Home > Nieuws > Treffer Héctor Moreno voldoende voor thuiszege PSV op AZ

Treffer Héctor Moreno voldoende voor thuiszege PSV op AZ

Eindhovenaren blijven zonder puntverlies

14 aug 2016 - Door: Stan Schrijen & Stijn Slaats

Een gigantisch spandoek op de oosttribune verwelkomt de PSV-spelers voorafgaand aan de eerste Eredivisie thuiswedstrijd van het seizoen 2016-2017. In comic-vorm wordt er gerefereerd aan de ontknoping van vorig seizoen in Zwolle en Doetinchem met onderaan: 'We zijn Kampioen'. De sfeervakken op 'Oost' zijn deze zomer veranderd in een tribune met een staan-zit-constructie. Verder lijkt er weinig veranderd in het Philips Stadion, waar in de basisopstelling van PSV allemaal vertrouwde gezichten te zien zijn.

Overwicht maar geen doelpunten

PSV zet meteen druk en Luuk de Jong komt een teen tekort om in de derde minuut een voorzet van Locadia achter AZ-goalie Sergio Rochet te werken. AZ reageert maar Fred Friday, gehinderd door Guardado, krijgt de bal niet tussen de palen. Halverwege de eerste helft slingert Willems –uit een vrije trap- de bal op het hoofd van De Jong. Rochet redt met zijn vuist op de doellijn. Pröpper schiet niet veel later voorlangs. PSV heeft een duidelijk overwicht maar zorgt nog voor weinig écht doelgevaar. Alireza Jahanbakhsh laat zich vervolgens twee keer zien. Eerst schiet hij ruim voorlangs uit een counter. Een paar minuten later treft hij het zijnet als Willems zich in del uren laat leggen. De beste kans voor de Eindhovenaren volgt als Locadio voorzet en Ron Vlaar, met gevaar voor een eigen doelpunt, de bal over de lat kopt. Luuk de Jong stond klaar om het leer tegen de touwen te werken.
Net voor rust stoomt Santiago Arias op in het strafschopgebied maar zijn voortzetting vindt geen medespeler. Als Jetro Willems in het vervolg van die aanval geen strafschop krijgt, geeft scheidsrechter Kuipers Locadia geel en ook Isimat ontvangt een prent.

Héctor Moreno breekt de ban

Met Luciano Narsingh voor Gastón Pereiro begint PSV aan de tweede helft. Na vijf minuten stuurt Hendrix met een diepe bal Narsingh naar het AZ-doel. De vleugelspeler wordt gestuit door Rochet. Corner voor PSV. Willems legt vervolgens in tweede instantie de bal op het hoofd van Héctor Moreno die raak knikt: 1-0. Na ruim een kwartier in het tweede bedrijf geeft Locadia vanaf de achterlijn voor op Hendrix, zijn kopbal gaat echter over het doel. In de 75e minuut lanceert Guardado Hendrix met een dieptepass. De afgemeten voorzet van Jorrit Hendrix wordt echter door De Jong niet tot doelpunt gepromoveerd. Vier minuten daarna geeft PSV-aanvoerder Luuk de Jong de bal mee aan narsing. Zijn stift belandt achter het doel. Daniel Schwaab vervangt Jürgen Locadia om de verdediging te ondersteunen. PSV moet nu het slotoffensief van AZ pareren zonder dat Jeroen Zoet overigens zwaar op de proef wordt gesteld. De Eindhovenaren komen nog goed weg als Wout Weghorst de bal mist in de doelmond. Toch blijkt het doelpunt van oud-AZ'er Héctor Moreno om PSV de drie punten te schenken.

"Onze wedstrijd was een stuk beter dan tegen FC Utrecht. We hebben de stijgende lijn te pakken. We hebben tegen AZ het grootste gedeelte van de wedstrijd het initiatief gehad. Toch beschikt AZ over een elftal dat je negentig minuten goed in de gaten moet houden. We komen een paar keer goed weg in de eerste helft. Naar mate de wedstrijd vorderde kregen we meer mogelijkheden maar lag er minder diepte en ruimte op de flanken. We speelden de mogelijkheden op rechts niet goed uit. In de rust hebben we dit aangepast, hierdoor kreeg Pröpper daarna ook meer ruimte. AZ ging meer risico nemen maar we lieten het na om dat af te straffen. Daardoor bleef het een wedstrijd. Toch ben ik zeer tevreden met overwinning, al kan het effectiever." De PSV-coach breekt daarna nog een lans voor zijn collega John van den Brom die met AZ donderdag voor de Europa League in actie moet komen. "Ik begrijp niet dat we deze wedstrijd op zondag speelden en niet op zaterdag. Ik spreek hier in het belang van het Nederlandse voetbal, zodat de arbeids-rustverhouding tussen twee duels het best gerespecteerd wordt. Ik wens AZ succes in Europa."

AZ-coach John van den Brom: "Ons doel vooraf was er om er langer een wedstrijd van te maken dan de voorgaande twee edities. Daarin zijn we geslaagd. We speelden compact en gaven weinig ruimte weg. We probeerden toe te slaan in de omschakeling. Helaas mislukte het om daaruit te scoren. Jammer dat de PSV-goal valt uit standaardsituatie. Dan moet je vervolgens je plannen laten varen. We wisselden en gaven daardoor meer ruimte weg. We creëerden mogelijkheden maar geen echte kansen. We waren onzuiver in onze keuzes om de aanval goed uit te spelen. We hebben verloren en op basis van de hele wedstrijd is dat terecht.

Laatst bijgewerkt : 14 aug 2016 - 21:59