Seizoen 2018/2019 - Eredivisie : PSV - FC Groningen (2 - 1)

26 januari 2019 - 19:45 uur

Door: Niels Bakker & Peter Vos

Na het slordige gelijkspel in en tegen Emmen leek coach Mark van Bommel totaal niet van slag. Hij gaf aan bovenal een goede pot gezien te hebben en spoorde zijn spelers aan om op dezelfde voet door te gaan tegen FC Groningen. Ondanks een sterke eerste helft bleek de zorgeloosheid van de coach onterecht. Met veel meer moeite dan nodig wist PSV de drie punten in eigen huis te houden.

Hirving Lozano breekt de ban

Nadat een goed georganiseerd FC Groningen in de beginfase het Eindhovense gevaar tamelijk probleemloos weet te verijdelen is het na een kwartier spelen raak voor PSV. Gaston Pereiro, die ietwat verrassend de voorkeur krijgt boven Erick Gutierrez, stuurt met een leep boogballetje Steven Bergwijn het vijandelijk doelgebied in. De behendige aanvaller omspeelt zijn man en legt af op Lozano, die de niet te missen kans verzilvert. 1-0.

Het blijkt de aanzet voor een sterke periode van de rood-witten. Nadat wederom Lozano een panklare voorzet van de sterk spelende Pereiro overtuigend afrondt, zetten de Eindhovenaren door om de wedstrijd al voor de rust in het slot te gooien. Ze laten echter na verschillende kansen te benutten en dat komt de ploeg van Van Bommel duur te staan als de Noorderlingen in de 34e minuut de aansluitingstreffer laten aantekenen. Een afgeslagen corner wordt door Ludovit Reis met enig fortuin via de rug van Nick Viergever binnengewerkt. 2-1.

PSV reageert direct door gretig op zoek te gaan naar de 3-1. Vooral Luuk de Jong, die vandaag op jacht is naar zijn 100e PSV-goal in een officieel duel, is zeer bedrijvig. Tot tweemaal toe, eerst met het hoofd en vervolgens met de voet, stuit de ongelukkige aanvalsleider echter op de uitmuntende Groningen goalie Sergio Padt. Zodoende gaat de lijstaanvoerder met een minimale voorsprong de rust in.

Bedroevende tweede helft

Hoewel de eerste aanval na rust nog voor PSV is verloopt de tweede helft uiterst rommelig.De PSV spelers weten elkaar niet meer zo makkelijk te vinden als in de eerste helft en Groningen weet het spel van de koploper met veel strijd te ontregelen, terwijl de ploeg er zelf af en toe gevaarlijk uitkomt. Echte kansen blijven echter uit en de wedstrijd zakt naar een bedenkelijk niveau, waardoor de vrees op een Emmen-uit scenario toeneemt.

Nadat Bergwijn ruim een kwartier voor tijd een uitstekend schot gepareerd ziet worden door Padt, neemt de hoop op een stunt voor de Groningers steeds meer toe. Het dichtst bij de gelijkmaker zijn de   bezoekers, wanneer een vrije trap via de PSV-muur buiten bereik van Jeroen Zoet op de lat belandt.

Door de nodige opstootjes en een uitgebreid onderzocht VAR moment na een vermeede elleboog op De Jong, trekt scheidsrechter Higler maar liefst 6 minuten extra tijd bij. In de ultieme slotminuut gaat het nog bijna mis voor PSV, wanneer een gevaarlijke aanval met grote moeite wordt afgestopt. Nadat jeugdspeler Mohammed Ihattaran voor 1 minuut zijn debuut mag maken, haalt Eindhoven opgelucht adem en prijst het zich gelukkig met de drie punten.

Laatst bijgewerkt : 27 jan 2019 - 12:24

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Gijs Slots.