Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: het onmogelijke!

Oude glorie: het onmogelijke!

15 jan 2020 - Door: MD

Nadat Ronald Koeman als zeer succesvol voetballer bij PSV gespeeld had in de jaren tachtig keerde hij terug als trainer bij PSV. Het seizoen 2006/2007 werd hij de opvolger van Guus Hiddink die de twee voorafgaande seizoenen met PSV al kampioen was geworden. Het seizoen met Ronald Koeman als trainer zou in de geschiedenis van PSV misschien wel het meest bijzondere en spannendste voetbaljaar ooit worden.

De selectie bestond uit o.a. Heurelho Gomes, Eric Addo, Alex, Jan Kromkamp, Michael Lamey, Manuel Da Costa, Ibrahim Afellay, Phillip Cocu, Jason Culina, Edison Mendez, Timmy Simons, Jefferson Farfan en Arouna Koné.

Ronald Koeman had een goed ingespeeld elftal overgenomen van Guus Hiddink. Uit de selectie waren André Ooijer (Blackburn Rovers) en Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic) vertrokken. Vervangers waren ervaren krachten Michael Reiziger en Patrick Kluivert. In de Champions League genoot PSV een behoorlijke vorm. De club kwam direct in de groepsfase en eindigde als tweede in de poule achter Liverpool, maar voor Bordeaux en Galatasaray.  In de knock-out fase won PSV thuis met 1-0 van Arsenal door een doelpunt van Edison Mendez. De wedstrijd in Londen eindigde in 1-1 (doelpunt Alex), waardoor PSV verder bekerde. De ronde daarna was Liverpool over twee wedstrijden te sterk. 

PSV werd herfstkampioen in de Eredivisie. Het ging de winterstop in na 17 wedstrijden met een ruime voorsprong op het AZ van coach Louis van Gaal en op het Ajax van coach Henk ten Cate.

Na de winterstop volgde een enorme inzinking bij PSV met nederlagen tegen Roda JC, AZ, Ajax en NEC. Verder werd er nog gelijkgespeeld tegen Sparta, Excelsior en NAC.

Toch had PSV nog alles in eigen hand. Speeldag 33 op bezoek bij FC Utrecht hoefden de Eindhovenaren alleen nog maar te winnen om de voorsprong op de concurrentie te behouden. Helaas werd het 1-1 doordat FC Utrecht in de 85e minuut de gelijkmaker scoorde.

PSV verloor hierdoor de koppositie en kwam op een derde plaats terecht evenveel punten (72) als de nieuwe koploper AZ en Ajax, maar met een minder doelsaldo. Ajax had een voorsprong van 1 ten opzichte van PSV, AZ een saldo van 7 ten opzichte van PSV. Veel supporters gaven geen stuiver meer voor de titelkansen van PSV en leenden hun seizoenskaart uit aan familie of vrienden. Tot hun grote spijt achteraf.

De laatste speelronde verloor de grootste titelfavoriet AZ met 3-2 uit bij Excelsior. PSV, Ajax en AZ speelde gelijktijdig. Doordat Ajax maar met 0-2 won bij Willem ll en PSV thuis met 5-1 van Vitesse werd PSV kampioen (op basis van een beter doelsaldo van één doelpunt). Aanvoerder Philip Cocu had uiteindelijk de beslissende goal gemaakt. Eindhoven met al zijn PSV supporters waren door het dolle heen. Het onmogelijke werd realiteit; PSV is landskampioen, het is niet te geloven, het is niet te geloven!

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 16 jan 2020 - 11:02