Home > Nieuws > PSV wint zakelijk met 1-4 van RKC

PSV wint zakelijk met 1-4 van RKC

Eenvoudige avond voor PSV in Waalwijk

19 dec 2020 - Door: Peter Vos

Het Brabantse onderonsje tussen PSV Eindhoven en RKC Waalwijk eindigt in een geflatteerde 1-4 overwinning voor de Eindhovenaren. RKC speelt verzorgd en enthousiast voetbal, maar PSV is vanavond geduldig en meedogenloos: drie van de vier goals zijn afstraffingen van fouten bij de Waalwijkers.

Het lange seizoen lijkt PSV alleen maar in het voordeel te werken. Langzaam ontstaan er vaste patronen in het spel van de rood-witten. Ook in de uitwedstrijd tegen het Brabantse RKC is er veel duidelijkheid te zien. PSV speelt vanavond met de sterkst mogelijke opstelling tegen de nummer 12 van de eredivisie. Opvallend is dat Cody Gakpo de diepste spits is in de wedstrijd met Donyell Malen zwervend daar om heen.

RKC begint zonder angst en probeert met verzorgd voetbal door de verdediging van PSV heen te breken. Al na drie minuten moeten de Waalwijkers een van hun belangrijkste troeven in het aanvalsspel Ola John inleveren, als hij met een blessure het veld verlaat. Het verlies lijkt ze niet te deren als na tien minuten na een snelle aanval Anas Tahiri zijn goede schot op de lat uiteen ziet spatten. Tegen de verhouding in komt PSV echter op voorsprong. Een fout van Ahmed Touba in de opbouw van RKC wordt door Mario Götze keihard afgestraft. De Duitser verplaatst bliksemsnel het spel met een splijtende pass op Cody Gakpo, die meteen beheerst in de verre hoek scoort. Ook meteen na de tegengoal is RKC gevaarlijk via Vernon Anita, zijn schot wordt geblokt. De beste aanvaller van RKC; Cyril Ngonge lost een minuut later een schof af, wat gekeerd wordt door Yvon Mvogo. Bij PSV lijkt elke kans raak: de counter van PSV via Pablo Rosario die oog heeft voor de inlopende Mohamed Ihattaren. De nummer tien plaatst de bal met een hard en droog schot achter Kostas Lamprou en binnen het kwartier staan de Eindhovenaren op 0-2.

PSV lijkt bevrijd; een minuut later komt Gakpo een teen te kort om na een steekpass van Ihattaren de bal langs Lamprou te wippen. Even later schiet Ihattaren op de binnenkant van de paal en de rebound wordt binnen gewerkt door Malen; echter in buitenspelpositie. Denzel Dumfries valt over het been van Paul Quasten, wat niet als penalty wordt gezien door scheidsrechter Kevin Blom. Voor de thee kunnen alleen Quasten en Touba nog iets doen respectievelijk met een hard schot over en een kopbal naast.

Na rust controleert PSV de wedstrijd. De Eindhovenaren laten RKC het spel maken en probeert zelf te counteren bij balverlies van de Waalwijkers. Na een paar minuten kopt Dumfries een mooie voorzet van Ihattaren recht in de handen van Lamprou. Vervolgens is Götze dicht bij een doelpunt; zijn actie en geplaatst schot wordt knap uit de hoek geranseld door Lamprou. Vanaf dat moment zakt de aantrekkelijke wedstrijd weg, PSV temporiseert en RKC ontbeert de creativiteit om door de defensie heen te komen. Halverwege zit het de nummer 2 van de eredivisie niet tegen als Dumfries na een loopactie in de zestien licht geduwd wordt door Melle Meulensteen. Blom ziet er een penalty in en de aanvoerder schiet zelf de strafschop droog en hard in de linkerhoek. De spanning is met de 3-0 voorsprong van PSV helemaal weg, ook al brengt Finn Stokkers met een hard schot het verschil terug naar twee doelpunten. Invaller Noni Madueke pikt in de slotseconden nog een doelpunt mee als hij bij een laatste counter van PSV via een voorzet van Dumfries de bal achter Lamprou schuift. De 1-4 eindstand is enigszins geflatteerd, maar zeker verdiend. PSV kan zich richten op de laatste wedstrijd van 2020; thuis tegen VVV Venlo.