Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Wat kan PSV van Atlético Madrid leren?

Wat kan PSV van Atlético Madrid leren?

Vijf factoren als sleutelingrediënten voor topprestaties

14 apr 2016 - Door: Ted Gijsel

Atlético Madrid staat in de halve finales van de Champions League. De ploeg van Diego Simeone wist Barcelona over twee duels aan de kant te zetten. Het maakt de prestatie van PSV, dat Atlético een ronde eerder 210 minuten lang van scoren afhield, des te indrukwekkender. Wat kan PSV leren van Atléti?

De PSV Supporter sprak met met José Vicente Arnaiz (voetbalkenner en verslaggever van Radio Nacional de España). Hij ziet vijf doorslaggevende factoren voor het succes van Atleti.

1. De trainer
Diego Simeone (foto onder) is dé gote architect van het elftal van Atlético Madrid. El Cholo stond tijdens zijn carrière als speler al bekend om zijn passie en werklust en drukt ook als trainer een onmiskenbaar stempel op zijn ploeg. Vicente Arnaiz: "Cholo Simeone is de leider, de stuwende kracht achter Atlético. Hij is de architect van het huidige team, hij heeft de mentaliteit en de manier van denken van de spelers compleet veranderd. Spelers geven álles voor hem. En dat moet ook, want doe je dat niet, dan zit je de volgende wedstrijd op de bank. Simeone heeft van een gemiddeld elftal een sterke en fanatieke vechtmachine gemaakt."

2. Het team
Het team dat Simeone heeft gesmeed, is een elftal zonder echte uitblinker. Juist dat, de kracht van het collectief, is waar El Cholo voortdurend op hamert. Middenvelder Koke omschreef het al eens als volgt: 'Onze kracht is dat we niet met elf spelers zijn, maar met één ploeg.' Vicente Arnaiz sluit zich daar naadloos bij aan. "Atlético heeft geen Cristiano Ronaldo of Lionel Messi. Atlético is een team, met hoofdletters geschreven. Iedereen is even belangrijk, van Diego Simeone tot aan de laatste reservespeler. In dat opzicht is Atlético zelfs sterker dan Barcelona en Real Madrid. En als collectief kun je heel veel bereiken."

3. De fans
Na de 0-0 in Eindhoven werden de PSV-fans geroemd vanwege de geweldige sfeer in het Philips Stadion. Terecht. Maar de heksenketel die Vicente Caldéron kan zijn, gaat nog een stap verder. "Atlético heeft de beste fans van het land", oordeelt Vicente Arnaiz. "Zij willen met hun hele hart deel uitmaken van de wedstrijden die hun team speelt. En dus zijn ze ook onderdeel van het succes. De sfeer die los rojiblancos creëren is veel beter dan de sfeer in Camp Nou of Bernabéu. Ook hier heeft El Cholo een actieve rol: hij zweept het publiek vaak op om de sfeer te verhogen. De spelers voelen dat, krijgen er energie van. De fans van Atlético maken echt een verschil."

4. De tegenstanders
Waar de Eredivisie vaak 'Mickey Mouse League' wordt genoemd, ontmoeten clubs in La Liga (Primera Division) meestal tegenstanders van een stevig kaliber. Vicente Arnaiz, die de eredivisie op de voet volgt, knikt. "Een overeenkomst is dat zowel in Spanje als in Nederland enkele teams écht de dienst uitmaken. Het verschil zit hem in de teams in de subtop. Ook tegen teams als Villarreal, Valencia, Celta de Vigo enzovoorts wordt het uiterste gevraagd. De filosofie van Simeone is daar zelfs voor een deel op gestoeld: in principe wordt óf Barça óf Real kampioen. Je moet dus vooral de wedstrijden tegen de lagere teams winnen en hopen dat de grote twee punten laten liggen. Door in die gelijkwaardige wedstrijden 100% te geven, groeien de individuele spelers én het team als geheel naar een hoger niveau."

5. Kapitaal
Tussen de begrotingen van PSV en Atlético Madrid gaapt een groot financieel gat van 100 miljoen euro (PSV 80 miljoen, Atlético 180). Vicente Arnaiz: "Geld maakt een groot verschil, al zegt het lang niet alles. Je ziet aan de prestatie van PSV dat je ook met een kleinere begroting succesvol kunt zijn. Ook Atlético bewijst het, in de Spaanse competitie. Europees gezien is Atlético misschien een rijke club, maar in Spanje staat de club qua begroting niet eens in de top-tien. Ver bovenaan staan Real Madrid en Barcelona, die zijn in financieel opzicht niet in te halen. Daarom is voor Simeone de derde plaats altijd de uitdaging."

Conclusie
PSV heeft dan misschien niet het kapitaal van een Europese grootmacht, maar voldoet (zeker dit seizoen) wél aan andere belangrijke voorwaarden voor succes. Een hecht collectief, een uitstekende, tactisch sterke trainer en gepassioneerde fans blijken goede motivatoren voor topprestaties. Ook de naam van Toon Gerbrands kan hierin niet ongenoemd blijven: hij zag het bij zijn aantreden als zijn missie om bij PSV weer een topsportklimaat te creëren. Zolang die factoren in alle lagen van de club worden gerespecteerd, is er meer dan genoeg reden om aan te nemen dat er nog vele hete avonden zoals die in Vicente Caldéron volgen.

Laatst bijgewerkt : 14 apr 2016 - 7:51