Home > Nieuws > Zwak PSV weet opnieuw niet te winnen

Zwak PSV weet opnieuw niet te winnen

Dramatische week kent vervolg met puntverlies in Rotterdam: 2-2

2 nov 2019 - Door: Stan Kemps

Een wederom zwak spelend PSV is op bezoek bij Sparta opnieuw tegen puntverlies aangelopen. De Eindhovenaren moesten twee keer terugkomen van een achterstand en wisten in de blessuretijd ternauwernood een punt uit het vuur te slepen. Desondanks is de achterstand op koploper Ajax hiermee inmiddels opgelopen tot acht punten.

Op Het Kasteel moest PSV het opnieuw stellen zonder Donyell Malen en Steven Bergwijn. Met name Bergwijn lijkt er bovendien nog wat weken uit te liggen. Wel keerde Mohamed Ihattaren terug in de basisopstelling, waar Jorrit Hendrix, Nick Viergever en Ryan Thomas vanwege een schorsing ontbraken. Basisplaatsen waren er daardoor opnieuw voor Daniel Schwaab en Erick Gutiérrez. Bij Sparta begonnen PSV-huurlingen Dante Rigo en Joël Piroe op de bank.

Zwak begin van PSV

Het initiatief lag in de eerste minuten van de wedstrijd bij de thuisploeg. Zo moest al snel een eerste voorzet worden weggewerkt door Timo Baumgartl. PSV stelde daar een kans voor Cody Gakpo tegenover. De aanvaller kon met zijn hoofd net niet tegen een voorzet aanlopen. Het grootste gevaar was er na een kwartier spelen, toen Ragnar Ache goed voor zijn man kwam en een voorzet bijna achter Zoet tikte. De paal redde PSV.

Daarna leek PSV iets meer controle over de wedstrijd te vinden. Een mooie lange bal van Gutiérrez belandde bij Dumfries die de bal goed teruglegde op Bruma. Zijn schot ging over. Net als Rosario, die het zo’n tien minuten later probeerde. Zijn poging had alleen een punt opgeleverd bij de finale van het WK rugby, eerder deze zaterdag. Tegelijkertijd kon PSV ook de thuisploeg niet altijd bij het eigen doel vandaan houden. Het waren vooral fouten in de opbouw, waar Sparta een paar keer bijna van wist te profiteren. Toch kwam die Sparta-goal er uiteindelijk wel. In de 28e minuut kon Bryan Smeets zomaar het zestienmetergebied inlopen. Nadat Zoet zijn inzet nog keerde, kon Ragnar Ache de bal vervolgens simpel in het lege doel tikken en de thuisploeg op voorsprong zetten.

Het zorgde voor een herhaaldelijk “PSV, wakker worden” vanuit het volle uitvak, dat desondanks de hele wedstrijd achter de ploeg bleef staan. Ook de periode daarna liet PSV zich echter regelmatig aftroeven in de duels. Nadat Ihattaren zich vastliep op de helft van de tegenstander, zorgde een door de wind gedragen lange bal ervoor dat Baumgartl zich verkeek en Ache op doel af kon. Zijn poging ging ruim voor het doel langs maar zorgde wel andermaal voor een waarschuwing aan het adres van PSV.

Omzettingen

In de rust werd door Mark van Bommel één wissel doorgevoerd. Olivier Boscagli kwam het veld in voor Gutiérrez. PSV schakelde daardoor over naar een formatie met drie centrale verdedigers en hoog opgestelde backs. Dat resulteerde er bijvoorbeeld in dat Michal Sadilek een paar keer rondom de zestien opdook. Zo kreeg hij een schotkans op het moment dat de bal pardoes voor zijn voeten belande, maar zijn schot gaat over. Een paar minuten later is het wél raak voor de jonge Tsjech. Na een goede combinatie is het Doan die net niet kan afronden, maar de bal belandt bij Sadilek die wel kan binnentikken: 1-1. De doelpuntenmaker van PSV wordt vervolgens meteen gewisseld voor Kostantinos Mitroglou. De opsteker door de goal is daarna van zeer korte duur. Twee minuten later blijkt maar weer eens hoe kwetsbaar de verdediging van PSV is. Mohamed Rayhi komt buitenom, krijgt de bal mee en schiet langs Zoet in de korte hoek, 2-1.

De periode daarna heeft PSV wat meer druk op de goal van Sparta, maar bij balverlies ligt er telkens een zee van ruimte voor de thuisploeg om eruit te komen. Kansen voor PSV zijn er via Gakpo en Doan, die beiden het doel van afstand niet weten te treffen. Even later belandt een lobje van Bruma bovenop de lat. Met nog tien minuten op de klok begint de tijd bovendien behoorlijk te dringen. Ook een scrimmage voor het doel levert geen goal op. De daaropvolgende corner wordt in de handen van de keeper gekopt.

Niet verder dan een punt

Toch lijkt het in de eindfase af en toe alsof het juist Sparta is dat nog op zoek moet naar een treffer. Doordat meerdere PSV’ers naar voren lopen ontstaan er achterin enorme ruimtes, maar Sparta weet er telkens niet van te profiteren. Zo wordt Zoet bijna verrast bij een vrije trap en moet hij vervolgens ook ingrijpen wanneer de bal na een corner op hem wordt afgevuurd. Net voordat de tijd definitief op lijkt te zijn, weet PSV alsnog een punt uit het vuur te slepen. Bij het ingaan van de blessuretijd trekt Ihattaren de bal vanaf de achterlijn terug en is het Cody Gakpo die vanaf de penaltystip af kan ronden: 2-2. De laatste poging van de wedstrijd is van Ihattaren, die naar binnen komt en zijn schot net over het doel ziet verdwijnen.

Na de nederlagen tegen FC Utrecht en AZ weet PSV dus opnieuw niet te winnen. Het gelijkspel is een nieuwe domper voor het team van Mark van Bommel, dat in de competitie in twee weken tijd een heel stuk achterop is geraakt. Ook Van Bommel zelf erkent op de persconferentie dat acht punten verliezen in drie duels PSV nooit mag overkomen. "We zitten in een moeilijke fase, dat kun je niet ontkennen. Maar we moeten doorgaan."

Volgende week wacht opnieuw een uitwedstrijd, dan tegen Willem II. Tussendoor moet PSV nog naar Oostenrijk voor het treffen met LASK Linz. Twee wedstrijden waarin de Eindhovenaren snel beterschap zullen moeten tonen.