Home > Nieuws > Acht minuten feest in matig competitieslot

Acht minuten feest in matig competitieslot

Ruime uitslag laatste thuiswedstrijd PSV geeft vertekend beeld

14 mei 2017 - Door: Peter Visser & Peter Vos

PSV heeft de laatste wedstrijd van het seizoen met 4-1 gewonnen van PEC Zwolle. Deze mooie uitslag geeft totaal geen beeld van het duel in het Philips stadion. De Eindhovenaren keken driekwart van de wedstrijd tegen een 1-0 achterstand aan; maar wisten dit in de slotfase met vier doelpunten om te buigen.

Door Peter Vos

Trainer Phillip Cocu beloofde vooraf aan het laatste competitieduel een gretig PSV, dat het publiek ging vermaken en bedanken voor hun steun in het afgelopen seizoen. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jeroen Manschot blijkt er weinig van terecht te komen. De Eindhovenaren spelen in een laag tempo en weten in de gewijzigde opstelling met Daniel Schwaab en Sam Lammers in de basis elkaar maar moeilijk te vinden. Tekenend is het doelpunt voor Zwolle na een halfuur spelen. Bij een aanval van PEC komt de bal hoog voor het doel, waarbij Zoet deze eenvoudig uit de lucht wil plukken. Een beetje gehinderd door zijn eigen verdediging laat de keeper los, waardoor verdediger Ted van de Pavert de bal in het lege doel schiet. Pas daarna begint PSV wakker te worden. Aanvoerder Andrés Guardado zet een aanval op met Santiago Arias. De Colombiaan bereikt Lammers en het talent van Jong PSV schiet via keeper Mickey van der Hart naast. Vlak voor rust krijgt ook Schwaab nog een kans, de Duitser kopt vrij voor het doel over.

In de rust heeft het trouwe publiek twee redenen om wél te juichen: het PSV onder 13 jaar is kampioen én de tussenstand met Feyenoord met 2-0 op titelkoers laat de mensen applaudisseren. Als de bal weer rolt moeten de fans lang wachten voordat er weer geklapt kan worden. PSV krijgt maar geen grip op de wedstrijd en PEC Zwolle krijgt weer twee grote kansen. Queensy Menig krijgt bij een counter via Wouter Marinus de bal net een seconde te laat aangespeeld en scoort randje buitenspel, wat wordt afgevlagd door de grensrechter. Een kwartier later mag de andere buitenspeler van de Zwollenaren vrijstaand aanleggen: Kingsley Ehizibue schiet in het zijnet.

Pas in de slotfase komt er scherpte in het spel van PSV. Eerst schiet Marco van Ginkel snoeihard richting kruising, waar de vingertoppen van Van der Hart nog een doelpunt voorkomen. Uit de corner die volgt, kopt de huurling van Chelsea slim door en scoort Hector Moreno met het hoofd bij de eerste paal. Een minuut later ligt de bal alweer in het doel na een goede loopactie van Arias die niet kapt naar zijn goede been, maar meteen uithaalt en in de verre hoek doel treft met een diagonaal schot. Ook andere spelers krijgen plotseling scoringsdrift: Sam Lammers schiet een afgeslagen bal uit een aanval met invaller Bart Ramselaar in dezelfde hoek raak en Ramselaar zelf bekroond zijn goede invalbeurt met een doelpunt na een mooie steekpass van het andere ingevallen talent Oleksandr Zinchenko. PSV sluit het seizoen met een ruime 4-1 overwinning, maar de acht minuten feest zeggen veel minder over het teleurstellende voetbaljaar, dan de tachtig minuten daarvoor.