Home > Nieuws > Lief en besluiteloos PSV met 4-1 onderuit in Oostenrijk

Lief en besluiteloos PSV met 4-1 onderuit in Oostenrijk

Crisis een feit na zeperd in Europa League

7 nov 2019 - Door: Peter Vos
Schwaab

LASK Linz heeft in de vierde ronde van de Europa League een enorme dreun uitgedeeld aan PSV. In het waterkoude Oostenrijk versloegen de schwarzweissen de rood-witten met 4-1, terwijl ze in de rust nog met 0-1 achterstonden. Erger dan het verlies is het vertoonde spel van de Eindhovenaren. In één woord: belabberd.

De geblesseerde Steven Bergwijn en Donyell Malen worden steeds vaker genoemd bij de opstelling van PSV. Blijkbaar zijn deze spitsen de verlossers van de hele selectie; er wordt meer over hun afwezigheid gesproken, dan over de spelers die het moeten gaan maken op het veld. Ook deze avond is het niet anders. Natuurlijk onterecht, PSV moet de kwaliteit hebben ook zonder deze talenten een wedstrijd te kunnen winnen. De doelpunten moeten deze donderdagavond komen van de gelegenheidsvoorhoede met Cody Gakpo, Armindo Bruma en Ritsu Doan.

Er wordt al snel gescoord door PSV, maar niet door de aanval. Daniel Schwaab benut al na vier minuten een penalty, nadat James Holland buiten het zestienmeter gebied de bal op zijn elleboog kreeg. De onterecht gegeven strafschop is voor PSV nagenoeg het enige hoogtepunt van de eerste helft. Vanaf dat vroege moment neemt Linz het initiatief voor de wedstrijd stevig in handen en levert maar liefst achttien doelpogingen af richting het doel van Jeroen Zoet. Daarbij hebben de Oostenrijkers het vizier nog niet echt op scherp staan: alleen in de achtste minuut moet Zoet boksen bij een inzet van Philipp Wiesinger, waarbij Nick Viergever opruimt en kort voor rust als een goed schot van Peter Michorl uit de doelmond wordt weggewerkt door Erick Gutierrez.

Na rust gaat het snel verder bergafwaarts met PSV. Vijf minuten na de thee redt Gakpo een weer door Zoet half gekeerde inzet van de lijn. Ditmaal is het aanvoerder Gernot Trauner, die uit een corner gevaarlijk op het doel kopt. Daarna begint de ellende pas echt. Na zwak verdedigen van Schwaab en Michal Sadílek scoort Reinhold Ranftl de gelijkmaker. Een paar minuten later redt Pablo Rosario een inzet van Marvin Potzmann op de lijn. Het is een kort uitstel van de executie; weer een minuut later brengt Michorl Linz de verdiende voorsprong door een halve redding van Zoet alsnog binnen te werken. Coach Valerién Ismaël wisselt al vroeg met frisse krachten in de aanval; zo komen João Klaus en Teteh binnen de lijnen om Marko Raguz en Dominik Frieser af te lossen. Aan de zijde van PSV wisselt Van Bommel opvallend genoeg alleen Doan voor de jeugdspeler Amar Catic. Ervaren spelers als Gaston Pereiro en Kostas Mitroglou blijven bankzitter. Het verlies wordt een smadelijke ondergang als de beperkte voetballer Klaus nog twee keer mag scoren; beide keer mag de Oostenrijkse Braziliaan geheel vrij binnenkoppen. Ook bij deze doelpunten gaan Schwaab en Zoet niet vrijuit. Pas in de laatste minuten van de wedstrijd komt PSV een beetje los met een paar gevaarlijke aanvallen van Bruma, die de 85 minuten daarvoor nagenoeg alles verkeerd heeft geraakt. Door het kansloze verlies is PSV gezakt naar de derde plaats in de groep en moet het nu alles winnen om door te gaan naar de knock-out fase. Gezien het slappe en simpele spel van het huidige PSV wordt dat een enorme opgave!