Home > Nieuws > De wedstrijd van Ricardo Pepi

De wedstrijd van Ricardo Pepi

Derde basisplaats voor Amerikaanse aanvaller

16 feb 2024 - Door: Remco Faasen

Met een zieke Johan Bakayoko en een Yorbe Vertessen die de bank warm houdt in Berlijn, is er een basisplaats in de wedstrijd tegen Heracles Almelo voor de supersub van PSV: Ricardo Pepi. Het is alweer de dertigste wedstrijd dit seizoen voor de Amerikaan maar pas zijn derde als basisspeler.

Laten we wel zijn: het is uit nood geboren dat Pepi in de basis start én dat ook nog eens naast Luuk de Jong doet. Buiten Bakayoko houdt coach Peter Bosz Ismael Saibari wegens rugklachten op de bank. Pepi krijgt niet de rol van buitenspeler, maar moet rondom De Jong opduiken in het centrum, waardoor er over de linkerkant ruimte ligt voor back Sergiño Dest om op te komen. De eerste keer dat de oud-speler van FC Groningen zich laat zien, is in de achtste minuut als hij volledig vrij staat om een voorzet van Jordan Teze binnen te werken. Helaas gaat de bal van Teze hoog over hem heen. Twee minuten later wordt Pepi over de as van het veld weggestuurd, maar met drie verdedigers om hem heen is het lastig de bal onder controle te krijgen.

Hirving Lozano

Na een kwartier volgt er een strakke, lage voorzet van Hirving Lozano, Pepi komt op het juiste moment voor zijn man maar de bal is te hard gegeven om er nog iets mee te doen en verdwijnt hoog over het doel van Michael Brouwer. Even later is het weer Lozano, nu met een hoge voorzett. De bal valt nèt iets te diep voor zijn collega-aanvaller die zich had ingesteld op een kopbal en daardoor niets kan doen met de weg stuiterende bal. In de vierentwintigste minuut stuurt Pepi de deze eerste helft ijverige Teze weg, maar diens voorzet gaat naar niemand. Het levert uiteindelijk wel een hoekschop op. Joey Veerman kopt de bal op doel, de keeper redt fraai en Pepi probeert nog wat in de rebound maar staat te ver naast het doel om gevaarlijk te kunnen worden.

Gat op links

Na ruim een half uur spelen kabbelt de wedstrijd rustig voort, met een PSV dat bijna constant op de helft van Heracles Almelo speelt. Het onderwerp van dit artikel is ijverig en betrokken bij verschillende aanvallen, zonder enorm zijn stempel te drukken. Hij trekt vaak naar binnen en staat veelal direct naast Luuk de Jong waardoor het enorm gat op de positie links voorin opvalt. Dest en ook andere spelers duiken er wel in, maar het mankeert tegelijkertijd de PSV-aanval. In de zesendertigste minuut bijvoorbeeld ligt er een fraaie kans aan de linkerzijde maar loopt Pepi centraal. Jerdy Schouten pikt de bal op maar doet er minder mee dan een aanvaller waarschijnlijk had gekund. Bovendien helt de PSV-aanval nu wel erg ver naar rechts en is de verrassing vanaf links minder groot.

Duveltje

Pepi blijft zich aanbieden en duikte soms als een duveltje uit een doosje op in het vijandelijke strafschopgebied. In de negenendertigste minuut bijvoorbeeld staat hij bij een korte voorzet van Lozano vanaf de zijkant opeens voor zijn man, maar schampt hij de bal slechts. Op slag van rust mikt Olivier Boscagli voor en legt de bal recht op het hoofd van Pepi, die de bal voorlangs mikt.

Buitenspel

Zeven minuten onderweg in de tweede helft staat de Amerikaan helemaal vrij om de hem op zijn hoofd gelepelde bal van Joey Veerman binnen te werken. Helaas doet hij dat twee meter in buitenspelpositie. Even later is het gejuich om de 2-0 nog niet verstomd of PSV valt opnieuw aan. Vanuit de kluts komt de bal bij Pepi terecht, die op het randje van het zestienmetergebied uithaalt en net naast schiet. Keeper Brouwer zat er overigens goed bij.

Wissels

Na een uur spelen vervangt Mauro Júnior Sergiño Dest en wordt de ruimte aan de linkerkant nog minder ingevuld. De wedstrijd bloed een beetje dood en voor Ricardo Pepi is er nog één memorabel moment. Als een kwartier voor het einde iedereen al in slaap sukkelt en alleen wakker schrikt als Heracles Almelo de paal raakt, is er plots gevaar voor het doel van Michael Brouwer wanneer Pepi weer eens voor zijn man komt en op het doel kopt. Brouwer redt wederom en zorgt er al de hele avond voor dat de marge tussen beide ploegen niet heel groot wordt. Na de wissel van Luuk de Jong is Pepi het laatste deel van de wedstrijd ook officieel de centrumspits en staat hij gewoon in de punt van de aanval.

Conclusie

Wat iedereen van te voren wel wist: Ricardo Pepi is geen buitenspeler. Na afloop van de wedstrijd kon hij vooral het krijt van de zestienmeterstip van zijn schoenen kloppen in plaats van dat van de zijlijn. Tegen dit Heracles Almelo maakte dat weinig uit: daarvoor was de tegenstand bijzonder zwak. Maar tegen betere tegenstanders is deze aanvalsvariant geen optie omdat het PSV in aanvallend opzicht beperkt en het team overhelt naar rechts. De opkomende Sergiño Dest kon te weinig doen met de aangeboden ruimte.

Laatst bijgewerkt : 16 feb 2024 - 23:18