Seizoen 2015/2016 - Eredivisie : PSV - PEC Zwolle (3 - 2)

Wedstrijd verslag

19 december 2015 - 19:45 uur

Door: Noel Van de Laar

Lestienne

Aan het kampioensjaar 2015 is voor de PSV-selectie een eind gekomen met een moeizame thuisoverwinning tegen PEC Zwolle. De bezoekers, die al een aantal jaar boven verwachting presteren waren zeker in de openingsfase een aantal keer erg gevaarlijk, maar PSV werd gered door een falende Stef Nijland, die tot twee keer toe mocht aanleggen en voor hachelijke momenten zorgde in de PSV-defensie. Desalniettemin stond er na vijftien minuten spelen toch een 2-0 voorsprong voor PSV op het scorebord, die echter nog voor de rust werd weggewerkt door de Zwollenaren. PSV mocht uiteindelijk de ingevallen Maxime Lestienne bedanken die met zijn eerste balcontact aanvoerder Luuk de Jong op zijn wenken bediende waarbij laatstgenoemde de voorsprong weer op het scorebord bracht. Die voorsprong haalde het eindsignaal, PSV won haar laatste wedstrijd van kampioensjaar 2015 met 3-2.

Door: Noël van de Laar

Na herhaaldelijk aandringen van de Zwolse bezoekers was het toch bij de eerste mogelijkheid van PSV direct raak. In de zesde minuut scoorde Pereiro op aangeven van Jürgen Locadia na uitstekend voorbereidend werk van Jorrit Hendrix. In de vijftiende minuut was het wéér raak voor Gastón Pereiro. Na een perfect uitgevoerde wegdraaiende actie stond hij plotseling alleen voor keeper en had hij zodoende de hoek voor het uitkiezen. Dat soort klusjes kun je aan de Uruguayaan wel overlaten, de hoek verdween feilloos in de linkerhoek. Daarna stagneerde het duel. PSV leek het wel prima te vinden zo en ging achterover leunen. Bij een sporadische aanval van de bezoekers vond Ehizibue vanaf de rechterflank de arm van de inglijdende Héctor Moreno waardoor scheidsrechter Higler niks anders kon dan de bal op de stip leggen. Zodoende kwam PEC met nog een minuut of zeven te spelen op 2-1. Gedreven door die onverwachte aansluitingstreffer rook Zwolle het Eindhovense bloed. Via een counter werd Lars Veldwijk weggestuurd. Hij schoot de bal hard en onberispelijk in de korte bovenhoek binnen waardoor beide ploegen, toch onverwachts na de vroege 2-0 voorsprong, met een gelijke stand rusten.

Tweede helft

De voornaamste vragen die gesteld werden in de rust waren hoe PSV het in hemelsnaam weg heeft kunnen geven én hoe ze dit in de tweede helft zouden voorkomen. Beide ploegen kwamen in ieder geval ongewijzigd uit de kleedkamer.

De wedstrijd werd na rust wat onvriendelijker en onderlinge irritaties ontstonden alsmaar makkelijker. De scheidsrechter had hier een bepalende rol in. Niet voor het eerst dit seizoen kreeg het publiek het gevoel benadeeld te worden door de arbitrage. Dit gevoel werd al gevoed in de eerste helft door de gegeven strafschop, maar ook door een gemakkelijk gegeven gele kaart vanwege praten aan Moreno.

In de zestigste minuut moest Locadia de wedstrijd noodgedwongen verlaten vanwege een blessure. Hij werd vervangen door Luciano Narsingh, terwijl het hele stadion snakte naar de rentree van Maxime Lestienne, werd dat feestje nog even uitgesteld.

In de tussentijd werd er ook nog gevoetbald, en dat leverde goede kansen op voor Davy Pröpper en Luuk de Jong. Beiden speelden echter niet op het scherpst van de snede, want de open schietkans die Luuk de Jong kreeg levert normaal gesproken altijd een doelpunt op bij de aanvoerder van PSV.
Niet veel later besloot Cocu de massale oproep van de PSV-aanhang te beantwoorden en Maxime Lestienne in te brengen. De Belg, geteisterd door een onvoorstelbaar familiedrama door in korte tijd zowel zijn vader als moeder te verliezen, liet ogenblikkelijk zien waarom PSV hem zo gemist heeft in de afgelopen maanden. Bij zijn eerste balcontact legde hij de bal panklaar op het hoofd van Luuk de Jong die PSV met nog een kwartier te spelen weer op voorsprong zette.

PEC Zwolle, dat zich tot dat moment voornamelijk richtte op het vasthouden van het gelijkspel, kroop vervolgens weer uit haar schulp met direct twee mogelijkheden voor Stef Nijland en een voor Lars Veldwijk, maar gelukkig voor de thuisploeg werden die niet benut. Het beloofde een hectische slotfase te worden maar die bleef uit. Wel ontsnapte PSV aan nog een strafschop nadat Isimat een bodycheck uitdeelde aan zijn tegenstander. Scheidsrechter Higler gaf aan dat de bal gespeeld werd en dus mocht het Philips Stadion opgelucht ademhalen. Er werden nog wel vier minuten extra tijd gegeven maar dat mocht de ploeg van Ron Jans niet baten, de eindstand van 3-2 stond al op het scorebord en die bleef ongewijzigd.

Na een moeizame overwinning kwam PSV dus toch nog op gelijke hoogte met Ajax, dat morgen thuis aantreedt tegen hekkensluiter De Graafschap, terwijl de andere concurrent Feyenoord op bezoek mag bij het verrassend presterende NEC Nijmegen.

Voor PSV staat de eerstvolgende competitieve
wedstrijd op het programma op 17 januari, dan mogen ze op bezoek bij de andere titelkandidaat Feyenoord. Tot die tijd wenst deze verslaggever u hele fijne feestdagen en de beste wensen voor het nieuwe jaar!