vandaag stond de zwaarste resterende test op het programma van dit kalenderjaar.

Beide ploegen waren in vrijwel de gehele eerste helft gelijkwaardig. Waar Feyenoord de beste kans creëerde in de achtste minuut door een afstandsschot van Otman Bakkal die rakelings naast het doel van Isaksson ging, was het Wijnaldum die voor PSV negen minuten later het grootste gevaar stichtte. Na een steekpass van Dries Mertens werd de oud-Feyenoorder vrijgezet voor het doel van Erwin Mulder. De doelman kwam goed uit en voorkwam dat Wijnaldum het Legioen nog meer pijn deed.

In de slotfase van de eerste helft, waar verder weinig in gebeurde, was het Feyenoord dat er goed uitkwam door middel van een counter. Na goed voorbereidend werk van Guidetti had Sekou Cissé de hoek voor het uitkiezen en daar was Andreas Isaksson niet tegen bestand. Zodoende kwam de thuisploeg met nog vijf minuten te spelen tot de rust op een 1-0 voorsprong. Hoewel Feyenoord een boost kreeg van die goal, wist PSV de schade tot die ene treffer te beperken en zodoende bedroeg de ruststand dan ook 1-0.

Beide ploegen verschenen ongewijzigd aan de aftrap voor de tweede helft. Waar PSV de opgelegde kans op de gelijkmaker miste door een onnauwkeurige pass van Ola Toivonen, was het vrijwel direct daarna aan de andere kant wel raak. Na goed doorzetten van Ruben Schaken, die daarbij Jetro Willems knap te kijk zette, schoot hij knap de 2-0 binnen waardoor PSV dus direct na de rust een fikse tegenslag te verwerken kreeg.

PSV leek zich goed te herpakken en wist een aantal goede kansen op de aansluitingstreffer te creëren, maar tot een doelpunt leidde dat niet. Voor Fred Rutten werd wel al snel duidelijk dat het spelbeeld moest veranderen en daarom werd aanvoerder Ola Toivonen naar de kant gehaald. Zijn vervanger luistert naar de naam Jeremain Lens. Fred Rutten leek met die wissel te proberen het verrassingseffect van de wedstrijd tegen Heracles Almelo te herhalen.

Waar PSV wel in slaagde was het vastzetten van de tegenstander. Feyenoord kwam slechts sporadisch nog van de eigen helft en liet de bezoekers komen. Tot kansen leidde dit wel, maar het doelpunt liet te lang op zich wachten om er nog een wedstrijd van te maken. Feyenoord, dat vorig seizoen de titelkansen van PSV eigenhandig vermorzelde, leek de Eindhovenaren ook dit seizoen een slechte dienst te gaan bewijzen. PSV speelde steeds aanvallender en dat rook ook Feyenoord dat nog meer op de counter ging spelen. Dit leidde tot een gigantische mogelijkheid na twintig minuten spelen in de tweede helft. Ruben Schaken kon alleen door op keeper Isaksson en stiftte de bal over de Zweedse doelman. De bal leek tergend langzaam in het doel te gaan belanden, maar de jonge Jetro Willems wist de bal nog voor de lijn weg te schieten. Kort daarna kwam er voor hem een einde aan de wedstrijd want bij die actie raakte de linksback geblesseerd. Hij werd vervangen door Orlando Engelaar. Door die wissel ging Wilfred Bouma op de linksbackpositie voetballen en nam Engelaar de taken van Bouma centraal in de verdediging waar. De in de afgelopen weken zo geprezen voorhoede wist vandaag kans op kans te creëren, maar tot doelpunten leidde dat niet. Zodoende werd er weer een topper onder leiding van Fred Rutten niet tot winst omgezet, welke de balans alleen maar treuriger maakt.

Voor Wijnaldum was het desondanks een bijzondere middag. Hij keerde terug bij de club waar hij jarenlang speelde en waar hij in ieder opzicht veel voor betekend heeft. De supporters van Feyenoord leken dat allemaal vergeten te zijn want Wijnaldum werd de gehele wedstrijd bejegend met striemende fluitconcerten en spreekkoren die door merg en been gingen.

Desondanks leed PSV dus heel duur puntverlies in de strijd om de eerste plaats. Hoe duur zal later vanmiddag nog moeten blijken als AZ op bezoek gaat bij SC Heerenveen. De voornaamste vraag is dan ook hoe PSV met deze sportieve tegenslag om zal gaan in het restant van de competitie tot aan de winterstop.

Laatst bijgewerkt : 5 dec 2011 - 8:41