Home > Nieuws > PSV eindigt als groepswinnaar in Europa League

PSV eindigt als groepswinnaar in Europa League

Pover Omonia Nicosia met 4-0 opzij gezet in slotwedstrijd

10 dec 2020 - Door: Peter Vos & Noel Van de Laar

Wat is het heerlijk om PSV weer bovenaan de rij van vier voetbalclubs in de groepsfase van een Europees toernooi! De nummer één positie kregen de Eindhovenaren cadeau na het gelijkspel van concurrent Granada in Griekenland. Zelf won het met 4-0 van nummer laatst Omonia Nicosia.

Bij aanvang van de wedstrijd wisten beide ploegen dat er geen belangrijke beslissingen meer zouden vallen in de laatste wedstrijd van Groep E. De groepswinst staat alleen nog op het spel voor PSV en de eer om een goede prestatie neer te zetten tegen de Cyprioten. Trainer Roger Schmidt start met maar liefst zes bankzitters: Nick Viergever, Timo Baumgartl, Jorrit Hendrix, Mohamed Ihattaren, Joël Piroe en Richard Ledezma. Dit reserveteam mag de laatste Europese wedstrijd van 2020 aangrijpen om aan te tonen dat juist zij voortaan vanaf minuut één moeten spelen.

PSV start fris en neemt al snel het initiatief op zich.  Hendrix en Malen mogen als eerste aanleggen op het doel van keeper Fabiano, maar beide kansen leveren niets op. De frivool spelende Ledezma moet na ruim een kwartier naar de kant met een lelijke blessure; hij wordt vervangen door Adrian Fein. Na 35 minuten spelen komt de voorsprong alsnog via Ihattaren, die met een slim passje de opkomende Phillip Max goed bedient. De Duitse assistkoning ziet ook nu zijn voorzet promoveren tot assist als Malen zijn bal op waarde schat en deze door de benen van de keeper in het doel tikt. Ook de andere back van PSV Denzel Dumfries waagt zijn kans; twee minuten na Malens' goal belandt na een goede actie zijn schot op de paal.

In de rust past Schmidt een driedubbele wissel toe als Phillip Max, Pablo Rosario en Donyell Malen achterblijven voor respectievelijk Olivier Boscagli, Ibrahim Sangaré en Cody Gakpo. De inbreng van de normaliter in de basis spelende trio maakt het spel van PSV niet beter, de ploeg gaat eerder slordiger spelen. Ook de Cyprioten passen een driedubbele wissel toe, deze pakt nog een stuk slechter uit. Één van de wissels, Jan Lecjaks, staat nog geen minuut in het veld als hij de dribblende Dumfries in het zestienmeter gebied onderuit haalt. Bij afwezigheid van Zahavi en Malen neemt de aanvoerder van PSV de gegeven penalty zelf; feiloos schiet hij raak in de linkerhoek.

Het povere verzet van Nicosio lijkt bij de 2-0 voorsprong helemaal verdwenen, maar in de 70e minuut krijgen ze alsnog de kans om enige spanning in de wedstrijd terug te brengen. Een voorzet van Lecjaks raakt via een ongelukkige actie van Viergever zijn hand en ook Nicosia krijgt een strafschop. Routinier Jordi Gómez schiet de honderd procent kans jammerlijk naast. In de slotfase weet PSV ondanks het lage tempo de voorsprong uit te bouwen tot een riante zege. De blessuretijd is al aangebroken als Fein tot twee keer toe succesvol matig opbouwen van de in grasgroen spelende Nicosianen weet te verstoren en ook tweemaal een assist aflevert aan Piroe. De eerste goal van de spits is het fraaist; vanaf de zijkant belandt zijn valse voorzet achter de keeper langs in het doel. De goal in de slotminuut creeërt Piroe door koel af te ronden in een één tegen één situatie met Fabiano. Na de wedstrijd kan het geluk niet op als concurrent Granada bij PAOK Saloniki niet verder is gekomen dan een 0-0 gelijkspel en de koppositie in de groep aan PSV over moet geven. De prestatie van vanavond zegt nog weinig over de kracht van PSV in Europa, maar is een mooie opsteker en geeft vertrouwen om naar een topniveau toe te werken.