Home > Nieuws > Passie wint van techniek in topper

Passie wint van techniek in topper

Eindhovenaren zetten Ajax voor de tweede keer dit jaar met 3-0 opzij

23 sep 2018 - Door: Peter Vos

In een boeiende wedstrijd tussen dé twee titelkandidaten voor de schaal van 2019 heeft PSV knap gewonnen van Ajax. Met een enorme dosis passie en vechtlust beslissen de Eindhovenaren al in de eerste 45 minuten het duel met drie doelpunten. Ajax had veel balbezit, maar kon de hele wedstrijd niet beslissend zijn. De Amsterdammers zien PSV in de titelstrijd weglopen met vijf punten verschil,

Door Peter Vos

De topper in het Philips Stadion valt dit jaar vroeg, al in de zesde speelronde van de competitie. Vooraf lijkt Ajax iets betere papieren te hebben; het team is goed ingespeeld en heeft eerder deze week nog AEK Athene met 3-0 naar huis gestuurd in de Champions League. PSV verloor dinsdags nog met een geflatteerde 4-0 bij FC Barcelona; waar de kwetsbaarheid van het verdedigingsduo in het centrum pijnlijk zichtbaar werd.

De mentale klap van dat verlies blijkt na de aftrap helemaal verwerkt. PSV start met een ongekende dosis energie aan de wedstrijd. Ajax speelt verzorgder, maar weet de kort op de bal spelende verdediging niet te omzeilen. Frenkie De Jong komt als eerste in de problemen als Hirving Lozano na een kwartier ontsnapt aan iedereen. Met een lichte duw brengt hij de Mexicaan na een kwartier uit balans in het zestienmetergebied, dit mag van de wisselend fluitende scheidsrechter Danny Makkelie. Vijf minuten later is het wél raak; Steven Bergwijn wordt gelanceerd door Luuk de Jong over de linkerkant. De vleugelspits stuit nog op Andre Onana, maar de rebound van Gaston Pereiro verdwijnt door de benen van de verbijsterde Nico Tagliafico in het doel.

De Jong speelt sowieso een hoofdrol in de topper. Aan zijn hand blijft PSV druk geven op Ajax en de spits wordt veelvuldig via de lucht gezocht om van daar het spel diep op de helft van Ajax snel op te bouwen. De Jong is halverwege de eerste helft zelf ook doelpuntenmaker. Jorrit Hendrix kopt een afvallende bal richting de buitenspel staande Lozano. Die reageert niet, maar De Jong, die achter zijn naamgenoot vandaan loopt, pikt de bal slim op en werkt hem met een wippertje langs Onana.
Tien minuten later tilt Lozano de score naar 3-0 na een scherp uitgevoerde counter van PSV. Angelino stuurt Bergwijn met een mooi boogballetje diep, die met een hard schot Onana doet strekken. De keeper heeft de bal wéér niet klemvast en de meegesnelde Mexicaan is er als de kippen bij om de rebound binnen te frommelen. Pas in de slotfase creëert Ajax een kans, Hakim Ziyech schiet via het been van Klaas-Jan Huntelaar net naast.

Na de rust neemt PSV gas terug wat onmiddellijk voor een overwicht van Ajax oplevert. Dit drukt zich vooral uit in balbezit, de Amsterdammers kunnen maar niet gevaarlijk worden. Na elke aanval wordt de eindpass wel weer geblokt, weggeroeid of getackled door een Eindhovens been. David Neres, die vrij kleurloos speelt, krijgt na ruim een uur pas de kans om uit te halen, ook ten koste van een overtreding op Daniel Schwaab, die niet bestraft wordt. Kort daarvoor had PSV een strafschop via het VAR systeem moeten krijgen. Onana geeft in de zestien een subtiele elleboog op De Jong, die daarop iets te theatraal valt. Makkelie denkt meteen aan een schwalbe en beloont De Jong met geel. Hierop had het VAR team moeten reageren, met het toewijzen van een penalty en een kaart voor Onana. Het gebeurt niet en het incident zal voer worden voor kritiek over de subjectiviteit van wel of niet ingrijpen van het video systeem.

In de slotfase komt PSV meer en meer onder druk te staan en is Ajax dan toch echt dichtbij een doelpunt. Een inzet van invaller Donny van de Beek carambolleert op de doellijn en Denzel Dumfries is maar net op tijd om de bal weg te roeien. Dit roeien is kenmerkend voor de laatste tien minuten van de wedstrijd: PSV houdt tegen en Ajax probeert nog een eretreffer te maken. Het slotakkoord is voor PSV als in de laatste minuut invaller Donyell Malen na een snelle counter vrij voor Onana komt. Hij twijfelt te lang waardoor Daley Blind alsnog kan ingrijpen.

De 3-0 winst is een enorme opsteker voor het team van Mark van Bommel. Met deze uitslag zetten de rood-witten Ajax op vijf punten achterstand. Iets wat in het verdere verloop van de competitie cruciaal zou kunnen zijn. Het niveau van beide teams doet namelijk sterk vermoeden dat vergeleken met de rest van de eredivisie er nauwelijks concurrentie te verwachten valt van andere teams.